Ναι μεν τα σχολεία στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, αλλά με επιφυλάξεις…

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 10:16

Ναι μεν τα σχολεία στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, αλλά με επιφυλάξεις…

Το θέμα της επίβλεψης των εργασιών να γίνεται από μηχανικούς από την Κεφαλονιά, ζήτησε η αντιπολίτευση 

Συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς το θέμα της «Έγκρισης ανάθεσης στην εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚΤΥΠ Α.Ε.) των απαραίτητων ενεργειών για την μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και κατασκευή των έργων που επλήγησαν από τον σεισμό της 26-1-2014 και 3-2-2014 στη Κεφαλονιά».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Το θέμα προκάλεσε αρχικά την αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε να γίνει αυτό και υπό τον φόβο ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, ο κ. Διονύσης Μινέτος από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην επιλογή του χρόνου αναρωτήθηκε γιατί το συγκριμένο δημοτικό συμβούλιο «δεν έγινε νωρίτερα ώστε να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα από την στιγμή που μήνες νωρίτερα έχουν ξεκινήσει να τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις για το ΕΣΠΑ». 

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης τόνισε πως : «Ήρθαν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στις 17 του Νοέμβρη και μας είπαν αν θέλουμε να βάλουμε στις χρηματοδοτήσεις για το ΕΣΠΑ για τα σεισμόπληκτα σχολεία».

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο προϊστάμενος της τεχνική υπηρεσίας του Δήμου Δημήτρης Μεσσάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αφορά το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου, το Γυμνάσιο & Λύκειο Ληξουρίου , το 2ο & 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας.

Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν αυτό της επίβλεψης.


«Η επίβλεψη να γίνει από τους μηχανικούς του Δήμου» πρότεινε ο Σπύρος Σαμούρης, «γιατί όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει με το σχολείο του Φαραώ».

DSC 0350

Εντούτοις όπως είπε ο Διονύσης Λυκούδης : «αυτό πρακτικά δεν γίνεται , διότι κατά κάποιο τρόπο οι Κτιριακές Υποδομές ή θα ψηφίζετε ή θα χάσετε τα λεφτά».

Αραβαντινός: «Τρέχουμε για να μην χάσουμε μέρες, αλλά εδώ έχουμε χάσει χρόνια»

Ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός είχε κάποιες ενστάσεις για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.
«Ο κ. Μεσσάρης κάνει μία ανάλυση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, ως άλλοι «10 Μικροί Μήτσοι» και οι «Χιονάτη και οι 7 νάνοι». Τρέχουμε για να μην χάσουμε μέρες, αλλά εδώ έχουμε χάσει χρόνια. Και πόσο βαθιά νυχτωμένοι είστε όταν το Νοέμβριο του 2014 λέγατε ότι η πορεία της εκπόνηση των μελετών θα είμαστε έτοιμοι να τα δημοπρατήσουμε τον πρώτο μήνα του 2015.

DSC 0356

Σήμερα ερχόμαστε στο τέλος του 2017, τρία χρόνια μετά και προσπαθείτε να σώσετε μέρες. Ο Σταύρος Τραυλός σας είχε πει ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προεργασία για τα σεισμόπληκτα σχολεία, ήτοι δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος… Μπορείτε να μας πείτε τι έχει γίνει με αυτό, δεν πρέπει να βαυκαλίζεστε με πράγματα που ποτέ οι ίδιοι δεν σκεφτήκατε…

Νομίζετε ότι απευθύνεστε σε αφελείς γιατί έχουν περάσει τόσα χρόνια απραξίας …
Γιατί σήμερα στην εισήγησή σας δεν μας επισυνάπτετε όλα αυτά τα σημαντικά έγγραφα και στην συνομιλία σας με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Φτάσατε σήμερα με την γλώσσα έξω να μας πείτε ότι τρέχατε και δεν φτάνατε.
Μπορούσατε τόσα χρόνια να τρέχετε , αλλά πηγαίνατε σαν την χελώνα και εγκαλείτε εμάς που σας την λέγαμε για την αργοπορία σας. Με τηλεκοντρόλ οι όποιες επιβλέψεις δεν μπορούν αν γίνουν.

Σαμούρης (Ενωμένη Τετράπολη) : «Σας Εκβιάζουν οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ»

DSC 0360

«Φτάσαμε στον από την δική σας αναλγησία, να σας εκβιάζουν όπως λέτε οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ . Θα πρέπει να απολογηθείτε για όλα αυτά, αλλά είχατε άλλες προτεραιότητες».

Δημητράτος (Ριζοσπάστες Ξανα): «Ο Δήμος Κεφαλονιάς υποκύπτει»

«Τα χρήματα που ήταν για τους σεισμούς δεν δόθηκαν ποτέ στην Κεφαλονιά και πλέον ο δήμος Κεφαλονιάς υποκύπτει και λέει πάρτα. Τα χρήματα αυτά που μας δίνουν από το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να πάνε σε μια νέα σχολική υποδομή . Μια ΑΕ του δημοσίου φαίνεται να είναι πάνω από τον Δήμο».

Γιάνης Κουρούκλης (Λαϊκή Συσπείρωση): «Η κινητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έκανε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις»

DSC 0364

 

«Η κινητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα και έκανε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπήρχαν αυτά τα χρόνια . Η κινητοποίηση του λαού μπορεί να δώσει την λύση στα προβλήματα. Αυτή η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς. Όμως εδώ το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει όλα τα σχολεία και αφήνεται εκτός η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι. Πολύ κατώτερη των αναγκών και των περιστάσεων». 

Ηλίας Παρίσης (ΦΙΚΟ): Αυτή η απόφαση είναι επιβαλλόμενη από τις Κτιριακές Υποδομές, επειδή τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα η Δημοτική Αρχή


«Αυτή η απόφαση είναι επιβαλλόμενη από τις Κτιριακές Υποδομές. Όμως δεν ξέρω αν είναι επιβαλλόμενη επειδή δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια η Δημοτική Αρχή. Πλέον δεν είναι εξασφαλισμένες οι δωρεές και περιμένουμε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για να γίνουν τα σχολεία».

Ανδρέας Ζαπάντης (Ενωμένη Τετράπολη) : «Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν μόνο τα έργα, μας νοιάζει να προχωρήσουν σωστά»

DSC 0368

 «Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία να επιβληθούν προτάσεις. Καμία μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο για παρεμβάσεις και κατασκευές σε σεισμόπληκτα σχολεία. Είμαι επιφυλακτικός αν μπορούν να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες στο χρονικό διάστημα που απομένει. Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν μόνο τα έργα, μας νοιάζει να προχωρήσουν σωστά».

Διονύσης Μινέτος (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά) : "Είχαμε κακό παράδειγμα με την επίβλεψη στο συγκρότημα του Φαραώ" 

Ψηφίζω την εισήγηση αλλά βάζω κάποιους προβληματισμούς γιατί έχω υποχρέωση να τους βάλω. Και αναφέρομαι στην επίβλεψη των κατασκευών και είχαμε το κακό παράδειγμα όσον αφορά την επίβλεψη . Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πίεση με τις ημερομηνίες. Όμως να σας θυμίσω πως το Νηπιαγωγείο Βλαχάτων, φτιάχτηκε από τον ΟΣΚ και στην αυλή του σχολείου, λίγους μήνες πριν τους σεισμούς δημιουργήθηκε ένας κρατήρας. Έτυχε και έγιναν οι σεισμοί και ήρθε ο ΟΣΚ και του επισημάναμε ότι δεν ήταν από τους σεισμούς, αλλά από την κατασκευή και ήρθαν και το έφτιαξαν».

DSC 0352

Ο Διονύσης Λυκούδης δήλωσε πως «Μέχρι τον Φλεβάρη του 2017 η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα επιρρίπτοντας ευθύνη για αυτές τις καθυστερήσεις στην Κυβέρνηση ».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισαν υπέρ η παράταξη της πλειοψηφίας, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης Απεξάρτηση Ενωμένη Κεφαλονιάςμε την υποσημείωση για την επίβλεψη των εργασιών ότι δεν μπορεί να γίνει με τηλεκοντρόλ, Η Ενωμένη Τετράπολη «Ψηφίζουμε υπέρ για μελέτη δημοπράτηση και κατασκευή, την επίβλεψη να την έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Κεφαλονιάς», η Λαϊκή Συσπείρωση, ο ΦΙΚΟ «υπέρ με την παρατήρηση να μην επηρεαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι.

DSC 0362

Κατά ψήφισαν οι «Ριζοσπάστες Ξανά» και όπως είπε ο κ. Δημητράτος «γιατί δεν συμφωνούμε με τους εκβιασμούς».

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία 

DSC 0339DSC 0341DSC 0344DSC 0345DSC 0346DSC 0347DSC 0351DSC 0354DSC 0355DSC 0359

 




00 inkefalonia general ad 300X250