Ευρεία συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 15:26

Ευρεία συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 Θ. Γαλιατσάτος: Πέντε σημεία για την καλύτερη αντιμετώπιση - Εθελοντισμός, πρόληψη, επιχώριος περιουσία, ενίσχυση υπηρεσιών, επίσπευση αποζημιώσεων

Το θέμα των «πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και οι ακάλυπτες ζημιές στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο» συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου 2017.

Στο θέμα εισηγήσεις κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου Ελευθέριος Νιοτόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Τζώρτζης Συγούρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που σημειώθηκε προ ολίγου καιρού στο νησί καθώς και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και των συνεργασιών που πρέπει να ενταθούν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα αποζημιώσεων σε όσους υπέστησαν καταστροφές αλλά και στους πληγέντες αγρότες για τις καταστροφές που υπέστησαν

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελ. Νιοτόπουλος επιπλέον επεσήμανε την απουσία εθελοντικού δικτύου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της Ζακύνθου. «Για παράδειγμα η Κεφαλονιά έχει ένα ενεργό δίκτυο εθελοντών. Θα πρέπει σ’ αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν δομές και βάσεις δεδομένων για να περάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος πήρε το λόγο και ενημέρωσε ότι έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές και έχει συνταχθεί φάκελος

Θ. Γαλιατσάτος: Πρόληψη, εθελοντισμός και επίσπευση διαδικασίας αποζημιώσεων

Μετά από την κατάθεση απόψεων των περιφερειακών συμβούλων και τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα δήλωσε:

«Το θέμα είναι μεγάλο και μπορούμε με έναν ορθολογικό τρόπο σκέψης και αξιοποιώντας την εμπειρία μας να διορθώσουμε καταστάσεις.

Πρώτον αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Είναι απαραίτητη η συνδρομή στους συμπολίτες μας που δικαιούνται αποζημίωσης, πρέπει να δούμε αν οι διαδικασίες προχωρούν και να ζητήσουμε επιτάχυνση των ρυθμών ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων. Επιπλέον να διεκδικήσουμε από τον ΕΛΓΑ να συμπεριλάβει πρόβλεψη αποζημιώσεων για καταστροφές προϊόντων φυτικής παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές.  

Δεύτερο θέμα είναι η πρόληψη. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν την έναρξη των πυρκαγιών, να είμαστε σίγουροι ότι οι κρουνοί λειτουργούν, τα συστήματα πυρόσβεσης κουμπώνουν με τους κρουνούς κι ότι έχει γίνει διάνοιξη δρόμων πυρόσβεσης. Ζητήσαμε χρήματα από το κράτος, ώστε η Πολιτική Προστασία της ΠΙΝ να είναι σε θέση να προβαίνει σε προληπτικές δράσεις και λάβαμε την απάντηση ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο Δήμους, ως ΕΝΠΕ όμως επιμένουμε ότι πρέπει να χρηματοδοτείται και ο δύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης.

Τρίτο θέμα ο εθελοντισμός. Οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα της λειτουργίας δικτύου εθελοντισμού, να καταστήσουμε σαφές και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η ύπαρξη εθελοντών είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που στις κρίσιμες στιγμές αποδεικνύονται σωτήριοι. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ότι χρειαστεί, εκδηλώσεις, ημερίδες ενημέρωσης.

Τέταρτο είναι η ενίσχυση του δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αποτελεί αίτημα που έχουμε ήδη καταθέσει και μας είπαν ότι θα διευθετηθεί, δεν το έπραξαν και θα επιμείνουμε. Οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν από τη μετακίνηση πυροσβεστών σε εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων στην Fraport πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν. Πρέπει επίσης στη Ζάκυνθο να δημιουργηθεί πεζοπόρο τμήμα που σήμερα δεν υπάρχει.  

Πέμπτο και τελευταίο είναι το ζήτημα νομικής φύσης. Αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα Ιόνια νησιά. Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την οργάνωση νομικής ομάδας σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που θα εξετάσουν το θέμα  της επιχωρίου περιουσίας».

Θέλουμε τις πληροφορίες για τις πυρκαγιές

Στο πολιτικό σκέλος των πυρκαγιών ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες για τα ευρήματα των πυρκαγιών στην ώρα που πρέπει ώστε να γνωρίζει και η Περιφερειακή Αρχή τι συμβαίνει και να εκτιμά την κατάσταση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι φωτιές είναι άλλες από κτηνοτρόφους, άλλες από τυχαίους λόγους, άλλες για αλλαγή χρήση γης, κάθε φορά πρέπει να εκτιμούμε τι έπαιξε ρόλο το συγκεκριμένο διάστημα, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι και στη Ζάκυνθο δρουν εγκληματικές ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου που ο ρόλος τους πρέπει να διερευνηθεί.

IMG 20171021 194455IMG 20171021 194455IMG 20171021 194455IMG 20171021 194455IMG 20171021 194455