Πραγματογνώμονας για τα Τέμπη: Έχουν εξαφανιστεί στοιχεία για πάντα επίτηδες

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 13:47

Πραγματογνώμονας για τα Τέμπη: Έχουν εξαφανιστεί στοιχεία για πάντα επίτηδες

Στις ανακριτικές αρχές κατατέθηκε το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Προχτές παρουσιάστηκε από συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες του δυστυχήματος ορισμένα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα που δόθηκε σήμερα στις ανακριτικές αρχές. Παρουσιάστηκαν με τεράστια κενά στη διερεύνηση του δυστυχήματος και την κάκιστη κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου από πλευράς ασφαλείας.

Ο μηχανολόγος-αεροναυπηγός, Κώστας Λακαφώσης, μίλησε ξανά στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο έγκλημα καταδεικνύοντας όσα έγιναν την επόμενη της 28ης Φεβρουαρίου και αποτυπώθηκαν από τις εικόνες, που μετέδιδαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

You May Like

«Ήδη από την τρίτη μέρα έχει μπει μπουλντόζα και αρχίζει και ισιώνει τον χώρο... Φαίνεται στα κανάλια να φορτώνουν χώματα σε φορτηγά. Στις 6 Μαρτίου έχουν τελειώσει... Καθαρισμένα και στρωμένα» είπε τονίζοντας ότι μία εβδομάδα μετά δεν υπήρχε τίποτα, που να θυμίζει ότι εκεί δυστύχημα.

Ο κ. Λακαφώσης περιέγραψε πώς οι αρχές δεν ερεύνησαν το έγκλημα, πως υπήρξε σπουδή στην καταστροφή στοιχείων και σοβαρά κενά. Για παράδειγμα, όπως είπε, δεν φωτογραφήθηκε από τους αρμόδιους, ενώ τραβούσαν εθελοντές και υπάλληλοι της Hellenic Train.

«Έχουν εξαφανιστεί στοιχεία για πάντα επίτηδες. Κάποια χάθηκαν λόγω τσαπατσουλιάς, βιασύνης και άγνοιας. Η προανάκριση ανατέθηκε εκείνο το βράδυ στην Τροχαία. Ένας άνθρωπος κλήθηκε να διαχειριστεί ένα τεράστιο ζήτημα, πολύ μεγαλύτερο με ό,τι μέχρι τότε. Το αντιμετώπισαν σαν τροχαίο... Πολύ αργότερα ανησύχησε ο κρατικός μηχανισμός. Η τροχαία έκανε το καλύτερο που μπορούσε, μέχρι το σημείο που μπορούσε» τόνισε.

Ο κ. Λακαφώσης γνωστοποίησε ότι οι αρχές ανταποκρίθηκαν σε αίτημά των συγγενών σχεδόν έναν χρόνο μετά. Τέλος, εκτίμησε ότι κάποιοι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, αλλά όχι όλοι. «Για εμάς δικαίωση θα είναι αν υπάρξουν αλλαγές που θα κάνουν τον σιδηρόδρομο πιο ασφαλή» σημείωσε ο πραγματογνώμονας.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250