Ο Ελληνοαμερικανός, που θέλει να φέρει τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 07:45

Ο Ελληνοαμερικανός, που θέλει να φέρει τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

H ιστορία του Ελληνοαμερικανού Θωμά Κίκη και η πίστη του στις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαριχουάνας. Τι λέει για την προσπάθειά του στις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα

Την ώρα που όλο και περισσότερες Πολιτείες στις ΗΠΑ λένε «ναι» στην φαρμακευτική μαριχουάνα, δυο Ελληνοαμερικανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και αναλαμβάνουν δράση, μέσω μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή σκευασμάτων βασισμένων στην Κάνναβη. Ο λόγος για τους Τόμα (Θωμά) Κίκη και Ντιν Πετκανά, οι οποίοι το 2010 ίδρυσαν την KannaLife, πιστεύοντας απόλυτα στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαριχουάνας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, βλέπουν την επιμονή τους να δικαιώνεται, αφού, μετά από μια περίοδο προκατάληψης ενάντια στην Κάνναβη, οι ΗΠΑ ανοίγουν σταδιακά την πόρτα στα φαρμακευτικά της προϊόντα, με τη Νέα Υόρκη να είναι μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις που προχώρησαν σε αυτήν την κατεύθυνση.  Στόχος τους είναι, όπως δηλώνει ο Τόμα Κίκης στο newgreektv.com, να πείσουν και τις Αρχές στην Ελλάδα για την αναγκαιότητα των φαρμακευτικών προϊόντων της κάνναβης.

«Η ενασχόλησή μου με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης ξεκίνησε λόγω μιας προσωπικής εμπειρίας. Το 2006, ο πρώτος μου ξάδερφος, Δρ. Στήβεν Καζιάνης, ο οποίος δραστηριοποιείτο στην έρευνα κατά του καρκίνου, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Τότε, αποφάσισα να διερευνήσω πιθανές εναλλακτικές θεραπείες. Η κάνναβη απέσπασε την προσοχή μου και του συνέστησα να την δοκιμάσει. Όμως, όντας επιστήμονας ο ίδιος, δεν ήθελε να κάνει χρήση μιας θεραπείας για την οποία δεν υπήρχε η ιατρική γνωμοδότηση ότι φέρνει αποτελέσματα. Παράλληλα, υπήρχε και η έντονη κοινωνική προκατάληψη. Δυστυχώς, ο Στήβεν πέθανε το 2008, σε ηλικία 41 ετών. Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε κίνητρο για μένα προκειμένου να συνεχίσω», εξομολογήθηκε ο Κίκης, μιλώντας στο newgreektv.com.

«Το 2009, επισκέφθηκα ένα ιατρείο στο Λος Άντζελες και εκεί συνειδητοποίησα τις δυνατότητες αυτής της βιομηχανίας, η οποία, εκείνη την περίοδο, ήταν ακόμη στα σπάργανα. Έτσι, έβαλα μπρος το σχέδιο με τον συνέταιρό μου, Ντιν Πετκανά, ο οποίος γνώριζε τον φαρμακευτικό τομέα και μου συνέστησε να ξεκινήσουμε μια εταιρεία η οποία θα έχει ως αντικείμενο την έρευνα και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται αποκλειστικά από τα φυτά και, συγκεκριμένα, από την κάνναβη. Η KannaLife ιδρύθηκε το 2010, και έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες από το Αμερικανικό Κράτος για την έρευνα πάνω στα καναβινοειδή ως αντιοξειδωτικά. Τα καναβινοειδή είναι τα χημικά συστατικά του φυτού της Κάνναβης. Αυτήν την στιγμή είναι γνωστά περισσότερα από 85 καναβινοειδή», τονίζει ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος επισημαίνει ότι η διαδικασία για την αδειοδότηση ήταν επίπονη και χρονοβόρα, καθώς χρειάστηκε να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια για την απόκτησή της.

Πίσω από τους δυο Ελληνοαμερικανούς συνέταιρους, υπάρχει μια έμπειρη επιστημονική ομάδα, η οποία διερευνα τις θεραπευτικές ιδιότητες της Κάνναβης, η οποία γίνεται σταδιακά αποδεκτή στις Ηνωμένες Πολιτείες ως φαρμακευτικό προϊόν. Ήδη, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο έβαλε την υπογραφή του σε ένα επταετές πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί η χορήγηση της μαριχουάνας ως φαρμακευτικού σκευάσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, δεν σημαίνει ότι – για τη Νέα Υόρκη – επιτρέπεται το γνωστό «τσιγαριλίκι», αφού, επί του παρόντος, η άρση της απαγόρευσης αφορά, καθαρά, στην φαρμακευτική χρήση. Τόσο ο Τόμα Κίκης όσο και ο Ντιν Πετκανάς ήρθαν σε επαφή με Πολιτειακούς Γερουσιαστές και Βουλευτές, πριν ο Κυβερνήτης Κουόμο θεσμοθετήσει το νέο πρόγραμμα, το οποίο έχει το δικαίωμα ο ίδιος να διακόψει μονομερώς εάν διαφανεί ότι εμπεριέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία.

«Η περίπτωση της Νέας Υόρκης είναι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες Πολιτείες, γιατί απαγορεύει το κάπνισμα της μαριχουάνας, ακόμη και για ιατρικούς λόγους. Το φυτό θα φτάνει στους ασθενείς επεξεργασμένο, με την μορφή λαδιού. Πρόκειται για ένα κοινωνικά υπεύθυνο πρόγραμμα, που δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν το φαρμακευτικό προϊόν με την απαραίτητη ακρίβεια».

Τον Τόμα Κίκη είχε φιλοξενήσει πρόσφατα και το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη δοκιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία για τον κάθε ασθενή. Παράλληλα, δηλώσεις του έχουν φιλοξενηθεί και σε άλλα μεγάλα ΜΜΕ, όπως το Associated Press.

Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα

Το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, συναντούσε όμως δυσκολίες για να προχωρήσει, τουλάχιστον με τα παρόντα κοινωνικά δεδομένα. Από την πλευρά του, ο Κίκης τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο μυαλό του και πως, την κατάλληλη χρονική στιγμή, θα επιδιώξει επαφή με ανώτερα πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο να ανοίξει η πόρτα της Ελλάδας για τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης.«Θα ήθελα να έχω μια επαφή με τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να συζητήσω μαζί τους τις δυνατότητες ενός τέτοιου φαρμάκου, τις θετικές επιπτώσεις στους ασθενείς αλλά και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα. Τόσο εγώ όσο και ο συνέταιρός μου έχουμε ελληνική καταγωγή και θα μας ενδιέφερε να κάνουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα πρέπει όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από όλες τις απόψεις, προκειμένου να εργαστούμε. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με εκπροσώπους από άλλες χώρες, προκειμένου να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας», δηλώνει ο Κίκης.

Το MTV, οι ταινίες και ο... Μπραντ Πιτ

Ο Τόμα Κίκης δεν είναι γιατρός, ούτε φαρμακοποιός. Είναι, όμως, ένα ανήσυχο πνεύμα. Με σπουδές στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με κολοσσούς, όπως το MTV - συμμετέχοντας στην επανασχεδίαση της ιστοσελίδας του – ενώ είχε αναλάβει την παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών, με ορισμένες εξ αυτών να συγκεντρώνουν τα βλέμματα μεγάλων εταιρειών του Αμερικανικού κινηματογράφου. Όπως η ταινία Darkon, τα δικαιώματα της οποίας εξαγόρασε η εταιρεία του Brad Pitt, " Plan B Entertainment", για να δημιουργήσει το χολιγουντιανό ρημέηκ.

Παράλληλα, είναι φίλος του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλαιότερα (σ.σ. συμπαραγωγός στην ταινία "Άλπεις") και είχε διακρίνει το ταλέντο του.

«Για εμένα, ο Λάνθιμος είναι από τα πιο δημιουργικά μυαλά στον κινηματογράφο και έχω πάρει πολλά πράγματα από αυτόν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Κίκης και η Ελλάδα

«Ο πατέρας μου κατάγεται από την Βόρειο Ήπειρο και η μητέρα μου από την Ήπειρο. Αμφότεροι μεγάλωσαν στα Ιωάννινα. Παλαιότερα, επισκεπτόμουν την πόλη κάθε χρόνο, επειδή κάθε καλοκαίρι ερχόμουν στην Ελλάδα. Είναι μια πανέμορφη χώρα και είμα πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή μου», αναφέρει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος για μια περίοδο διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα.

«Έμεινα στο Κολωνάκι για δυο χρόνια, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εκεί γνώρισα καλύτερα την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία και ανέπτυξα ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη, ο οποίος ήταν ο 'μέντοράς' μου. Ήταν ο άνθρωπος που με συμβούλευε και εκείνος που με παρότρυνε να φύγω από την Ελλάδα και να επιστρέψω στη Νέα Υόρκη».

*Περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες για την kannalife μπορείτε να βρείτε με ακρίβεια στην ιστοσελίδα kannalife.com 

(Πηγή: Newgreektv)




00 inkefalonia general ad 300X250