Αλ. Αλεξάκης: «Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 17:24

Αλ. Αλεξάκης: «Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα»

 

 

«Επειδή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εθνικότητα εκάστου λαού είναι δικαιώματα φυσικά και απαράγραπτα. Επειδή ο λαός της Επτανήσου, ως απαρτίζων μέρος αναπόσπαστον της Ελληνικής φυλής, στερείται σήμερον της πραγματικής του απόλαυσης και εξασκήσεως των τοιούτων δικαιωμάτων. Επειδή προς τοις άλλοις εξέλειψαν πλέον αι αφορμαί ένεκα των οποίων ετέθη υπό την Αγγλικήν προστασίαν, δυνάμει συνθήκης εις την οποίαν ουδεμίαν ποτέ έδωκε συγκατάθεσιν. Επειδή τέλος μερίς τις της Ελληνικής φυλής, εις την οποίαν ανήκει δηλαδή η απελευθερωθείσα Ελλάς, ανέκτησε τα κυριαρχικά και τα εθνικά αυτής δικαιώματα. Δι’ όλα ταύτα η ελευθέρα Βουλή των αντιπροσώπων της Επτανήσου διακηρύττει ότι η ομόθυμος στερρά και αμετάτρεπτος θέλησις του Επτανησιακού Λαού είναι η ανάκτησις της ανεξαρτησίας και η ένωσις αυτού με το λοιπόν Έθνος του, την απηλευθερωμένην Ελλάδα».

Αυτά αναφέρει η διακήρυξη του ψηφίσματος της Βουλής των Επτανήσων, αποτυπώνοντας γλαφυρά και περιεκτικά, την βούληση των Επτανησίων για την προσάρτηση των νησιών, στο τότε Ελληνικό κράτος. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Ιόνιος Πολιτεία, αποτελούσε, από το 1815 μέχρι το 1864, ημιαυτόνομο κράτος, που τελούσε υπό Βρετανική αρμοστεία.

Το Ελληνικό πνεύμα των Επτανησίων παρέμεινε αναλλοίωτο και προς τούτο συνέβαλλαν επιφανείς προσωπικότητες, προκειμένου να παραμείνει άθικτο κάθε πολιτισμικό στοιχείο, ως συνεκτικός κρίκος, της κληρονομιάς των Επτανήσων με την πατρίδα Ελλάδα.

Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, αποτελεί ύψιστη πράξη του ενωτικού ιδεώδους, που διακατείχε τον Επτανησιακό λαό και οφείλουμε τιμή και σεβασμό στην ιστορική αυτή ημέρα, η οποία  θα μας διδάσκει εσαεί ότι η Εθνική ταυτότητα και η ιστορική μνήμη ενός λαού είναι δικαίωμα ιερό και αδιαπραγμάτευτο.

Από το Γραφείο Τύπου




00 inkefalonia general ad 300X250