Παύλος Γερουλάνος: «Φορολογείστε το εισόδημα, όχι το επάγγελμα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 18:01

Παύλος Γερουλάνος: «Φορολογείστε το εισόδημα, όχι το επάγγελμα»

Οι «3 συγγνώμες» που χρωστάει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό

«Θυμάστε, κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, τη φράση του George Bush ”Διαβάστε τα χείλη μου, κανένας νέος φόρος’’»; ρώτησε στην αρχή τής ομιλίας του στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό τής Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο Ειδικός Αγορητής επί του Νομοσχεδίου και Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

«Έμεινε στην ιστορία τής πολιτικής επικοινωνίας, ως το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί προεκλογικά», είπε ο Παύλος Γερουλάνος, «αλλά δεν τού βγήκε σε καλό, διότι οι ψηφοφόροι, ειδικά σε ό,τι αφορά τους φόρους, δεν συγχωρούν το ψέμα».

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση: «Ξεχνάτε τον Αντιπρόεδρο του κόμματός σας; «Οι φόροι με Μητσοτάκη, μόνο προς τα κάτω! Τελεία!», αλλά τώρα με το σχέδιο Προϋπολογισμού «αντί να πάτε να διορθώσετε τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα διπλά ελλείμματα, τη διευρυμένη φοροδιαφυγή, τι κάνατε; Χτίσατε ένα ‘’μαξιλαράκι ασφαλείας’’. Πώς; Αυξάνοντας τους φόρους. Κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμά σας. Κάτι που, προεκλογικά, διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας στα κανάλια ότι δεν θα κάνετε».

Στη συνέχεια τής τοποθέτησής του, ο κ. Γερουλάνος, έκανε λόγο για «3 συγγνώμες» που χρωστάει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.

Συγγνώμη πρώτη: Για την προεκλογική της συμπεριφορά

«Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μια συγγνώμη που χρωστάτε για την προεκλογική σας συμπεριφορά. Αλλά για να δούμε, γιατί κοροϊδεύατε τούς αντιπάλους σας; Διότι τόλμησαν να πουν ότι δίκαιο φορολογικό μέτρο, είναι η αύξηση τού φόρου κληρονομιάς στις μεγάλες περιουσίες. Ένα μέτρο που υποστηρίξαμε, ανοιχτά, στο πρόγραμμά μας και άρα, μόνο, ως μυστικό σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

«Και τι κάνετε 4 μήνες μετά; Αυξάνετε τους φόρους. Όχι αυξάνοντας έναν φόρο που όλοι μπορούμε να δεχτούμε, ως κοινωνικά εξηγήσιμο. Όχι καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή, μέτρο που -επίσης- θα στηρίζαμε. Αλλά φορολογώντας ένα εισόδημα που φαντάζεστε ότι υπάρχει, αλλά δεν ξέρετε ότι υπάρχει. Δηλαδή, φορολογείτε το επάγγελμα, αντί να φορολογείτε το εισόδημα. Και όταν ένα κράτος φορολογεί ένα εισόδημα που φαντάζεται ότι υπάρχει, αλλά δεν ξέρει αν υπάρχει, ενώ θα μπορούσε να φορολογήσει τον πλούτο που γνωρίζει ότι υπάρχει, τότε αποδέχεται την αποτυχία του και αναδεικνύει την αναλγησία του».

Συγγνώμη δεύτερη: Για τα οριζόντια μέτρα που ονομάζει «πάταξη τής φοροδιαφυγής»

«Σε μια εποχή που μπορείτε να βρείτε ποιος βγάζει τι, που μπορείτε να διασταυρώσετε με ένα κουμπί διαφορετικά στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, και που ξέρετε τι ξοδεύει, τι αποταμιεύει και τι στέλνει στο εξωτερικό  ο καθένας και η καθεμιά μας, είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα παίρνετε οριζόντια μέτρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι τα ονομάζετε «πάταξη φοροδιαφυγής». Και ακόμα πιο ειρωνικό ότι αυτό το κάνει μια Κυβέρνηση που θεωρεί ότι το πιο σημαντικό της επίτευγμα, η μεγαλύτερη της μεταρρύθμιση, είναι η ψηφιοποίηση τού κράτους».

Συγγνώμη τρίτη: Διότι λαϊκίζει στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Κυρίες και κύριοι τής κυβέρνησης, την τρίτη συγγνώμη την οφείλετε, διότι κατηγορείτε άλλους για λαϊκισμό στα λόγια, όταν δεν χάνετε ευκαιρία να λαϊκίσετε με τις πράξεις σας. Διότι λαϊκισμός δεν είναι να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Αυτό μπορεί να είναι και λάθος. Λαϊκισμός, είναι να δημιουργείς φανταστικούς εχθρούς προσπαθώντας να συσπειρώσεις ένα έθνος εναντίον τους. Αυτό ακριβώς κάνετε, όταν απομονώνετε και στοχοποιείτε μια ομάδα, ως πηγή όλων των προβλημάτων τής εισοδηματικής σας πολιτικής. Φορολογώντας το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, προσπαθείτε να καλύψετε την αποτυχία σας, βάζοντας τον έναν Έλληνα απέναντι στον άλλον. Με ένα μόνο μέτρο, κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, καταφέρατε να αθετήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις, να αναιρέσετε καθετί που ονομάζατε επίτευγμα, και να λαϊκίσετε βάζοντας τον έναν Έλληνα απέναντι στον άλλον και τη μία Ελληνίδα απέναντι στην άλλη» τόνισε ο Π. Γερουλάνος.




00 inkefalonia general ad 300X250