Τ. Τζωρτζάτος (Πρόεδρος ΤΚ Διλινάτων): «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε το χωριό μας ένα βήμα μπροστά – Κακή παρένθεση η περίοδος Παρίση»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 10:59

Τ. Τζωρτζάτος (Πρόεδρος ΤΚ Διλινάτων): «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε το χωριό μας ένα βήμα μπροστά – Κακή παρένθεση η περίοδος Παρίση»

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διλινάτων Τάσος Τζωρτζάτος για τα εν εξελίξει έργα στα Διλινάτα και τα όσα αφορούν τον χώρο αρμοδιότητας του.

Συνοπτικά για τα εν εξελίξει έργα ο κ. Τζωρτζάτος ανέφερε:

“Αυτή τη στιγμή εκτελούνται δύο έργα, το ένα αφορά την Δημοτική οδοποιία που είναι πρoς εκτέλεση στο σύνολο του Δήμου Αργοστολίου και τα 2/3 της μελέτης αυτής αφορούν την Κοινότητα Διλινάτων, ένα έργο προϋπολογισμού 239.000 ευρώ και η ανάπλαση του νεκροταφείου.

Απο το 1960 υπάρχει το Κοινοτικό Κοιμητήριο, είχαμε λύσει τα προβλήματα με τα συναδελφικά και με τα συνοριακά κοιμητήρια, έχουμε ένα μεγάλο Κοινοτικό Κοιμητήριο το οποίο περιήλθε στο περιουσιολόγιο του Δήμου, επί Δημαρχείας του κ. Γιώργου Τσιλιμιδού έγινε μία επέκταση και τώρα βρισκόμαστε σε εκτεταμένες εργασίες στον χώρο του διότι ήταν τελείως παρατημένο.

Την τελευταία δεκαετία δεν είχε γίνει τίποτα, όπως το άφησε η Δημαρχεία Γιώργου Τσιλιμιδού, έτσι το ξαναπιάνει η Δημαρχεία του Θεόφιλου Μιχαλάτου. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Για την διαχείριση των προβλημάτων των Διλινάτων, είπε:

Τα έργα που θέλουμε να κάνουμε είναι πάρα πολλά, οι ανάγκες είναι τεράστιες, το ένα φέρνει το άλλο και δυστυχώς η ευτυχώς απο μάς η κοινωνία περιμένει πάρα πολλά.

Ίσως θέσαμε κι εμείς τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και δεν ξέρουμε αν θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, γίνονται πράγματα και για να γίνουν πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Αυτή τη στιγμή μπορεί εμείς να είμαστε καθοδηγητές, αρωγοί, να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια, αλλά αν δεν έχεις δίπλα σου μια Δημοτική Αρχή να αφουγκράζεται τις ανάγκες σου, δεν αποδίδεις.

Αυτή η Δημοτική Αρχή του Θεόφιλου Μιχαλάτου, αυτά που έλεγε προεκλογικά τα έκανε πράξη.

Συμμερίστηκε τις γνωμοδοτικές αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Στην δική μας Κοινότητα που είναι γνωστό ότι υπήρχαν τα χρήματα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και που ουσιαστικά εκεί στηρίζεται το δικό μας πρόγραμμα, ήρθε η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου και τα απέδωσε στο χωριό μας όπως και στις υπόλοιπες Κοινότητες.

Ήδη γίνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης της Κοινότητας Νυφίου που έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια απο τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.”

Όσον αφορά το ιστορικό της μη απόδοσης των χρημάτων απο τις ΑΠΕ στις Κοινότητες απο την Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, ο κ.Τζωρτζάτος ενημέρωσε σχετικά:

“Είχαμε πάει στο γραφείο του τότε Δημάρχου κ. Παρίση και του είχαμε αναφέρει προσωπικώς μετά την πλημμύρα του 2015 που κατέρρευσε και ο τοίχος του σχολείου, τι γίνεται με τα χρήματα αυτά.

Ο κ. Παρίσης μας είχε πεί ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, ότι δεν τα δικαιούμαστε και μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση με όλο αυτό που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και στα Δημοτικά Συμβούλια και για να είμαστε ειλικρινείς, τα χρήματα κερδήθηκαν ύστερα απο την επίσημη καταγγελία που κατέθεσα εγώ και ο Νίκος Φωής Κοινοτικός Σύμβουλος, σε όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας και στην Εισαγγελία Κεφαλληνίας. Αν δεν το κάναμε αυτό, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τα χρήματα.

Οι 174.000 ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ αποδόθηκαν, αφορούν κατά το 1% στους οικιακούς καταναλωτές, μπήκαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των 374 δικαιούχων της Κοινότητας Διλινάτων, στην Κεφαλονιά πήραν χρήματα μόνο τα Διλινάτα και η Κοινότητα Καμιναράτων, διότι έχουμε κάνει ένσταση όσον αφορά την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων.

Υπάρχει αντιδικία μεταξύ των Κοινοτήτων, εμείς έχουμε χάσει πάρα πολλά χρήματα ως κοινότητα, έχει γίνει λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε, δυστυχώς η Δημοτική Αρχή του κ.Παρίση δεν έκανε τίποτα, ο προηγούμενος πρόεδρος ο κ. Γασπαράτος και εδώ είναι το παράδοξο, δεν έκανε ποτέ την ένσταση ,τα κοινοτικά όρια είναι στην αρμοδιότητα του εκάστοτε κοινοτάρχη βάσει του νόμου 3463 που αφορά τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων, με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια η κοινότητα μας να χάσει περίπου 500.000 ευρώ.

Φανταστείτε ότι για την περίοδο 2010-2014 που αποδόθηκαν τα χρήματα το 2017 με υπογραφή του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ.Σκουρλέτη, εμείς φτάσαμε τις 95.000ευρώ με βάση τους πίνακες και τα στοιχεία που είχε αναρτήσει και με τα στοιχεία που έχουμε εμείς. Αυτά τα χρήματα διεκδικούμε με την ένσταση που κατέθεσα προσωπικά στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 στο Υπουργείο Ενέργειας .Ουσιαστικά μπλοκάραμε τους λογαριασμούς αυτούς και περιμένουμε το Υπουργείο να εξετάσει τις ενστάσεις και είμαστε σίγουροι οτι θα κερδίσουμε αυτή την ένσταση. 

Βάσει των Δικαστικών εκθέσεων έχουμε πολύ δυνατά στοιχεία, ώστε να βρούμε τα διοικητικά όρια της κοινότητας μας, γιατί για μας δεν είναι μόνο τα χρήματα, αυτό που λέγεται Διλινάτα μεγάλο χωριό, δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή του ύπαρξη, αλλά και την μεγάλη γεωγραφική του περιφέρεια”.

Αυτή τη στιγμή που εκτελούνται τα έργα στα Διλινάτα, αυτοί που τότε στήριζαν την Δημοτική Αρχή Παρίση και μας έλεγαν ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν και όλα αυτά που λέγαμε ήταν για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, τώρα λένε σας αφήσαμε τα χρήματα και κάνετε έργο.

Πριν αποδοθούν τα χρήματα το 1% της ΔΕΗ, λέγανε ότι πήραμε τα χρήματα απο τους καταναλωτές, δηλαδή τους χρωστάμε και υποχρέωση.

Η λογική η δική τους ήτανε, πάμε στον δήμαρχο, να του πούμε να κάνουμε ένα έργο της τάξεως των 10.000 ευρώ στα Διλινάτα και όπως γνωρίζετε στην περιφέρεια του Δήμου δεν είχε γίνει τίποτα.

Εμείς δεν χαρίσαμε ούτε ένα ευρώ και με την διάσπαση του δήμου τα χρήματα τα υποχρεωτικά μπήκανε στον κωδικό που αφορούσε τις ΑΠΕ, έγινε το μοίρασμα των χρημάτων αυτών και με βάσει τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας και την χωροθέτηση των αιολικών παρκών αποδόθηκαν τα χρήματα στους δήμους και απο τους δήμους στις κοινότητες.

Εμείς τα χρήματα τα διεκδικήσαμε και ήρθε η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το πίστευε κανείς αυτό το πράγμα ότι θα έρθει ένας δήμαρχος και θα δώσει τα χρήματα στις κοινότητες. Αυτή όμως είναι η αλήθεια.”

Στην συνέχεια ο κ.Τζωρτζάτος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και στα όσα ευελπιστεί να γίνουν στα Διλινάτα:

”Πριν κλείσουμε δύο χρόνια εκτελούνται έργα απο τα χρήματα των ΑΠΕ, ήδη φτιάξαμε τον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου με τάπητα ούτως ώστε να διασφαλίσουμε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά.

Η προσπάθεια αυτή να ανακαινίσουμε και να αναβαθμίσουμε τον χώρο αυτό που ήταν κλειστός απο το 2015,έγινε με πρωτοβουλία δική μας και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων(ευχαρίστησε την πρόεδρο κ.Βασιλική Βρεττού),το σχολείο το 2016 είχε 13 παιδιά και τώρα απαριθμεί 40 παιδάκια, άρα έχει γίνει σοβαρή δουλειά.

Στόχος μας ήταν να μην κάνουμε ένα φαραωνικό έργο σύμφωνα με την μελέτη με έναν τοίχο που θα μίκρυνε τον προαύλιο χώρο και με μεγάλη δαπάνη και με τα χρήματα που εξοικονομήσαμε θα επιμεληθούμε όλο τον εξωτερικό χώρο του σχολείου και το 2022 ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και αυτό το έργο.

Με την δημοτική οδοποιία που εκτελείται αυτή τη στιγμή αντικαταστήσαμε και όλες τις παροχές υδροδότησης χαλκού,(το έκανα εθελοντικά εγώ)βάζουμε όλοι πλάτη ούτως ώστε να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιστεύω ότι θα τελειώσουμε αυτή τη βδομάδα τους δύο δρόμους που αναπλάθονται και θα προχωρήσουμε στο υπόλοιπο κομμάτι που αφορά την πλακόστρωση σοκακιών και σκαλοπατιών.

¨Επίσης, ένα απο τα έργα που ήταν πρωταρχικός μας στόχος ήταν η κατασκευή του γηπέδου Διλινάτων, ήταν μια προεκλογική δέσμευση του κ. Μιχαλάτου.

Υπήρχε μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς που ουσιαστικά ήταν μια προεκλογική βόμβα ότι θα φτιάξουν το γήπεδο, δεν υπήρχε μελέτη, υπήρχε μόνο ένα τοπογραφικό το οποίο δεν ξέραμε που βρισκόταν και χωρίς να έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση για χρηματοδότηση.

Με τους Αντιδημάρχους κ. Τσιλιμιδό και κ. Μινέτο καταφέραμε μέσα σε 20 μέρες ,στην τελευταία προθεσμία του “Φιλόδημου” να εντάξουμε το γήπεδο Διλινάτων και μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογράψει ο Εργολάβος που θα αναλάβει την κατασκευή του.

Το γήπεδο αυτό κλείνει 20 χρόνια ως υπό κατασκευή έργο και ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε το δικό μας γήπεδο. Τα Διλινάτα πρωταγωνιστούν στο τοπικό ποδόσφαιρο και είμαστε η μοναδική ομάδα που δεν είχε δικό της γήπεδο. Είναι θετική εξέλιξη και το ότι το γήπεδο των Φαρακλάτων πέρασε στην διαχείριση του Δήμου Αργοστολίου, γιατί οι ομάδες στο παρελθόν πλήρωναν και για τις προπονήσεις τους αλλά και για τους αγώνες που έδιναν σ αυτό”.

Στην συνέχεια ο κ Τζωρτζάτος αναφέρθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζοντας την ως μία κακή παρένθεση και ότι δεν θέλει κατά τον ίδιο κανείς να την θυμάται, ότι στα εννιά χρόνια θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποια πράγματα και αναφέρθηκε σε μια έκφραση συντοπίτη μας(τον ονομάτισε) που είχε πεί: “δεν είναι δυνατόν το 1974 να ανάβει λάμπα στον Κοθρέα και το 2018 να κάνει τρία χρόνια να ανάψει”.

“Η περιφέρεια του Δήμου Κεφαλονιάς ήταν παρατημένη, στα Διλινάτα πέρα απο τα προεκλογικά τους ρουσφέτια δεν έγινε τίποτα, μετά απο τις καταγγελίες μας για τις ΑΠΕ έγιναν δύο μικρά έργα σε δύο παιδικές χαρές που τα πληρώσαμε με τα δικά μας χρήματα, ό,τι έργο έγινε επί δημαρχίας Παρίση στα Διλινάτα ήταν με τα χρήματα των ΑΠΕ. Απο την ΣΑΤΑ δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, απο αναλώσιμα υλικά δεν πήραμε τίποτα επί ενιά χρόνια. Ηταν κακή παρένθεση η περίοδος Παρίση για το χωριό μας.

Η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου απο την ΣΑΤΑ έδωσε στον καθένα αυτό που του ανήκει, γι αυτό βλέπουμε και το έργο την δημοτικής οδοποιίας που εκτελείται που αφορά όλες τις κοινότητες του Δήμου και που ουσιαστικά είναι η ΣΑΤΑ που δικαιούται το κάθε χωριό.

Την ΣΑΤΑ του 2020 εμείς την έχουμε βάλλει στο Κοινοτικό Κοιμητήριο στο έργο που εκτελείται αυτή την στιγμή, τα υπόλοιπα είναι απο τις ΑΠΕ για να συμπληρωθεί το ποσό ,γιατί είναι ένα έργο των 26.000 ευρώ με ΦΠΑ και η ΣΑΤΑ του 2021 ήταν για την αναβάθμιση της κοινοτικής μας πλατείας.

Τα Διλινάτα για κάποιους που βγαίνουν και μιλούν(εγώ θα κατάπινα την γλώσσα μου),τα τελευταία 7 χρόνια μόνο απο τη ΣΑΤΑ έχασαν 90.000 ευρώ.”

Ερωτηθείς γιατί υπήρξε τόση απραξία στα Διλινάτα τα προηγούμενα χρόνια απάντησε:

“Αποδίδω αυτή την απραξία σε δύο πράγματα, η κάποιοι που ασχολούνταν με τα κοινά και το λέω με παρρησία του λόγου μου, είχαν ιδιοτέλεια, αυτοί που είχαν τις θέσεις που έχουμε εμείς σήμερα, η δεν ξέρανε να κάνουνε σωστά την δουλειά τους. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν πέντε πλέγματα να συρματοπλέξουμε το νεκροταφείο και με το που βγαίνουμε εμείς ,ο Σπύρος Σαμούρης να βρίσκει τα πλέγματα και να μου τα στέλνει, δεν μπορεί να στάζουν οι βρύσες και να μην γίνεται τίποτα. Το μεγάλο μας προσόν είναι ότι εμείς δεν κοιτάξαμε ποιοι μας στήριξαν και ποιοι όχι,εμείς κοιτάμε συλλογικά και απο την πρώτη μέρα που αναλάβαμε με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος, με ρώτησε αν παρέλαβα τα κλειδιά απο το Κοινοτικό γραφείο( η παραλαβή έγινε στο δρόμο, δεν είχε την ευθιξία ο προηγούμενος πρόεδρος ούτε να έρθει να μου παραδώσει ) και η πρώτη συμβουλή που μου έδωσε ήταν,” εγώ είμαι Δήμαρχος, εσύ είσαι πρόεδρος, θα πρέπει να βάλεις όλους τους ανθρώπους στην ίδια πλευρά”. Αυτό κάνουμε, παράγουμε έργο απο την πρώτη μέρα, δεν κάνουμε τα έργα για να μας ξαναψηφίσει η κοινωνία, κάνουμε τα έργα γιατί τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας”.

Κλείνοντας πρόσθεσε:

Η Δημοτική Αρχή έχει ενστερνιστεί τις δικές μας αποφάσεις, εγώ είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνεργάτες μου και στους άλλους συμβούλους και τους ενημερώνω για τα πάντα.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ένα βήμα μπροστά το χωριό μας, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την εικόνα του χωριού μας, να δώσουμε μια τουριστική ανάπτυξη ότι βρισκόμαστε κοντά στο Αργοστόλι.

Κάνουμε μια προσπάθεια να φτιαχτεί η κεντρική είσοδος του χωριού και φυσικά να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που μας δημιούργησε ο ”Ιανός”σε συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Τραυλό και πιστεύω να τα καταφέρουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Τα χρήματα των ΑΠΕ θέλουμε να τα εναποθέτουμε σωστά και είμαι σε διαβούλευση γι αυτό με την κοινωνία μας.

Σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις όλα σε μια τετραετία και δεν το λέω αυτό γιατί θέλουμε να ξαναβγούμε, αυτό θα το δούμε στο τέλος, όταν θα κάνουμε τον λογαριασμό μας και η κοινωνία αν θέλει να ξαναθέσουμε τους εαυτούς μας στην κρίση της,ας μας κρίνει σ αυτά που έχουμε κάνει και σ αυτά τα οποία ίσως δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε.”

Τέλος ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το ιερέα πατέρα Αντωνάτο για την παραχώρηση τμήματος αγροτεμαχίου της Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας με τη συνυπογραφή του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για την διάνοιξη δρόμου στο επάνω μέρος του κοιμητηρίου και αναφέρθηκε και στην καλή διάθεση που υπάρχει για την λύση του κληροδοτήματος που αφορά στα Διλινάτα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-346855290}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250