Το Κογκρέσο κατηγορεί την Apple για φοροαποφυγή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 08:49

Το Κογκρέσο κατηγορεί την Apple για φοροαποφυγή
Μπελάδες για την Apple αφού το Κονγκρέσο κατηγορεί τη δημιουργό εταιρεία του iPhone και του iPad για φοροδιαφυγή η οποία φτάνει ακόμα και τα 75 δισ. δολλάρια για το διάστημα 2009-2012.

Οι κατηγορίες αφορούν παραθυράκια τα οποία αξιοποίησε η Apple για να πληρώσει μειωμένους η και καθόλου φόρους κάνοντας χρήση φορολογικών παραδείσων είτε μέσω offshore εταιρειών είτε με θυγατρικές εταιρείες σε χώρες όπως η Ιρλανδία.Η επιτροπή της Γερουσίας δε διστάζει να επιτεθεί στην εταιρεία μέσω του Γερουσιαστή Carl Livine ο οποίος δήλωσε ότι «η Apple αναζητούσε το άγιο δισκοπότηρο της φοροαποφυγής δημιουργώντας εξωχώριες εταιρείες που κατείχαν δισ. δολάρια και παράλληλα δήλωναν ότι δεν ανήκουν κάπου φορολογικά».Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γερουσίας, η Appe εξοικονόμησε την τελευταία 4ετια φόρους που θα αντιστοιχούσαν σε κέρδη 44 δισ. δολαρίων και τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο εξωχώριο (offshore) εισόδημα»Σημαντικό κομμάτι της έρευνας αποτελεί η παραδοχή της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Apple έκανε κάτι παράνομο στο να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της, κάτι που ισχυρίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Tim Cook όπου σε σημερινή του κατάθεση ενώπιον της Γερουσίας ανέφερε ότι η Apple καταβάλει τις υψηλότερες πληρωμές εταιρικών φόρων στις Η.Π.Α.

Ο Cook αρνείται ότι η Apple χρησιμοποίησε φορολογικά τεχνάσματα για μειωμένη πληρωμή φόρων ενώ υπεραμύνθηκε των πρακτικών της εταιρείας για μετάθεση μέρος του κόστους της για έρευνα και ανάπτυξη στην Ιρλανδία.Πάντως η Επιτροπή αναφέρει ότι ανάμεσα στα ευρήματα, ξεχωρίζει η χρήση μη φορολογικών κατοίκων - θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία όπου καταλήγουν τα κέρδη της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο. Η θυγατρική Apple Sales International δε πλήρωσε καθόλου φόρους για το διάστημα 2009-2012 για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων ενώ το 2011 πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων.

Τον ίδιο δρόμο έρευνας της Επιτροπής της Γερουσίας έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν η Microsoft και η Hewlett Packard με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της Apple ανακοινώθηκε η μη συνεργασία της εταιρείας στην έρευνα.

skai




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250