Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμης για το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου για τις Ανεμογεννήτριες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 09:33

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμης για το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου για τις Ανεμογεννήτριες

 Για το Δημοτικό Συμβούλιο στις (12/11/2020)

Σε μια επιβεβλημένη από την εταιρεία που επιδιώκει τελευταία να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες στην θέση «ξερακιά» συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σάμης (12/11/2020), εν μέσω πανδημίας και με τηλεδιάσκεψη, η Δ.Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, υιοθέτησαν πλήρως όλες τις αξιώσεις της.

Με μια ομόθυμη σχεδόν απόφαση του Δ.Σ. απέρριψαν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που ενσωμάτωνε όλα τα αιτήματα της πρόσφατης κινητοποίησης στο λιμάνι της Σάμης.

Με την απόφασή τους αυτή, πήγαν κόντρα στην πάνδημη αξίωση του λαού να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και γύρισαν την πλάτη στα υπόλοιπα αιτήματά του για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα, ανοίγοντας παραπέρα και το δρόμο για την εγκατάσταση νέων. Οι διαβεβαιώσεις όλων τους ότι η Κεφαλονιά δεν «σηκώνει» άλλες ανεμογεννήτριες, (έγιναν και αυτές κάτω από το βάρος της κινητοποίησης), μόνο ως «ευχές» μπορούν να εκληφθούν, αφού δεν αμφισβητούν την πολιτική των κυβερνήσεων και της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που τις επιβάλει για να κερδοφορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν αμφισβητεί επίσης, ούτε καν τους ήδη πολιτικούς, τοπικούς και επιχειρηματικούς «νομιμοποιημένους» και αδειοδοτημένους σχεδιασμούς για παραπέρα εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν οι χάρτες της «ΡΑΕ» για την περιοχή.

Λοιδορώντας και απαξιώνοντας το λαϊκό κίνημα που αναπτύχθηκε στην περιοχή και σε όλο το νομό, έβγαλαν όλη τους την χολή ενάντιά του, υπενθυμίζοντάς μας ότι, «…ζούμε στον καπιταλισμό …και όχι στο βουνό…!» και επιβεβαιώνοντας απροκάλυπτα, ότι εξυπηρετούν τους ομίλους και όχι το λαό που πλήττεται από την ασύδοτη δράση τους.

Η επίκληση από την πλευρά τους νομικών, τεχνικών και άλλων διοικητικών παρεμβάσεων (έλεγχος υπαρχόντων ΑΣΠΗΕ, διορθωτικές επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, υδρολογικές μελέτες κ.α. για μετριασμό των πλημμυρών), αποτελεί μια συζήτηση που την επέβαλε και αυτήν η ίδια η κινητοποίηση και που αποκαλύπτει τις αποκλειστικές διαχρονικές ευθύνες των προκατόχων τους, (κυβερνήσεων και τοπικών αρχών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), που αποτελούν τώρα συνέχειά τους. Αυτές έδωσαν «γη και ύδωρ» στην ληστρική δράση των ομίλων, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως άλλωστε έκαναν και τώρα με την αδειοδότηση του ελλιμενισμού του πλοίου με το νέο φορτίο των ανεμογεννητριών. Αποκαλύπτει όμως και την μόνιμη τακτική τους να αποπροσανατολίζουν το λαό με υποσχέσεις, μέχρι την διαχείριση της επόμενης «αδειοδοτημένης» και «νόμιμης» εγκατάστασης.

Στην παραπάνω κατεύθυνση Δ.Αρχή και αντιπολίτευση στο Δήμο Σάμης, έπαιξαν και παίζουν το «χαρτί» των «ανταποδοτικών» της εταιρείας, αναγνωρίζοντας έστω και έτσι, τις μελλοντικές καταστροφές στην περιοχή και συγκαλύπτοντάς τες με «χάνδρες προς στους ιθαγενείς».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις (12/11/2020) τεκμηριώθηκε και επιστημονικά η ευθύνη των ανεμογεννητριών (όπως και όλων των ασύδοτων κατασκευαστικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Πυλάρου και της Σάμης), για τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων. Αποκαλύφθηκε επίσης η διαχρονική κοροϊδία των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων και των μεγάλων χρηματοδοτήσεων που απαιτούνται που ποτέ ουσιαστικά δεν εξασφαλίστηκαν.

Μπορούν τώρα να είναι περήφανοι ως κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις για το ότι δεν «σπατάλησαν» κονδύλια για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής ασφάλειας, προκειμένου να επιδοτήσουν επιχειρηματικούς ομίλους, ότι άνοιξαν νέα πεδία κερδοφορίας στην καπιταλιστική πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή, φορτώνοντας το λαό με νέα βάσανα.

Ιδιαίτερα η Δ.Αρχή απώλεσε και το τελευταίο «φύλο συκής», παίρνοντας μεγάλες ευθύνες για ότι μελλοντικά θα συμβεί. Οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε βέβαια ότι από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αξιώσεων της συγκεκριμένης εταιρείας, σε αντίθεση με όσα στελέχη της και Δ. Συμβούλους που είτε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις προσχηματικά είτε τις παρακολουθούσαν από μακριά, στο τέλος, στο Δ.Σ. (12/11/2020), τις υιοθέτησαν πανηγυρικά.

Η Λαϊκή συσπείρωση από την αρχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα του λαού της περιοχής, για μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ΑΣΠΙΕ και έλεγχος των υπαρχόντων, για αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις, για να αρχίσουν αμέσως όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να προστατευτεί από νέες καταστροφές. Ο αγώνας αυτός αποτελεί παρακαταθήκη γιατί εκτός των άλλων, έβαλε συνολικά και σε άλλη βάση πλέον το πρόβλημα των ΑΠΕ στο νομό μας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά υπερασπιστήκαμε με συνέπεια τα παραπάνω αιτήματα. Σήμερα και με βάση την παραπάνω πείρα καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Ο Αγώνας συνεχίζεται. Εκεί θα κριθεί το δίκιο.

ΣΑΜΗ 21/11/2020

Για την Λαϊκή Συσπείρωση ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

Αθανασάτος Νικόλαος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμης

ΥΣΤ: Παραθέτουμε για την ιστορία το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που απέρριψε η πλειοψηφία του Δ.Συμβουλίου του Δ. Σάμης. (Ψηφίστηκε από τον επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Αθανασάτο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ.Γάκη)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ από την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. του Δήμου Σάμης για τις ανεμογεννήτριες

To Δ.Σ. του Δήμου Σάμης είναι αντίθετο στην παραπέρα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον νομό, σαν βασική προϋπόθεση για να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή της Πυλάρου και της Σάμης, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια, και από τότε που άρχισε η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στα υπερκείμενα βουνά.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από το λαό του Δήμου Σάμης αλλά και όλου του νομού με αφορμή την μη εκφόρτωση του πλοίου με το νέο πακέτο ανεμογεννητριών, κατάδειξαν ότι η μη εγκατάσταση αυτών αλλά και οποιονδήποτε άλλων, αποτελεί καθολικό αίτημα όλου του λαού. Κατάδειξαν επίσης ότι αυτό το αίτημα δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι όσον αφορά, είτε την αρτιότητα και την σωστή εφαρμογή των ΜΠΕ, είτε τα όποια ανταποδοτικά «οφέλη» των διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται, αφού το κύριο είναι ο κορεσμός της περιοχής με εγκαταστάσεις ΑΣΠΗΕ και η διαπιστωμένη πλέον επικινδυνότητά τους, για την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Το Δ.Σ. του Δήμου Σάμης στα παραπάνω πλαίσια απορρίπτει τόσο τους εκβιασμούς σήμερα και στο μέλλον, από κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και απαιτεί:

Να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ΑΣΠΙΕ στην περιοχή και σε όλο τον νομό και να υπάρξει έλεγχος των υπαρχόντων.

Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποζημίωση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στο 100%.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν. Να σταματήσουν οι όποιες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Ειδικά για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις τους για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη κ.α. να αποζημιωθούν στο ακέραιο και να λάβουν συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση παρά με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Να υπάρξει μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής, που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις επίμαχες περιοχές του Δήμου μας που εκδηλώνονται πλημμύρες (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Άσσος κλπ), με γενναία χρηματοδότηση από Ε.Ε., κυβέρνηση και ΠΙΝ.

Στα παραπάνω πλαίσια να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων και κάθε άλλο έργο, που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών, (πχ αύξηση των υδατικών αποθεμάτων στο υπέδαφος αποθήκευση για άρδευση, ύδρευση και αντιπυρική προστασία κλπ) στην περιοχή.

Να υπάρξει επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας για το Δήμο μας και για όλο το νομό.

Σάμη 12 /11/2020




00 inkefalonia general ad 300X250