ΝΑΙ στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις εντός Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 08:42

ΝΑΙ στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις εντός Ευρώπης

“Παρακαλούμε να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη φάση της απογείωσης. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ξανά όταν η φωτεινή ένδειξη 'Προσδεθείτε' έχει σβήσει”. Όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο σχεδόν έχουν απομνημονεύσει την παραπάνω φράση από τις οδηγίες του πληρώματος καμπίνας κατά τη φάση της απογείωσης, καθώς και την αντίστοιχη κατά τη φάση της προσγείωσης. Σύντομα όμως η φράση αυτή ενδέχεται να αποτελεί παρελθόν στις ευρωπαϊκές πτήσεις.

Ο Ευρωπαίος ρυθμιστής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ενέκρινε τη χρήση προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, e-book readers, mp3 players, σε όλες τις φάσεις της πτήσης, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ενεργοποιηθεί η “Λειτουργία πτήσης” (Flight mode) στις συσκευές. Οι επιβάτες πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές από έξοδο σε έξοδο (gate-to-gate). Εξαίρεση θα αποτελούν οι ογκώδεις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα οι φορητοί υπολογιστές, οι οποίες θα πρέπει να είναι αποθηκευμένες για λόγους ασφάλειας κατά τη διάρκεια της απογείωσης, προσγείωσης και τροχοδρόμησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα.

Ο Γενικός Διευθυντής του EASA Patrick Ky δήλωσε:

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία απελευθέρωσης της χρήσης προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών εντός των αεροσκαφών χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.


Ο Οργανισμός θα δημοσιεύσει τις σχετικές οδηγίες στα τέλη Νοεμβρίου 2013 και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να τις υιοθετήσουν, σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δε θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τις οδηγίες, αλλά εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Βέβαια, στην προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν τους επιβάτες και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προβλέπεται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να προσαρμόσουν τους εσωτερικούς τους κανονισμούς, έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τις οδηγίες του EASA.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες ασφάλειας και την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα, ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να απενεργοποιεί τις εν λόγω συσκευές μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απογείωσης, προσγείωσης και τροχοδρόμησης του αεροσκάφους. Η χρήση των συσκευών αυτών εντός αεροσκάφους επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης, αφού ενεργοποιηθεί η “Λειτουργία πτήσης”.

Η απόφαση αυτή του EASA έρχεται μόλις 2 εβδομάδες μετά την αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες σε πτήσεις που εκτελούνται από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αντίστοιχα έχει ενημερωθεί και η ιστοσελίδα της FAA με τις συχνές ερωτήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι την επομένη της ανακοίνωσης της FAA, δύο αμερικανικές εταιρείες, η Delta και η JetBlue, ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν την απόφαση της FAA.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA)
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας αποτελεί το επίκεντρο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της αεροπορίας. Αποστολή μας είναι να προωθήσουμε τα υψηλότερα δυνατά κοινά πρότυπα ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας, ο Οργανισμός απασχολεί ήδη περισσότερους από 650 ειδικούς και υπαλλήλους από όλη την Ευρώπη.




00 inkefalonia general ad 300X250