Μεσόγειος: Υγρός τάφος για 3.419 μετανάστες το 2014

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 13:33

Μεσόγειος: Υγρός τάφος για 3.419 μετανάστες το 2014

Πάνω από 3.400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2014, προσπαθώντας να περάσουν από τη Μεσόγειο σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, περισσότεροι από 207.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ καθώς είναι σχεδόν τριπλάσιος από τους 70.000 που επιχείρησαν το πέρασμα στην Ευρώπη το 2011, εξαιτίας των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Σχεδόν το 80% των αναχωρήσεων πραγματοποιείται από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και τη Μάλτα.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία φέτος είναι Σύροι (60.051) και πολίτες της Ερυθραίας (34.561) που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σωθούν από τη βίαιη καταστολή που εφαρμόζουν τα κρατικά όργανα, τη στρατιωτική θητεία που δεν σταματά ποτέ, την καταναγκαστική εργασία που δεν αμείβεται ούτε έχει τέλος.

Η Ύπατη Αρμοστεία επέκρινε τις κυβερνήσεις χωρών, που επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να κρατήσουν τους αλλοδαπούς έξω από τα σύνορά τους, παρά την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος ασύλου.

«Είναι λάθος, και συγκεκριμένα κακή αντίδραση σε μια περίοδο κατά την οποία αριθμός ρεκόρ ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Όλες οι χώρες μεριμνούν για την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά οι πολιτικές πρέπει καταρτίζονται έτσι ώστε οι ανθρώπινες ζωές να μην καταλήγουν να γίνονται παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε.

Μόνο τον Νοέμβριο 8.000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτρεπτικά μέσα για να εμποδίσετε την διαφυγή ενός ανθρώπου που θέλει να σώσει τη ζωή του, παρά αυξάνοντας τους κινδύνους», δήλωσε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι τα κράτη πρέπει να «επιτεθούν στις πραγματικές βαθιές αιτίες, δηλαδή να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φεύγουν, αυτό που τους εμποδίζει να ζητούν άσυλο με ασφαλέστερα μέσα, και τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που ευημερούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία των θυμάτων».

athensvoice.gr




00 inkefalonia general ad 300X250