Εξεταστική για Τέμπη: Μία επιτροπή ύβρις στη μνήμη 57 παιδιών, τα σημάδια της συγκάλυψης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 09:40

Εξεταστική για Τέμπη: Μία επιτροπή ύβρις στη μνήμη 57 παιδιών, τα σημάδια της συγκάλυψης

Από το «όλα στο φως», στο «όλα στο σκοτάδι» εξελίχθηκε το έργο της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, η οποία έριξε αυλαία άρον άρον στην ουσία την περασμένη εβδομάδα, χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει την έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε να ολοκληρωθεί η έρευνα, όταν δεν ήταν πλήρης σε δύο πτυχές της.

Στα κρίσιμα έγγραφα που δεν έφτασαν ποτέ στα μέλη της επιτροπής, αλλά και στους ουσιώδεις μάρτυρες που δεν πέρασαν ποτέ το κατώφλι της εξεταστικής.

You May Like

Ασφαλίσου εύκολα, έξυπνα και οικονομικά σαν την Αλεπού!Pricefox

Παρά τα επίμονα αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δεν κλήθηκαν τελικά στην επιτροπή μάρτυρες «κλειδιά» για την υπόθεση, όπως ο πρόεδρος των μηχανοδηγών την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος είχε ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει.

Εκτός του κ. Γενιδούνια, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριπτε εμμονικά την κλήση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη, που προειδοποιούσε τον Κώστα Καραμανλή 1,5 μήνα πριν την τραγωδία για τον «κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», αλλά και αυτές των Κώστα Σπηλιόπουλου και Χρήστου Τριαντόπουλου.

Το μπάζωμα που έγινε μόνο του…

Μάλιστα τον Χρήστο Τριαντόπουλο, είχε «δείξει» ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας ως επικεφαλής του συντονιστικού που είχε συσταθεί για το δυστύχημα, ο Κώστας Αγοραστός.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς των θυμάτων επικαλούμενοι την πραγματογνωμοσύνη που έκαναν ειδικοί που όρισαν οι ίδιοι, μιλούν για αλλοίωση του σημείου.

Το προεδρείο αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, απαντούσαν στα συνεχή αιτήματα για την κλήση των παραπάνω με αναβολές, λέγοντας πως «ο κατάλογος είναι ανοιχτός και θα το εξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση».

Ωστόσο σχεδόν πραξικοματικά, την περασμένη Τρίτη, αποφάσισαν πως δεν θα κληθεί κανένας άλλος μάρτυρας, με τον Ιάσωνα Φωτήλα να δηλώνει απροκάλυπτα πως η «εξεταστική έχει κάνει το χρέος της», ρίχνοντας στην ουσία τίτλους τέλους στις εργασίες της επιτροπής.

Το ανέκδοτο με τη δικογραφία

Στο μεταξύ, τα κόμματα εξέτασαν μάρτυρες και καλούνται τώρα να βγάλουν πόρισμα χωρίς ακόμα να έχουν πάρει στα χέρια τους, την δικογραφία από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Ο Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως κατέθεσε ο ίδιος αίτημα για να έρθει η δικογραφία, προκαλώντας μάλιστα και τη μήνη της πλειοψηφίας που «έσκισε τα ιμάτιά της» πως επίσης έχει καταθέσει δύο αιτήματα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η δικογραφία έφυγε από τη Λάρισα την Παρασκευή (23/02/2024), ωστόσο ακόμα, 5 ημέρες αργότερα δεν έχει φτάσει στην Βουλή, όπως υποστηρίζει το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής.

Η κατάσταση εξελίσσεται σε ανέκδοτο, καθώς ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για το πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το «τρυφερό» προεδρείο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν επανειλημμένα, το προεδρείο της Επιτροπής, πως προστάτευε μάρτυρες κυρίως τον Κώστα Καραμανλή, με συνεχείς διακοπές των εισηγητών της μειοψηφίας.

Αντίθετα όπως λένε, η στάση σε μάρτυρες που βόλευαν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, ήταν τελείως διαφορετική.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επικρίθηκε έντονα και για την απαράδεκτη αποστροφή περί «γουρλίδικης επιτροπής», αλλά και συνολικά για τη συμπεριφορά του προς τους βουλευτές της μειοψηφίας.

Η επιμονή στο ανθρώπινο λάθος

Αίσθηση προκάλεσε πως η πλειοψηφία από την αρχή έως το τέλος των εργασιών της επιτροπής, επιχειρήσαν να αναδείξουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως υπαίτιο, αγνοώντας προκλητικά την έλλειψη αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας που κατά πολλούς ειδικούς θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης λόγω των παραπάνω, τα κόμματα θα πρέπει έως τις 8 Μαρτίου να καταθέσουν τα πορίσματά ενώ η συζήτηση επί των πορισμάτων είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαρτίου.

Μάλιστα, οι προθεσμίες παραμένουν ως έχουν, καθώς το προεδρείο σε ανακοίνωσή του, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δοθεί παράταση.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250