Ισραήλ και Ιράν «με το όπλο παρά πόδα» – Φόβοι για άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 13:58

Ισραήλ και Ιράν «με το όπλο παρά πόδα» – Φόβοι για άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Σκληρά μηνύματα Μπάιντεν σε Νετανιάχου – Την αντίδραση του Ιράν στο Ισραήλ «τρέμουν» χρηματαγορές και αγορές πετρελαίου. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν την Πέμπτη (04/04), αναπληρώνοντας τις απώλειες που είχαν σημειωθεί νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να αυξάνονται. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η τιμή του αργού για παράδοση Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,16 δολάρια ή 1,36%, για να διαμορφωθεί στα 86,59 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά στο Brent, η τιμή για παράδοση Ιουνίου ανέβηκε κατά 1,30 δολάρια, ή 1,45%, στα 90,65 δολάρια το βαρέλι. Ήταν η υψηλότερη τιμή διακανονισμού και για τα δύο από τις 20 Οκτωβρίου.

Η «Jerusalem Post» ανέφερε ότι οι ισραηλινές πρεσβείες είχαν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά την υπόσχεση του Ιράν για αντίποινα λόγω της πυραυλικής επίθεσης στο προξενείο του στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ακύρωσαν τις άδειες επιστροφής για τα μάχιμα στρατεύματα εν μέσω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους Times of Israel

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε, την Πέμπτη (04/04), τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι τα χτυπήματα εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «απαράδεκτα». Ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα θα καθοριστεί από τα βήματα που λαμβάνει το Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου ήρθε έπειτα από ισραηλινό χτύπημα αυτή την εβδομάδα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα, μεταξύ των οποίων και ένας άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα – των ΗΠΑ και του Καναδά. 

Ο πραγματικός λόγος αύξησης των τιμών πετρελαίου 

Επισημαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει ράλι φέτος, καταγράφοντας κέρδη για τρεις συνεχόμενους μήνες, με το αμερικανικό αργό να αυξάνεται κατά σχεδόν 21%, ενώ το Brent έχει αυξηθεί κατά 18%. Το ράλι οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στη συγκράτηση της παγκόσμιας αγοράς αργού. 

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν, μέλους του ΟΠΕΚ, και του Ισραήλ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να συμπιέσει τις προμήθειες πετρελαίου. Ωστόσο, ο John Kilduff, ιδρυτικός εταίρος της Again Capital, δήλωσε ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας κατά των ρωσικών υποδομών πετρελαίου είναι αυτό που επηρεάζει πραγματικά τις τιμές. 

«Ο πήχης είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος όσον αφορά στην ύπαρξη οποιουδήποτε είδους ανάφλεξης στην περιοχή που θα επηρέαζε τις ροές πετρελαίου», δήλωσε ο John Kilduff για τη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ωστόσο το εξής: «Τα ουκρανικά χτυπήματα κατά των ρωσικών υποδομών καταγράφηκαν πραγματικά στην αγορά. Έχουμε καταστρέψει τις υποδομές διύλισης στη Ρωσία και άλλες υποδομές και αυτό έχει επηρεάσει την παραγωγική τους ικανότητα». 

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε αυτός ο πόλεμος, μπορεί τελικά να έχουμε σημαντικές ποσότητες ρωσικής προμήθειας εκτός αγοράς. Απλώς δεν σταματούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τούς ζητά να σταματήσουν». 

Μείωση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου 

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσει έλλειμμα 450.000 βαρελιών ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο, με τη ζήτηση να αυξάνεται, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή, σύμφωνα με την Bank of America. 

Μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συνέστησε, την Τετάρτη (03/04), να μην υπάρξουν αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική παραγωγής του οργανισμού. Ορισμένα μέλη μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

ieidiseis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250