Αυτές είναι οι περιοχές όπου απαγορεύεται να πετούν τα αεροπλάνα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 11:44

Αυτές είναι οι περιοχές όπου απαγορεύεται να πετούν τα αεροπλάνα

Δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα των πτήσεων πάνω από επικίνδυνες ζώνες.

Οι τραγωδίες τόσο με το Βοeing της Malaysia τον Ιούλιο του 2014 που κατερρίφθη στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας ενώ μαίνονταν η διαμάχη μεταξύ φιλορώσων και Ουκρανών όσο και αυτό με το ρωσικό Airbus στο Σινά, σε περιοχή που ανήκει μεν στην Αίγυπτο αλλά δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Καΐρου, αφού στην περιοχή δρουν ομάδες τζιχαντιστών και της Αλ Κάιντα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις αεροπορικές εταιρείες και ανησυχία στους επιβάτες. 

Μετά το τραγικό δυστύχημα στην ανατολική Ουκρανία το 2014, με εξαίρεση τις πτήσεις απευθείας προς το Κίεβο, οι περισσότερες αεροπορικές πλέον αποφεύγουν να πετούν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. 

Τι συμβαίνει όμως με τον εναέριο χώρο περιοχών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και αυτόν άλλων εμπόλεμων ζωνών; 

Οπως αναφέρει η Daily Mail, η πτήση ΜΗ17 της Malaysia στην Ουκρανία θεωρείται ότι κατερρίφθη από έναν εξελιγμένο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές εκτιμάται ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους τόσο εξελιγμένα όπλα και ότι αυτά που κατέχουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτυπήσουν ένα αεροσκάφος που πετά σε ύψος 15.000 με 20.000 πόδια, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το ύψος στο οποίο πετούν οι εμπορικές πτήσεις (άνω των 30.000 ποδιών). 

Ετσι, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχουν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις πάνω από τις δύο πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, τη Συρία και τη Λιβύη. Ωστόσο, σε άλλες έχουν τεθεί περιορισμοί για πτήσεις κάτω από ένα ορισμένο ύψος, συνήθως γύρω στα 26.000 πόδια, ανάλογα με το εκτιμώμενο εύρος των αντιαεροπορικών όπλων που έχουν στη διάθεσή τους οι ένοπλοι στις περιοχές αυτές. 

Οι προειδοποιήσεις που έχουν εκδοθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας της Αμερικής περιλαμβάνουν μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, αλλά και η περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο. Οι προειδοποιήσεις αυτές, προσθέτει η Daily Mail,θεωρούνται κάτι σαν διεθνές πρότυπο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η σχετική λίστα του υπουργείου Μεταφορών  της Βρετανίας περιλαμβάνει τα ίδια μέρη συν το Πακιστάν. 

Τα αεροπλάνα που περνούν πάνω από τις περιοχές αυτές απαγορεύεται να πετούν κάτω από ύψος 26.000 ποδιών λόγω του ρίσκου των τρομοκρατών ή άλλων ανταρτών.  Σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Κιέβου δεν περιλαμβάνονται οι απευθείας πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. 

Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, δημοσιεύει και ένα χάρτη με τις πιο επικίνδυνες, λόγω τρομοκρατών, ζώνες και δείχνει ποιες πτήσεις, με αφετηρία το Λονδίνο περνούν από αυτές. 

  • Με κόκκινο είναι σκιασμένες οι περοχές, στον εναέριο χώρο των οποίων απαγορεύεται να πετούν αεροπλάνα (ή έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια πάνω από τα οποία μπορούν να πετούν)
  • Με κίτρινο είναι σκιασμένες οι περιοχές για τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι «υψηλού ρίσκου»
  • Το εικονίδιο με τον στρατιώτη υποδηλώνει ότι υπάρχουν ρουκέτες στην περιοχή
  • Το εικονίδιο με το στρατιωτικό όχημα υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπάρχουν πύραυλοι εδάφους 
  • Το εικονίδιο με τη λάμψη υποδηλώνει ότι στην περιοχή δρουν τρομοκράτες 

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω χάρτη, οι περιοχές, στον εναέριο χώρο των οποίων απαγορεύεται να πετούν αεροπλάνα (ή έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια πάνω από τα οποία μπορούν να πετούν) είναι οι εξής: Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Βόρεια Κορέα. 

  • Οι περιοχές για τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι «υψηλού ρίσκου» είναι οι εξής: Ιράν, Αφγανιστάν, Υεμένη, Κένυα, Κόνγκο, Μάλι. 
  • Οι περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευτούν ρουκέτες από το έδαφος είναι οι εξής: Κόνγκο, Κένυα, Σομαλία, η χερσόνησος του Σινά στην Αίγυπτο, Συρία, Αφγανιστάν
  • Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν πύραυλοι εδάφους είναι οι εξής: Βόρεια Κορέα, Ουκρανία, Ιράν
  • Οι περιοχές στις οποίες δρουν τρομοκράτες είναι οι εξής: Μάλι, Λιβύη, Υεμένη, Ιράκ

Οπως φαίνεται από το παραπάνω γραφικό της Daily Mail, οι πτήσεις από το Λονδίνο που περνούν πάνω από τις περιοχές αυτές είναι οι εξής: 

  • Προς Χονκ Κονγκ
  • Προς Ρίο Ντε Τζανέιρο (στα όρια του Μάλι)
  • Προς Λάγκος 
  • Προς Κέιπ Τάουν (στα όρια του Μάλι)
  • Προς Ναϊρόμπι
  • Προς Σίδνεϊ
  • Προς το Λούξορ της Αιγύπτου (στα όρια της Λιβύης)
  • Προς Ντουμπάι
 

iefimerida