Σπ. Σαμούρης: «Δεν πρέπει να βιάζουμε την φύση - Κάποιοι θα τρομάξουν αν μάθουν τα όσα περισυλλέξαμε από την θάλασσα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 09:09

Σπ. Σαμούρης: «Δεν πρέπει να βιάζουμε την φύση - Κάποιοι θα τρομάξουν αν μάθουν τα όσα περισυλλέξαμε από την θάλασσα»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2fm στον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αργοστολίου Σπύρος Σαμούρης.

Η συγκεκριμένη δράση του καθαρισμού της γέφυρας ήταν πρωτοβουλία της ΕΝΑΛΕΙΑΣ σε συνεργασία με το Vibrant Kefalonia, τον Δήμο Αργοστολίου και το Υπουργείο Nαυτιλίας, στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Η δράση αυτή έχει λάβει την αιγίδα του «Clean Seas Campaign» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και περιλαμβάνει τον καθαρισμό βυθών λιμένων από απορρίμματα (πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα κ.ά.) αλλά και τον καθαρισμό ακτών, εντός χερσαίων λιμενικών ζωνών.

Στο Αργοστόλι η δράση ξεκίνησε αρχικά απο την γέφυρα Δεβοσέτου και τα παραπλήσια σημεία αυτής και ο κ. Σαμούρης ανέφερε σχετικά:

“Είναι μία δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να βιάζουμε τη φύση. Αυτό είναι το νόημα.

Η φύση εκδικείται δυστυχώς και αυτό το βλέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις της. Αυτό αφορά την θάλασσα, το βουνό, τη γη μάννα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρέπει να έχουμε μεγάλη σοβαρότητα στο πως λειτουργούμε ως άνθρωποι, αλλιώς θα παραδώσουμε στα παιδιά μας σεληνιακό τοπίο.

Η δράση αυτή έχει γίνει και σε άλλα σημεία της Κεφαλονιάς, το ξεκίνημα είναι αυτό και για να πουμε ότι κάνουμε μια πολύ οργανωμένη δουλειά απαιτείται και χρόνος και χρήμα.

Ασχολούμαι καθημερινά με την καθαριότητα του Δήμου, έχω εικόνα απο χειμάρρους, απο δάση, θάλασσες κ.λ.π,η θάλασσα είναι πιο ευαίσθητη, φέτος έχουν πεθάνει 15 χελώνες ,δεν μπορώ με βεβαιότητα να πώ ότι η αιτία είναι τα απορρίμματα αλλά το πιθανότερο είναι να είναι αυτό.

Πάμε για μπάνιο, είναι ανάγκη να πετάξουμε τα απορρίμματα μας στην θάλασσα δεν μπορούμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα ρίξουμε στον κάδο απορριμμάτων;

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα κοπιάσουν να μαζέψουν τα απορρίμματα ,σημασία όμως έχει όλοι οι υπόλοιποι να προσέχουν πως λειτουργούν. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος.

Τα απορρίμματα στην θάλασσα δεν τα βλέπουμε ,όμως δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καθαρότητα της ,αυτά που φαίνονται είναι που ο καθένας πετάει τα σκουπίδια τους στις χαράδρες και δεν είναι καθόλου λίγο αυτό.Είναι αδιανόητο το 2021 να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο.

Φέτος δραστηριοποιήθηκε μια ομάδα παιδιών, η Save Your Hood που τους αξίζουν συγχαρητήρια και επιχείρησαν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού της πόλης ,όμως αυτή η κίνηση είναι η μειονότητα, θα έπρεπε να συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά και νεότεροι άνθρωποι για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ενθαρρυντική.

Κυκλοφορώ συνεχώς με ένα μηχανάκι , έχω εντοπίσει ανθρώπους να πετούν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα τους ,προσπαθώ να τους συνετίσω, όμως εάν δεν φέρουν την ανάλογη παιδεία ,είναι μάταιο.

Κάνοντας γνωστά τα όσα περισυλλέξαμε από την θάλασσα κάποιοι θα τρομάξουν.

Λόγω της τουριστικής περιόδου φροντίσαμε να καθαρίσουμε την περιοχή της Λάσσης τέλος Απριλίου και έκτοτε το επαναλάβαμε άλλες 5 φορές, εάν επισκεφθεί κάποιος αυτή την στιγμή την Παλιοσταφίδα θα αναρωτηθεί με όλα αυτά που θα δει, για την συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων, που διαμένουν σε μια τουριστική περιοχή και που υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζε από τουρίστες. Είναι κουραστική αυτή η συμπεριφορά.

Ασχολούμαι 20 χρόνια με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και έχω πει επανειλημμένα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αγάπη, είναι μεράκι και με το ίδιο πάθος, με την ίδια αγάπη ασχολούμαι με την καθαριότητα του Δήμου και εκείνο που θέλω είναι να βλέπω ένα αποτέλεσμα. Θα ήμουν ικανοποιημένος εάν έβλεπα ότι υπάρχει ανταπόκριση σ αυτό που κάνουμε, γιατί αυτό δεν αφορά εμένα, αφορά το περιβάλλον ,την υγεία, το νησί μας.

Προφανώς σε μια κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην και δεν στέκομαι σε κάποιους που είναι προβληματικοί .Δέχομαι την κριτική γιατί είμαι άνθρωπος και μπορεί να κάνω και λάθη, όμως το ότι επιχειρούν κάποιοι φωτογραφίζοντας σκοπίμως διάφορα σημεία να ευτελίσουν την δουλειά που γίνεται στην Καθαριότητα του Δήμου, με αφήνει αδιάφορο.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/samouris-892}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250