Θ. Γαλιατσάτος: “ Ακατανόητη και αδικαιολόγητη η μη καταβολή του επιδόματος επικουρικών και αγροτικών γιατρών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 10:52

Θ. Γαλιατσάτος: “ Ακατανόητη και αδικαιολόγητη η μη καταβολή του επιδόματος επικουρικών και αγροτικών γιατρών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Το θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την κινητοποίηση των επικουρικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους,την επερώτηση της ΑΝΑΣΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου για την μη καταβολή από την Περιφέρεια του οικονομικού Βοηθήματος σε επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς από τον Ιούλιο του 2020 και τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

Ο κ.Γαλιατσάτος ανέφερε σχετικά:

“Μία από τις αδυναμίες της Κυβέρνησης ,του Υπουργείου Υγείας απέναντι στην δημοσια υγεία είναι η μη κάλυψη των δεδουλευμένων στους δικαιούχους.

Είναι σαφές ένα χρόνο τώρα ότι για να κρατηθεί σε υποφερτά όρια η δημόσια υγεία και να προστατευθούν οι πολίτες με την παροχή των κατάλληλων ιατρικών υπηρεσιών απο την πανδημία,χρειάζεται να ενισχυθεί στην πράξη το ΕΣΥ.

Έως τώρα απολαμβάνουμε δηλώσεις απο τηλεοράσεως,υποκλίσεις και χειροκροτήματα απο τα μπαλκόνια.

Στην Κεφαλονιά,έχουμε δύο πολύ συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία μας ενοχλούν εξαιρετικά.

Το πρώτο αφορά το προσωπικό που έχει προσληφθεί με σύμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και που κινητοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί 68 άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι δυόμιση μήνες. Δεν είναι λογικό να συμβαίνει αυτό.

Eκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους και θα κάνουμε απο την πλευρά μας ότι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης τους.

Το δεύτερο θέμα το οποίο σχετίζεται με το πρώτο,και το οποίο εισηγούμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου,αφορά στην μη καταβολή του επιδόματος που δικαιούνται επικουρικοί και αγροτικοί γιατροί απο την Περιφέρεια.

Το μπόνους αυτό έχει καθιερωθεί απο το τέλος του 2015 και διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι έχει να πληρωθεί 7 μήνες. Μιλάμε για σεβαστά ποσά και αν οι επικουρικοί γιατροί έφευγαν γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της ζωής,το Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς θα έκλεινε.

Μπορούν να το κατανοήσουν αυτό στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Το φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου και με αφορμή την κινητοποίηση της 19ης ,ελπίζουμε να καλυφθούν και απο δω και πέρα να υπάρχει μια κανονική ροή στην κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων.

Για δεύτερη φορά επίσης θέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον διπλασιασμό του καταβαλλόμενου βοηθήματος στους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς.

Προ ενός έτους,με την αρχή της πανδημίας,είχαμε προτείνει ως ΑΝΑΣΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ,έχοντας εμπειρία ως Περιφεριακή Αρχή που εφαρμόσαμε το οικονομικό βοήθημα σε επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς σε όλα τα νησιά και στηρίξαμε 60 περίπου γιατρούς ,να διπλασιάσουμε αυτό το μπόνους “διαβίωσης”με χρήματα της Περιφέρειας που έχει, με σκοπό να κάνουμε πιο ελκυστικά τα νοσοκομεία μας για να στελεχωθούν.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου απέρριψε αυτή την πρόταση με την αιτιολογία ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι θέλουν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Ένα χρόνο μετά ερχόμαστε να τους ρωτήσουμε πόσες μόνιμες θέσεις έχουμε μέχρι σήμερα.

Αντί να αυξάνονται,μειώνονται οι γιατροί στα νοσοκομεία.

Επαναφέρουμε λοιπόν το αίτημα μας για διπλασιασμό του μπόνους και για μια κινητοποίηση μήπως ευαισθητοποιηθούν και άλλοι γιατροί με αυτό το ισχυρό οικονομικό βοήθημα για να έρθουν στα νοσοκομεία μας και να βοηθήσουν.

Ερωτηθείς τέλος για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης,ο κ.Γαλιατσάτος είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε μια φοβερή σύγχυση ,όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα και διερωτήθηκε ποιο είναι το μίγμα πολιτικής και μέτρων το οποίο μπορεί να συνδυάζει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση της πανδημίας με την ανάγκη να λειτουργεί η οικονομία και η αγορά.

“Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον,ακόμη και ο πιο αδαής,ότι τα έχουν κάνει θάλασσα.

Όλοι απορούν πως τώρα μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας γίνονται συζητήσεις για να ανοίξουν οι δραστηριότητες.

Εμείς έχουμε πει από πολύ καιρό ότι η οικονομική δραστηριότητα πρέπει να υποστηρίζεται και να λειτουργεί ούτως ώστε να σταματήσει η ασφυξία στην οικονομία, να βρουν διέξοδο οι επιχειρηματίες και εργασία οι εργαζόμενοι ,αλλά αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την ενεργή στήριξη της πολιτείας και ταυτόχρονα με μέτρα σε άλλη κατεύθυνση που δεν εφάρμοσε ποτέ έως τώρα η Κυβέρνηση για να εμποδίσει την εξάπλωση του Covid-19.

Στα ΜΜΜ στα αστικά κέντρα δεν έλαβε έως τώρα κανένα μέτρο,για την υπεράριθμη μεταφορά των μαθητών όταν τα σχολεία λειτουργούν,που το θέσαμε ως ΑΝΑΣΑ στην Περιφέρεια δεν ελήφθη κανένα μέτρο κ.λ.π.

Δεν χρειάζεται η Κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος και την ευθύνη στους πολίτες,για εκτός κάποιων εξαιρέσεων ,η πλειοψηφία προσπαθεί και με ατομική ευθύνη τηρεί τα μέτρα.

Οι μηχανισμοί ελέγχου και ιχνηλάτησης ,ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρούν και να λειτουργούν.

Υπάρχει καθυστέρηση στους εμβολιασμούς,σε κάποιες περιπτώσεις οι μηχανισμοί της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ εμφανίζονται απροετοίμαστοι, όπως στην περίπτωση του Καραβόμυλου και σε μια περίπτωση στην Ζάκυνθο που αφορούσε την ιχνηλάτηση.

Δεν γίνεται πάντα λάθος,αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται λάθη.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα,δεν είμαστε αντίθετη στην λογική να ανοίξει η οικονομία,αλλά ταυτόχρονα οι μηχανισμοί και οι υποδομές του κράτους να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/thodoros-galiatsatos-epikourikoi}

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250