Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Ο εμπαιγμός και ο Κυνισμός της Περιφερειακής Αρχής σήμα κινδύνου για την υγεία των Πολιτών στα Ιόνια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 09:09

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Ο εμπαιγμός και ο Κυνισμός της Περιφερειακής Αρχής σήμα κινδύνου για την υγεία των Πολιτών στα Ιόνια

Ανακοινώσεις Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων 

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ της Περιφερειακής Αρχής ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

Ενώ

  • η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού και ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας χτυπάει κόκκινο,
  • τα τεράστια κενά στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών μας λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προβεί στην κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ και άλλων κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών, τόσο από τον Covid-19, όσο και από άλλες αιτίες χτυπάνε κόκκινο,
  • λόγω νησιωτικότητας οι κίνδυνοι για την ζωή και την υγεία μας είναι ακόμα πιο αυξημένοι και παρά το ότι δεν πραγματοποιούνται τεστ σε όλα τα νησιά μας, η αύξηση των κρουσμάτων χτυπάει κόκκινο,

η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) επέλεξε να απαντήσει στο τρίτο κατά σειρά αίτημα (πριν, κατά και μετά την εκδήλωση του πρώτου κύματος της πανδημίας), της Λαϊκής Συσπείρωσης, για άμεσα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας στα νησιά μας και μέτρα για την προστασία της υγείας μας, με απολογισμό διαχείρισης εντυπώσεων, διαπιστώσεις, ευχές και αναμονή νέων κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ζήτησε ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για:

  • Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία στα Ιόνια νησιά και σε όλη τη χώρα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία.
  • Εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς αγορά υπηρεσιών
  • Προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα Ιόνια νησιά. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία με μείωση μαθητών ανά τάξη, με διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα
  • Ειδική μέριμνα για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής
  • Η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να οργανώσουν άμεσα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα νησιά.
  • Συστηματική εποπτεία και έλεγχο από την Περιφέρεια, στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στους χώρους εργασίας, στις σχολικές μονάδες, αθλητικούς χώρους, λιμάνια κλπ. Πρόσληψη προσωπικού στις Δ/νσεις Υγιεινής της Περιφέρειας.
  • Αύξηση των Μέσων μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.
  • Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και μέσα προστασίας τους.

Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν πήρε μέτρα πρόληψης όταν έπρεπε, όχι μόνο δεν διεκδίκησε τίποτα περισσότερο από όσα αποφάσιζε η κυβέρνηση, αφήνοντας αθωράκιστο τον λαό στα Ιόνια νησιά μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά ακόμα και σήμερα αυτοθαυμάζεται και επιλέγει την πλευρά της κυβέρνησης και όχι την πλευρά των υγειονομικών και των εργαζομένων, των ανέργων και των επαγγελματιών που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων τους και ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Καμία εμπιστοσύνη και καμία αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας, στα αποπροσανατολιστικά δελτία τύπου της Περιφερειακής Αρχής. Οι μάσκες δεν κρύβουν την πολιτική υποκρισία και τις τεράστιες ευθύνες της.

Προϋπόθεση για να θωρακιστούν η υγεία και η ζωή του λαού είναι να ακουστεί δυνατά η φωνή του κάτω από τη μάσκα!

Σχετικά με: 

“Μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού και από τα νησιά μας!!!”

Από το σημερινό φύλλο (18/11/20) του “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ” και το άρθρο ‘’Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία’’ στη σελίδα 7 διαβάζουμε:
“...Νέες μετακινήσεις προσωπικού από υποστελεχωμένες δομές αντί πραγματικής ενίσχυσης

Στο μεταξύ, με έγγραφό της η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων και τους επιστημονικά υπεύθυνους συντονισμού των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που ανήκουν στη συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια να εξετάσουν τη «δυνατότητα άμεσης μετακίνησης για εθελοντική προσφορά εργασίας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό προσωπικό. Καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης κι εξασφαλισμένη η σίτιση και η διαμονή».

Πρόκειται βέβαια για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ακόμα και με τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει με επείγουσες διαδικασίες όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, «απογειώνει» την επικίνδυνη πολιτική των «μπαλωμάτων» και των μετακινήσεων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα ακόμα παραπέρα τις ήδη αποψιλωμένες δημόσιες δομές άλλων περιοχών της χώρας, που αντιμετωπίζουν μάλιστα αντίστοιχα οξυμένα προβλήματα. Είναι πολύ πρόσφατο για παράδειγμα το αντίστοιχο «φρακάρισμα» στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, από όπου τώρα αναζητείται άμεση μετακίνηση προσωπικού στη Θεσσαλονίκη!”

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι μπροστά στην καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων το αίτημα για:
• κατεπείγουσες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και
• επίταξη του ιδιωτικού τομέα,

αποτελεί τη μόνη αναγκαία, επιτακτική και ρεαλιστική λύση, για την προστασία της υγείας του λαού στα ιόνια νησιά και σε όλη τη χώρα.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΧΥΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Στην επερώτηση που κατέθεσε, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση, «Ποια είναι τα πορίσματα για τα αίτια των πρόσφατων πυρκαγιών στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα και στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς. Ποια είναι τα αποτελέσματα για τη μόλυνση της περιοχής από το τοξικό νέφος. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΧΥΤΑ και τι μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί;» η Περιφερειακή Αρχή απάντησε με 7σέλιδο γραπτό κείμενο.

Σχετικά με τα συμβάντα των πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, και με βάση την ενημέρωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Α) Για την Κέρκυρα:

Για μεν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 22/06/2020, γίνεται αναφορά ότι κάηκε έκταση περίπου 500 τμ2, όπου για τα αίτια που την προκάλεσαν διενεργήθηκε προανάκριση και σχηματίσθηκε δικογραφία που έχει αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Κέρκυρας, για δε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 31/07/2020, ουδεμία αναφορά γίνεται για την έκταση που κάηκε, ούτε αναφορά ενεργειών σχηματισμού δικογραφίας, πλην της καταγραφής του γεγονότος της καύσης τεράστιου όγκου απορριμμάτων και της άμεσης κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που ενήργησαν.

Β) Για την Κεφαλονιά:

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 05/09/2020, στη ΧΥΤΥ Κεφαλληνίας, έχει σχηματισθεί φάκελος δικογραφίας από την Υπηρεσία στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης προανάκρισης, που αφορά τα αίτια και τυχόν υπευθύνους, ο οποίος θα υποβληθεί το συντομότερο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, χωρίς άλλη αναφορά σε έκταση που κάηκε ή χρονική διάρκεια του συμβάντος. Από την ενημέρωση όμως της ΕΔΑΚΙ ΑΕ η πυρκαγιά κατασβήσθηκε μετά από 7 ημέρες και κάηκαν 50.000 τμ2

Λόγω της έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, έχει Συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου να διενεργηθεί ολοκληρωμένη επιστημονική διερεύνηση των επιπτώσεων της ανωτέρω πυρκαγιάς στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, των υπογείων υδάτων, των κτηνοτροφικών και των ελαιουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων. Η έρευνα θα έχει χρονική διάρκεια 24 μηνών».

Σύμφωνα με τις παραπάνω απαντήσεις, ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

  • Οι απαντήσεις δίνουν μια εικόνα της εξέλιξης των διαδικασιών αλλά δεν διαφωτίζουν καθόλου ως προς τα αίτια. Ποια είναι άραγε τα πρώτα συμπεράσματα, οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, τεχνικό πρόβλημα, είναι εμπρησμός ή κάτι άλλο ώστε να αναζητηθούν και οι υπεύθυνοι.
  • Ερωτηματικά γεννάει το γεγονός ότι δε σχηματίστηκε δικογραφία για την δεύτερη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Κέρκυρας, παρά το ότι ήταν μεγαλύτερης έκτασης από την πρώτη.
  • Αναρωτιόμαστε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ενημερωθούν οι πολίτες αφού για τις πρώτες, έστω ασαφείς απαντήσεις, χρειάστηκαν 5 μήνες και μια επερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
  • Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και την επιστημονική αποτίμηση του βαθμού τοξικότητας του νέφους στην Κεφαλονιά, της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας, στην Κέρκυρα δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία μέτρησης, λόγω της μικρής έκτασης της φωτιάς και της άμεσης κατάσβεσής της.



00 inkefalonia general ad 300X250