Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» - Συγκλονίζει μητέρα φοιτήτριας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 13:51

Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» - Συγκλονίζει μητέρα φοιτήτριας

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης

Η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου κυρία Ελένη Βασάρα, που έχασε την κόρη της -φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο- στο δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους στο ΑΠΘ, σε ειδική εκδήλωση για τον ένα χρόνο από την τραγωδία.

Η κ. Βασάρα, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, όπως και ο σύζυγός της Γιώργος Τσακλίδης, έχασαν την κόρη τους Αγάπη Τσακλίδη, στα Τέμπη και όπως πολλοί γονείς, ακόμη ζητούν την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η κ. Βασάρα μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο με την παρουσία φοιτητών, γονέων και συγγενών αναφέρθηκε σε εγκληματικές παραλείψεις και απόπειρες συγκάλυψης. Όπως τόνισε: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου. Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμη δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτει 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει; Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια».

Εξεταστική για Τέμπη - Πρώην επικεφαλής ΕΡΓΟΣΕ: «Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αποτρέψει 100% ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα»Εξεταστική για Τέμπη - Πρώην επικεφαλής ΕΡΓΟΣΕ: «Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αποτρέψει 100% ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα»

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης

Η κυρία Βασάρα αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εργαζομένων του σιδηροδρόμου να προειδοποιήσουν για τις παραλείψεις.

«Δυστυχώς, οι παραλήπτες όλων των παραπάνω αδιαφορούσαν εγκληματικά. Αντί να πράξουν αυτό που έπρεπε, πληρώνονταν. Σκεπτόμενοι επί του πονηρού μάλιστα παραπληροφόρησαν, αφήνοντας να κυκλοφορούν αφίσες του ΟΣΕ με την τηλεδιοίκηση της Ρώμης».

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας αναφέρθηκε και στο μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης.

«Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια». 

Ημέρα Μνήμης και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Μακεδονία σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: Αναλογιζόμενα τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, που σημάδεψε το νου και την καρδιά ενός ολόκληρου λαού, σεβόμενα την ημέρα μνήμης των 57 αθώων θυμάτων που η αδράνεια της πολιτείας δεν κατάφερε να προστατέψει, θέλοντας να συμμετέχουν στο πένθος των οικογενειών των ανθρώπων που «έφυγαν» αιφνίδια και άδικα και, έναν χρόνο μετά, παλεύουν ακόμα να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι του δυστυχήματος, τιμώντας ιδιαιτέρως τους τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου μας που το νήμα της ζωής τους κόπηκε πριν έναν χρόνο στις ράγες ομόφωνα αποφάσισαν: Nα μην πραγματοποιηθούν εξετάσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, και τα εξεταζόμενα μαθήματα της ημέρας αυτής να μετατεθούν ως τα Τμήματα κρίνουν, μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024. Τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία και στις Δικαστικές Αρχές, να προχωρήσουν στην απόδοση δικαιοσύνης, με πιστότητα στην αλήθεια, με συνείδηση της μοναδικότητας της ανθρώπινης ζωής, με ειλικρινή στάθμιση της υποχρέωσης της Πολιτείας να προστατεύει την ακεραιότητα των πολιτών της, ώστε να αποτραπεί κάθε παρόμοιο γεγονός στο μέλλον και η έννοια της ευθύνης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΤέμπηΤέμπη

Το έργο αποτελεί διατμηματική καλλιτεχνική δημιουργία φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ, που παρακολουθούν τα μαθήματα Βυζαντινής Zωγραφικής και είναι αφιερωμένο στην μνήμη των φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ, που χάθηκαν πρόωρα στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

ΕΘΝΟΣ




00 inkefalonia general ad 300X250