Ψήφισμα της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία μετά απο πρόταση του Δημάρχου Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 14:47

Ψήφισμα της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία μετά απο πρόταση του Δημάρχου Κεφαλονιάς

Συνεδρίασε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Κέφαλος" το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και μετά από πρόταση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, το σώμα υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα:

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια, έχει γίνει δέκτης ριζικών θεσμικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της τοπικής διακυβέρνησης. Τόσο η νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» όσο και οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν και ακολουθούν, δοκιμάζουν σκληρά τόσο τις πολιτικές ηγεσίες των ΟΤΑ όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Επιδιδόμαστε καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου για να προσαρμοστούμε σε κάθε τι καινούργιο που θεσμοθετεί το κεντρικό κράτος. Όλα αυτά, εν μέσω της πρωτοφανούς για τη χώρα δημοσιονομικής και οικονομικής δίνης.
Το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο όπως τείνει να διαμορφωθεί, καθιστά τους Δήμους υπεύθυνους για ένα συνονθύλευμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων προς την κοινωνία χωρίς φυσικά να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ίσως η μοναδική φωτεινή πρωτοβουλία αυτήν την διετία που αντιμετώπισε τους Δήμους ως ικανούς οργανισμούς για την μέριμνα και τη διαχείριση της επικράτειάς τους, ήταν η ενεργοποίηση των παλαιότερων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στη σύσταση δημοτικών ή διαδημοτικών λιμενικών ταμείων. Με την ενεργοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, οι χερσαίες ζώνες λιμένα περιήλθαν στον φυσικό τους διαχειριστή, την τοπική αυτοδιοίκηση. Με το νέο αυτό καθεστώς, καθώς τα λιμενικά ταμεία αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ, η διοίκησή τους και η διαχείριση της επιχειρησιακής λειτουργίας υποβοηθείται από τις δυνάμεις των Δήμων. Έτσι δημιουργούνται οικονομίες φάσματος που απομειώνουν σημαντικά το πραγματικό κόστος των λιμενικών ταμείων και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Με έκπληξή μας και έντονη δυσαρέσκεια γινόμαστε αποδέκτες μιας «στροφής» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δια στόματος του Υπουργού κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία δημοτικών λιμενικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους ΟΤΑ. Όσοι πρόλαβαν να συστήσουν τα δημοτικά τους λιμενικά ταμεία
Ανησυχούμε όμως, ακόμη και για την επικράτεια αρμοδιότητας των υφιστάμενων (και προσφάτως λειτουργούντων) δημοτικών λιμενικών ταμείων. Έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση της χώρας θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τα υφιστάμενα δημοτικά λιμενικά ταμεία, κατ'επιλογήν, λιμενικές εγκαταστάσεις και ζώνες λιμένα με αξιόλογες προσόδους, προκειμένου να τις διαχειριστεί κεντρικά, αφήνοντας έτσι στους Δήμους μόνον όσες δεν αποδίδουν θετικά σε μια σχέση κόστους – οφέλους.

Οι Δήμοι των Ιόνιων Νήσων, κατεξοχήν τουριστικοί και νησιωτικοί Δήμοι, και θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της λειτουργίας των λιμενικών τους εγκαταστάσεων και των χερσαίων ζωνών, και είναι οι μόνοι που μπορούν άμεσα να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Ο κατακερματισμός της εδαφικής επικράτειας των ΟΤΑ σε διαφορετικούς φορείς/διοικήσεις προκαλεί σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και ανακολουθίες και κυρίως προκαλεί αντιοικονομίες φάσματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε το συχνό φαινόμενο π.χ. ενός παραλιακού δρόμου όπου η μία πλευρά του να είναι αρμοδιότητας κρατικού λιμενικού ταμείου (και ίσως μελλοντικά ενός αναδόχου ιδιώτη) και η άλλη πλευρά αρμοδιότητας ΟΤΑ. Τέτοια παρόμοια παράδοξα, δεν τιμούν την ελληνική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Με το παρόν ψήφισμα, οι Δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όλοι μαζί ενωμένοι, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς το κεντρικό κράτος, ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά να επεκταθεί ο θεσμός των δημοτικών λιμενικών ταμείων και όλους και δεν θα επιτρέψουμε να αποδυναμωθούν να τα νεοσυσταθέντα δημοτικά λιμενικά ταμεία."




00 inkefalonia general ad 300X250