Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεννηματάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 08:29

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεννηματάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Γ. Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της εν Ελλάδι Αμερικανικής Πρεσβείας.

Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Αντιστράτηγος και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, 1964-1965, Ιωάννης Γ. Γεννηματάς. Από τη μητέρα του, Φωτεινή, ήταν δισέγγονος του μεγάλου ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου, Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη.

Πήγε σχολείο στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας, όπου και πρώτευσε.  Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ανέπτυξε παράλληλα σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση, οργανώνοντας  διαδηλώσεις για την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό ως σημαιοφόρος (1962), αρρώστησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με τη νόσο του Addison, από την οποία έπασχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών «Αρχιτεχνική ΕΠΕ».

Από το 1974 ως το 1978 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, την Κατερίνα  (Κάκια) Βέργου, κόρη ταχυδρομικού υπαλλήλου στη Σύμη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α΄ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα ενώ η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη κάθε άλλου στελέχους.

Μετά τη διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης «Τριανδρίας» (Τσοχατζόπουλος-Γεννηματάς-Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.

Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας, κατόπιν Μεσσηνίας και στη συνέχεια στη Α΄ Περιφέρειας Αθηνών. Στην τελευταία μάλιστα ήταν πρώτος σε σταυρούς, διαρκώς, από το 1989.

Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 ως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 ως το 1989. Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989.

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 ορίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ανακοίνωσε ο ίδιος την ασθένεια του

Τον Ιανουάριο του 1992, με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο, λέγοντας: «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω».

Το 1992, την ημέρα της γιορτής του αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του υποβάλλονταν σε θεραπευτική αγωγή για την ίδια ασθένεια.

Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως τον Σεπτέμβριο του 1993 υποβλήθηκε σε θεραπεία σε νοσοκομείο του Χιούστον, από όπου επέστρεψε δύο ημέρες πριν το θάνατο της συζύγου του.

Στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη πρώτος σε σταυρούς για την κεντρική επιτροπή, αν και δεν ήταν παρών καθώς τον εμπόδιζαν οι επιπτώσεις της θεραπείας και δύο ημέρες μετά εισήχθη στην εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994, από καρκίνο. Μετά το θάνατό του, για να τιμηθεί το έργο του, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του.

Η πολιτική του διαθήκη

Στην ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη ανέφερε:

«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν.

Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση.

Για το Πα.Σο.Κ. , το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστηκότητα.

Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη.

Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου,

Γιώργος Γεννηματάς» .

Το έργο του 

Η απώλεια του ήταν μεγάλη καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο και πολιτικό έντιμο, μετριοπαθή, σεμνό, με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό ήθος.

Με την πολιτική δράση του Γιώργου Γεννηματά έχουν συνδεθεί: η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) και η ψήφος στα 18.

matrix24