Ελληνίδα η πιο ισχυρή γυναίκα της Wall Street

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 12:24

Ελληνίδα η πιο ισχυρή γυναίκα της Wall Street

Μια Ελληνίδα γεννημένη το Φεβρουάριο του 1955 είναι η πιο ακριβοπληρωμένη και ισχυρή γυναίκα της Wall Street. Σε ηλικία 14 ετών η οικογένεια της Ζωής Παπαδημητρίου μετακόμισε στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, εκεί όπου μερικά χρόνια αργότερα έμελλε να λάμψει το άστρο της επιτυχημένης manager. Το 2006 το όνομά της βρέθηκε να φιγουράρει στη 10η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.

Αποφοίτησε από το Harvard και προσελήφθη από τη Morgan Stanley το 1982, οπότε και ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή. Είχε ήδη παντρευτεί το συμφοιτητή της Ερνέστο Κρουζ, μετέπειτα διοικητικό στέλεχος της Credit Suisse και είχε αποκτήσει το πρώτο από τα 3 τους παιδιά. Χρειάστηκαν μόλις 4 χρόνια για να πάρει τη θέση της αντιπροέδρου για να γίνει τελικά πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στις 9 Φεβρουαρίου του 2006.

Αν και βρέθηκε σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο, όπως δήλωσε και η ίδια σε συνέντευξή της, το ωράριο ήταν πιο βολικό για την ίδια ως εργαζόμενη μητέρα.

Στις 29 Νοεμβρίου του 2007 κι ενώ η οικονομική κρίση είχε κλονίσει την εταιρία απομακρύνθηκε από το τιμόνι της. Η ίδια δήλωσε: «Όταν δεν κάνεις σχέδια για το μέλλον, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Στόχος σου είναι να κάνεις καλή δουλειά»

Το 2009 ξεκίνησε την δική της εταιρία, την οποία ονόμασε Vorás Capital Management, αλλά τον Μάιο του 2012 αναγκάστηκε να την κλείσει λόγω δυσκολιών. Στην αγορά η Ζωή είχε ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι «πύραυλος κρουζ» και μάλλον όχι αδικαιολόγητα.

Το διαζύγιο της με τον Ερνέστο Κρουζ, με τον οποίο γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Harvard απασχόλησε τα ΜΜΕ αλλά και την αγορά καθώς ήταν γνωστοί ως το πιο δυναμικό ζευγάρι της Wall Street.

iefimerida