Δήμαρχος Αργοστολίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Δυστυχώς φάγαμε εμείς το γκολ!”

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 09:25

Δήμαρχος Αργοστολίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Δυστυχώς φάγαμε εμείς το γκολ!”

Με ... ποδοσφαιρικούς όρους μίλησε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, λέγοντας “πρέπει να βάλουμε γκολ με αυτό το νομοσχέδιο που κατεβάζει η Κυβέρνηση” με … ποδοσφαιρικούς όρους απάντησε στην δική του τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος είπε πως με ατο άρθρο 93 και 27 του νομοσχεδίου  που κατεβάζει η Κυβέρνηση “δυστυχώς φάγαμε εμείς το γκολ”.

“Ήρθα εδώ να εκφράσω τις αποφάσεις του δημοτικών συμβουλίων, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΙΝ” ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Μιχαλάτου και συνέχισε: “Είπε ο βουλευτής κ. Γκίκας ότι πάμε με αυτό το νομοσχέδιο να βάλουμε γκολ, όμως θέλω να πω πως δυστυχώς φάγαμε εμείς το γκολ, με αυτό το άρθρο που μπήκε νύχτα και αιφνιδιαστικά, δεν έγινε διαβούλευση. Αιφνιδιάστηκαν οι πάντες, αλλά δεν καταλάβαμε γιατί έγινε αυτός ο αιφνιδιασμός. Θα έπρεπε να έχει συνεδριάσει το Περιφερειακό συμβούλιο για το αν θέλει να αποδεχθεί τον ρόλο που του έδινε η κυβέρνηση. Αυτό το μοντέλο που συζητάμε σήμερα, που θέλει να εφαρμοστεί στο νέο νομοσχέδιο, δηλαδή περιφέρεια και δήμοι μαζί, δεν είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι μοντέλο που επιλέχθηκε μόνο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Αιγαίο. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει σεβασμός στην ΚΕΔΕ, που έβγαλε ομόφωνη απόφαση και η ΠΕΔΙΝ που και αυτή έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την απόσυρση του Νομοσχεδίου. Θα μιλήσω όμως για την Κεφαλονιά. Σε μία περίοδο που τρέχουμε να λύσουμε θέματα που αφορούν την πανδημία δεχόμαστε έναν αιφνιδιασμό. Επίσης, ένας φορέας που κάνει σημαντική δουλειά, όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα. Και αυτός διαλύεται με το άρθρο 27. Και πάμε στον τοπικό ΦΟΔΣΑ που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια άψογα. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί 35 χρόνια με την βοήθεια όλων των προηγούμενων δημάρχων και πάντα όλοι προσπαθούσαν να μην έχουμε πρόστιμα και να μην δημιουργούμε πρόβλημα στην χώρα , ώστε να περηφανευόμαστε ότι είμαστε το καθαρότερο νησί. Αυτό έρχεται και διαλύεται σήμερα και η έδρα του θα είναι πλέον η Κέρκυρα. Και η Κεφαλονιά παίρνει στον νέο φορέα για την διαχείριση των απορριμάτων το πενιχρό ποσοστό του 10%. Ζητάμε ένα βραβείο από την Κυβέρνηση γι αυτό που έχουμε πετύχει εδώ 35 χρόνια. Είμαι εδώ για να παλέψω μέχρι τέλος και να ζητήσω από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει την απόσυρση του άρθρου 93 και 27 του Νομοσχεδίου”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των άλλων δημάρχων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Μερόπη Υδραίου (Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων): Η συζήτηση αυτή έτσι όπως γίνεται μας αδικεί όλους. Οι δήμοι είναι οι πρώτοι που αφουγκράζονται τις αγωνίες των πολιτών. Δεν μπορώ να μη εκφράσω την θλίψη μου για τον απόλυτο αιφνιδιασμό, έτσι όπως ήρθε το άρθρο 93 του Νομοσχεδίου. Δυστυχώς δεν γίνεται καλή αρχή. Ήταν άδικο για όλους τους Δημάρχους, και σε συνθήκες πανδημίας Κορονοϊού, να έρθει κατ’ αυτόν τον τρόπο το νομοσχέδιο. Εφόσον δεν έχουν εδαφική συνοχή τα Ιόνια Νησιά, θα υπάρχει ένα πρόβλημα δυσκαμψίας, γραφειοκρατίας. Εμείς ως Κέρκυρα έχουμε κάνει ήδη προγραμματική με την Κοζάνη και κοιτάμε να κάνουμε και με τα Ιωάννινα. Δεν βλέπω την ωφέλεια σε πρακτικό επίπεδο από αυτό το νομοσχέδιο και το άρθρο 93. Επίσης μας ανησυχεί και η τιμολογιακή πολιτική και αν θα πρέπει να αυξήσουμε τα τέλη στους δημότες. Κάνω έκκληση αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα έξι μηνών για να στήσουμε τον νέο φορέα σε υγιείς βάσεις”.

Διονύσης Στανίτσας (Δήμαρχος Ιθάκης): “Εδώ και μία εβδομάδα γίνεται αγώνας δρόμου ο ένας να πείσει τον άλλο για το άρθρο 93 και δεν δόθηκε χρόνος να γίνει διαβούλευση . Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι απο τα καθαρότερα νησιά της Ελλάδας. Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 93”.

Γεράσιμος Μονιάς (Δήμαρχος Σάμης): “Αυτή την στιγμή το σύστημα διαχείρισης απορριμάτων που εφαρμόζεται στην Κεφαλονιά είναι το καλύτερο στα Ιόνια. Δεν καταλαβαίνω γιατί να θέλει η Κυβέρνηση να αλλάξει αυτό που γίνεται στην Κεφαλονιά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων και να συνταχθεί με τους δήμους και τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Και ο Φορέας του Αίνου έχει προσφέρει πάρα πολλά και τώρα τον καταργούν. Και αυτό θα πρέπει το άρθρο να αποσυρθεί…”

Χαράλαμπος Καλός (Δήμαρχος Λευκάδας) : "Επήλθε ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Ηρθε αναπάντεχα και ξαφνικά αυτό το άθρο 93 του νομοσχεδίου και αλλιώς τα φανταζόμασταν και αλλιώς το είδαμε στην πράξη. Ανατρέπεται το επιχειρησιακό μας πλάνο. Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου… Το ζήτημα των απορριμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και δεν θα πρέπει να μπαίνουν τέτοια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μέχρι την ψήφισή του…"

Αλέξανδρος Παρίσης (προεδρος ΠΕΔΙΝ): "Βγάλαμε μία απόφαση στην ΠΕΔ για απόσυρση του άρθρου 93. Προτείναμε η έδρα του ΦΟΣΔΑ να γίνει στην Κεφαλονιά και η ΕΔΑΚΙ να έχει την διακομιδή. Σήμερα που κουβεντιάζουμε ψηφίζεται το νομοσχέδιο στην Βουλή. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του… Το νομοσχέδιο θα περάσει και να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει… Ως πρόεδρος της ΠΕΔ συμπαρίσταμαι στους Δήμους"

 Γιώργος Χαλαβαζής 




00 inkefalonia general ad 300X250