Δήμος Αργοστολίου: Απόλυτη στήριξη στην απόφαση της ΕΔΑΚΙ για “απόρριψη στο χρησιδάνειο με το νέο ΦοΔΣΑ”

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 15:28

Δήμος Αργοστολίου: Απόλυτη στήριξη στην απόφαση της ΕΔΑΚΙ για “απόρριψη στο χρησιδάνειο με το νέο ΦοΔΣΑ”

Την απόλυτη στήριξή του προς την ΕΔΑΚΙ στην απόφαση της για απόρριψη του χρησιδανείου για 40 χρόνια του νέου ΦοΔΣΑ, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου στην συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Μάλιστα, την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας, όσο και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, οι οποίοι τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της απόφασης της ΕΔΑΚΙ και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την λειτουργία του νέου ΦοΔΣΑ.

Η Ενημέρωση ξεκίνησε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Διονύση Μινέτο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

“Μετά την δημιουργία του νέου ΦΟΔΣΑ, παρατηρούνται αστοχίες και δυσλειτουργία με την καινούργια διαδικασία. Και καθυστερήσεις και αναφύονται συνεχώς θέματα. Και στην οργάνωση και την εκκίνηση των διαδικασιών. Εγκυμονεί κινδύνους για το πόσο θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Στην Κεφαλονιά ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή έχει ανάγκη τις υποδομές που έχουν σχεδιαστεί και κυρίως το 3ο Κύτταρο που ετοιμάζαμε. Έχουμε επιτακτική ανάγκη τα συγκεκριμένα έργα για να λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια. Όμως βλέπουμε ότι χάνεται σημαντικός χρόνος. Παρατηρούμε στασιμότητα στο γεγονός.

Ενα άλλο ζήτημα είναι πως έχει πλέον η ΕΔΑΚΙ διαφορετικό ρόλο απ ο,τι την είχαμε συνηθίσει ως σήμερα. Απο 1/1/2020 θα έπρεπε να ήταν έτοιμος ο νέος ΦΟΔΣΑ για να κυλίσουν τα πράγματα ομαλά.

Στην κουβέντα βάζουμε το πρόβλημα με το εξώδικο που έστειλε ο νέος ΦΟΔΣΑ στον δήμο Αργοστολίου που ζητάει να διαλυθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΔΑΚΙ και δήμο Αργοστολίου, για το τρίτο κύτταρο. Μετά εστάλη από τον νέο ΦοΔΣΑ ένα χρησιδάνειο στην ΕΔΑΚΙ για να δανείσει την περιουσία της στο νέο ΦΟΔΣΑ, κάτι που το ΔΣ της ΕΔΑΚΙ απέρριψε ομόφωνα.

Έχουν περάσει 100 μέρες και ενώ προγραμματίζαμε να έχουμε τον ανάδοχο ως τεχνική υπηρεσία, είμαστε όπου ήμασταν τον περασμένο Αύγουστο. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να χάνουμε μήνες. Αν συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει το τελευταίο 4μηνο, θα πάμε μεσοπρόθεσμα σε μία κατάσταση που θα έχουμε πρόβλημα και αισθητικά και στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμάτων.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, έδωσε την … δυσάρεστη είδηση πως: “Μας ήρθε απο τον νέο ΦοΔΣΑ τιμολόγιο ύψους 177.000 ευρώ, διπλάσιο από όσο πλήρωνε η ΕΔΑΚΙ σε σχέση με το παρελθόν για τον ΧΥΤΥ. Υπάρχει μία αγωνία από μένα και από το ΔΣ της ΕΔΑΚΙ να χειριστούμε μία υπόθεση που δεν είναι εύκολη. Και την ίδια αγωνία έχουμε και εμείς και η Κέρκυρα”.

Ο Αργύρης Γαβριελάτος πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ, έκανε μία αναλυτική ενημέρωση στην ιστορία της ΕΔΑΚΙ και τις διαφορές που έχουν προκύψει από το νέο ΦοΔΣΑ και την απόρριψη του χρησιδανείου κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΑΚΙ. Οπως τόνισε: “Ζητάμε από τα ΔΣ όπως πάρουν απόφαση στήριξης ως προς την απόφασή μας”.

Στην τοποθέτησή της η κα Μερόπη Υδραίου υποστήριξε σαφώς τα δίκαια αιτήματα της Κεφαλονιάς όσον αφορά το νέο ΦοΔΣΑ και έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως τα ίδια σχεδόν αντιμετωπίζει και η ίδια στην Κέρκυρα: Έχουμε αντίστοιχη πορεία και εμείς. Κλείνω ένα χρόνο και ένα μήνα πρόεδρος και παρέλαβα μια κατάσταση δύσκολη και προβληματική στην Κέρκυρα. Βάλαμε όλοι τα δυνατά μας και καταφέραμε να “ξεπαγώσουμε” ένα έργο αποκατάστασης και καταφέραμε να “ξεπαγώσουμε “ τα τρία κύτταρα στην Κέρκυρα. Έχει αλλάξει όλη η εικόνα στην διαχείριση των απορριμάτων στο Τεμπλόνι και καταφέραμε να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και ο Βιολογικός. Ανανεώσαμε την Πυρασφάλεια, ενώ μπήκαν και κάμερες γιατί το καλοκαίρι είχαμε και εμείς δύο εμπρησμούς στον ΧΥΤΑ. Είμαστε σε μια πολύ καλή εξέλιξη της διαχείρισης των απορριμάτων. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη των απορριμάτων, με την θαλάσσια μεταφορά με την μεταφορά απορριμάτων στην Κοζάνη, που ήταν και μία δύσκολη διαδικασία. Λοιδορηθήκαμε πολύ και λασπολογηθήκαμε πολύ όπως και εσείς, αλλά τα έχουμε καταφέρει.

Όσον αφορά το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων, πλέον διαπιστώσαμε ότι έχουν “παγώσει” τα πάντα. Θα γίνει επαναδημοπράτηση του έργου απο τον νέο Φορέα, στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον Νομό μας και τους δήμους, όταν η χρηματοδότηση ήδη έχει εγκριθεί και έχει ονοματιστεί. Όσο καθυστερεί η υλοποίηση πληρώνουν οι δημότες μας πολλά στις μεταφορές, περίπου 5 εκατ. Ευρώ για μεταφορά μέχρι την Κοζάνη. Αυτό ήρθε και μας προκάλεσε σοκ και ανησυχία που ανατρέπει την πορεία που ήταν μέχρι τότε ομαλή και αποτυχημένη. Μας ανησυχεί ότι έχουμε χάσει τρεις μήνες πολύτιμους. Η επιθυμία μας να δημοπρατηθεί σωστά και το συντομότερο το έργο αυτό στην Κέρκυρα. Στην συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ το θέσαμε αυτό και είπαμε πως υπάρχει κενό στον νόμο σοβαρό. Όλο αυτό πρέπει να στηθεί σε σωστές και υγιείς βάσεις και δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό και ανησυχούμε. Και μας ήρθε και εμάς ένα τιμολόγιο από τον νέο ΦοΔΣΑ , περίπου 400.000 ευρώ το τρίμηνο, χωρίς να μας παρέχει ουσιαστικά τίποτα ο νέος Φορέας. Και εμείς αποκλειστήκαμε από την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ. Ανησυχούμε όλοι για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, σε αυτή την αλλαγή πορείας χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση. Είναι άδικο όλο αυτό και κοινωνικά και πολιτικά. Η πολιτική αυτή εκθέτει μία κυβέρνηση που μας έχει βοηθήσει. Έστειλα και επιστολή στην κα Κράτσα που αυθαίρετα απέκλεισε την συμμετοχή μας, επειδή δεν καταβάλαμε το Κεφάλαιο στο νέο ΦοΔΣΑ”.

Ο Μάκης Φόρτες επικεφαλής παράταξης “Για την Επόμενη Μέρα” τόνισε: “Για μένα προβάλουν δύο άξονες που είναι από την μία η νομιμότητα και από την άλλη η σκοπιμότητα των ενεργειών που γίνονται. Εμείς δεν τα προκαλέσαμε όλα αυτά. Αυτά έρχονται απο πάνω. Και ξεκίνησαν όλα από το περιβόητο άρθρο 93, το οποίο κανείς δεν γνώριζε, που ακόμα και ο βουλευτής αιφνιδιάστηκε. Ένα άρθρο που μπάζει από όλες τις πάντες. Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν μπορεί να σταθεί αυτό το άρθρο 93 γιατί και νομικά και πολιτικά μπάζει γιατί το έφτιαξαν στο πόδι. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με μη σύννομο τρόπο ο νέος ΦοΔΣΑ. Αποφασίζουν διατάζουν και πετάνε έξω την Λευκάδα. Πάνε να δώσουν το εργοστάσιο της Παλλοστής και το Τεμπλόνι στην Κέρκυρα στην ΕΠΑΔΥΜ. Έρχονται τώρα και για 40 χρόνια να ζητάνε χρησιδάνειο. Κανένα καινούργιο δεν θέλουν να κάνουν. Αυτό είναι πιο παλιό απο τα παλιά… και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα απο πίσω. Προφανέστατα στηρίζουμε την ΕΔΑΚΙ και το έργο πρέπει να μπει μέσα στο τεχνικό μας πρόγραμμα”.

Διονύσης Στανίτσας Δήμαρχος Ιθάκης: “Αυτό που έχω πει στους Δημάρχους ότι πρέπει να γίνει σύσκεψη οι 11 δήμαρχοι για μια κοινή γραμμή πλεύσης, που έχει χαθεί απο τον περασμένο Απρίλιο όσον αγορά τον ΦοΔΣΑ. Οσον αφορά την ΕΔΑΚΙ εγώ στηρίζω και το έχω πει απο την Αρχή”.

Αλέξανδρος Παντελειός επικεφαλής παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για όλους”: Το θέμα μας έχει απασχολήσει εδώ και μήνες. Τα προβλήματα από την έλλειψη διαβούλευσης τα βλέπουμε μπροστά μας. Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΔΑΚΙ για την απόρριψη του χρησιδανείου”.

Γιάννης Κουρούκλης επικεφαλής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”: Η επιλογή του Νέου περιβαλλοντικού Νόμου είναι μία συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μπορούν μεγάλη επιχειρηματικοί όμιλοι να επενδύσουν. Και αυτά πλέον φαίνονται! Και γι αυτό και δεν ακούν τίποτα γιατί εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Είναι υποκριτική η συζήτηση που γίνεται. Ο Φορέας θα πληρώσει τις επιλογές της Κυβέρνησης”.

Γιώργος Τσιλιμιδός αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών: “Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα ουσιαστικά και να κάνουμε μία αποδραματροποίηση του θέματος. Είναι σίγουρα ένα σοβαρό αυτοδιοικητικό θέμα και το αντιμετωπίζουμε λαμβάνοντας τις όποιες αποφάσεις. Προτείνω να γίνει μια κατ αρχήν συνεννόηση των δημάρχων και να ζητήσουμε μία κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφερειάρχη, για να βρεθούν κάποια μίνιμουμ σημεία συνεννόησης. Δεν ωφελεί η περιχαράκωση και η πολιτική σύγκρουση”.

Στην ψηφοφορία πέρασε κατά πλειοψηφία η "Στήριξη απο το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, της απόφασης της ΕΔΑΚΙ για την απορριψη του Χρησιδανείου”.

Κατά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση και κατέβασε δική της πρόταση.

Γιώργος Χαλαβαζής

pjimage 2020 12 29T085539.729pjimage 2020 12 29T090356.940

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250