Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - OCTaNE: Οι πόλεις μετατρέπονται σε “ανοιχτό” μουσείο για όλους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 14:16

Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - OCTaNE: Οι πόλεις μετατρέπονται σε “ανοιχτό” μουσείο για όλους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θέμα: «OCTaNE: Οι πόλεις μετατρέπονται σε “ανοιχτό” μουσείο για όλους» του έργου “OCTaNE” την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021 και ώρα 12:30 μ.μ.

Για όσους δεν μπορέσαν να την παρακολουθήσουν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν τώρα στο YouTube:

{https://www.youtube.com/watch?v=QKjwZA1DNsA}

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης e-GoV & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ιονίων Νήσων, Δρ Κωνσταντίνος Καποδίστριας τονίζοντας ότι τα έργα Interreg είναι πολύ σημαντικά καθώς επιτρέπουν στις Περιφέρειες της Ευρώπης να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και κατάθεση κοινών προτάσεων και ότι τα σύνορα δεν είναι εμπόδια. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί λίκνο σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος, οι οποίοι μας κληρονόμησαν τεράστιους πολιτιστικούς πόρους και είναι χρέος όλων μας να διασώσουμε και να διαδώσουμε την κληρονομιά αυτή όχι μόνο πια με παραδοσιακούς τρόπους αλλά διαμέσου μιας έξυπνης και καινοτόμου διαχείρισης.

Το έργο OCTaNE στοχεύει στην αειφόρο τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη καθώς και στην ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών, με την ανάπτυξη μία εφαρμογής για κινητές συσκευές που επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατά στις πόλεις της Περιφέρεια σαν να ήταν σε “Ανοιχτό Μουσείο. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η διοργάνωση, η στήριξη και η προβολή των δράσεων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, στο πλαίσιο του έργου και όχι μόνο, αποτελεί προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή.»

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό και ο Πρύτανης του ιονίου Πανεπιστημίου, κύριος Ανδρέας Φλώρος, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Γίνονται πολλές συζητήσεις για το τί είναι η τεχνολογία και πως μπορεί να υποστηρίξει διάφορες πτυχές του παραγωγικού ιστού και αυτές κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν πράξη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το έργο OCTaNE, το οποίο θα βοηθάει τους επισκέπτες στα Ιόνια Νησιά να εντάσσονται με έναν δυναμικό τρόπο στην καθημερινότητα των νησιών αυτών. Ανυπομονούμε πολύ για την τελική παρουσίαση της εφαρμογής η οποία θα αποδείξει ότι η τεχνολογία μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και με ένα πιο εύστοχο τρόπο θα δώσει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να αποκομίσουν το βέλτιστο δυνατό συμπέρασμα για το τι είναι τα Ιόνια Νησιά.»

Αμέσως μετά το λόγο τον πήρε η Διαχειρίστρια του έργου OCTaNE από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η κυρία Μυρτώ Αλεξάκη, η οποία παρουσίασε πολύ αναλυτικά το έργο και τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια σε αυτό. Τόνισε ότι στην εφαρμογή που θα δημιουργηθεί εκτός από τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος θα εμφανίζεται και ένας χάρτης από επιχειρήσεις και δραστηριότητές που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σημεία αυτά με σκοπό να ενημερώνεται ο επισκέπτης για τα όλα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί αναλόγως με το σημείο που βρίσκεται. Επίσης ανέφερε ότι: «Το πρόγραμμα συνδυάζει την πολιτιστική προβολή με το κομμάτι των επιχειρήσεων και αυτό είναι στην ουσία που το κάνει τόσο καινοτόμο».

Ακολούθως η κυρία Αγγελική Τσώχου, Επίκουρη Καθηγήτρια από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, παρουσίασε όλο το “οικοσύστημα” του έργου OCTaNE. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Κύριο μέλημα του έργου είναι να επωφεληθεί ο επισκέπτης στα Ιόνια Νησιά, ο οποίος θα έχει την αίσθηση περιπάτου σε ένα “ανοιχτό” μουσείο. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις οπότε για αυτό το αναφέρουμε σαν ένα “οικοσύστημα”. Πολύ βασική προϋπόθεση είναι να μην στηρίζεται η εφαρμογή εξολοκλήρου στο διαδίκτυο καθώς σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα την παλαιά πόλη της Κέρκυρας, δεν υπάρχει σήμα παντού. Επίσης η πλατφόρμα θα προσφέρει διασύνδεση μεταξύ της οπτικής επαφής του επισκέπτη με το εκάστοτε μνημείο και των πληροφοριών που παρέχονται για αυτό.» Κλείνοντας, παρουσίασε και τη μεθοδολογία στην οποία βασίστηκαν για να δημιουργήσουν την εφαρμογή OCTaNE.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κύριος Ιωάννης Καρύδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, ο οποίος αναφέρθηκε πιο πολύ στο τεχνικό κομμάτι του έργου και συγκεκριμένα είπε: «Ο κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία μία εφαρμογής για smartphone και συγκεκριμένα για Android & IOS, η οποία θα είναι κοινή για όλους τους εταίρους, θα έχει περιεχόμενο σε διάφορες γλώσσες, θα έχει γεωχάρτες με σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία δεν θα είναι απλώς σημεία αλλά και ευρύτερη περιοχή, κατηγοριοποιημένα, με γεωστίγματα, μεταδεδομένα, βίντεο, εικόνες και ότι άλλο είναι απαραίτητο. Επίσης, πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό είναι η ύπαρξη QR Codes για την άμεση ταυτοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος και την παροχή πληροφορίας για αυτά.». Στη συνέχεια ανέλυσε την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκε η πληροφορία και τα δεδομένα τα οποία θα εμφανίζονται και κλείνοντας παρουσίασε ένα προσχέδιο της εφαρμογής OCTaNE.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250