Το Παρίσι πνίγεται, το Λούβρο κλείνει (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 09:47

Το Παρίσι πνίγεται, το Λούβρο κλείνει (εικόνες)

Κλείνει το μουσείο του Λούβρου στο πλημμυρισμένο Παρίσι ια να μεταφέρει τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του καθώς ο ποταμός Σηκουάνας έχει υπερχειλίσει και η στάθμη του συνεχίζει να ανεβαίνει.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικής καταστροφής από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ήδη, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το διαμέρισμα του Λουαρέ, ενώ αρκετά ακόμα, ανάμεσά τους και το Παρίσι βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Στο Παρίσι, ο Σηκουάνας υπερχείλισε και περισσότερα από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν κλείσει εξαιτίας πλημμυρών.

image

Το μουσείο του Λούβρου, κοντά στο ποτάμι, από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά του κόσμου, στεγάζει μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας έργα, από την Μόνα Λίζα μέχρι αιγυπτιακά αρχαία. Έλαβε επείγοντα μέτρα μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.

image

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

image

image

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλισε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

image