ΚΕΔΗΚΕ: «Περί καρναβαλισμού και βροχής...λόγος να γίνεται»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 19:39

ΚΕΔΗΚΕ: «Περί καρναβαλισμού και βροχής...λόγος να γίνεται»

Με μεγάλη μας προσοχή διαβάσαμε τα σχόλια της κας Νεοφύτου για την βροχόπτωση στο Καρναβάλι. Λυπούμαστε και εμείς μαζί της, διότι είχαμε κουραστεί και προετοιμαστεί για την διεξαγωγή του. Όμως απορούμε γιατί:

1ο . Αφού ως διοργανωτές δώσαμε τη δυνατότητα στα γκρουπ να μας πουν την άποψη τους αν επιθυμούν ή όχι τη διεξαγωγή της παρέλασης ( υπάρχει στο διαδίκτυο video με απόσπασμα των ερωτήσεων μας), γιατί το πρώτο Σχολείο που άναψε δάδες και ξεκίνησε την παρέλαση στη βροχή ήταν το 3ο Γυμνάσιο με πρωτοπόρο την κα Νεοφύτου Σοφία, ενώ θα μπορούσαν να μας προτείνουν αναβολή της παρέλασης σε κοινή συμφωνημένη ώρα και ημερομηνία, γιατί τελικά δεν το έπραξαν;

2ο. Η συμμετοχή το Σάββατο το μεσημέρι ήταν κατά βούληση, εμείς δεν μπορούσαμε να αποθαρρύνουμε όσους ήθελαν να διασκεδάσουν.
Παρόλα αυτά μασκαράτες από Έρισο, Πρόννους και Αργοστόλι συμμετείχαν και διασκέδασαν.

3ο. Η πρόταση σας κα Νεοφύτου για πραγματοποίηση Καρναβαλικής παρέλασης σε κλειστό χώρο, θεωρούμε ότι πρακτικά είναι ανέφικτη, ακόμη και ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο δεν μπορεί να χωρέσει τους εκατοντάδες καρναβαλιστές που θα παρελαύνουν.

4ο. Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και φέτος έχουν γίνει καρναβαλικές παρελάσεις υπό βροχή ( Ληξούρι, Πάτρα και σε άλλα μέρη)

5ο. Υπήρχαν πολλά προγραμματισμένα γεγονότα ένα μήνα πριν από τον Δήμο για το τριήμερο στο οποίο είχατε εναλλακτική λύση συμμετοχής, γιατί δεν το πράξατε;

6ο. Η Δημοτική Αρχή δεν ευθύνεται ούτε για την βροχόπτωση του Σαββάτου, ούτε για την ηλιοφάνεια της Κυριακής ( παρόλο που οι προγνώσεις ήταν διαφορετικές)

7ο. Η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. με το λιγότερο κόστος από ποτέ προσπαθεί πάντα για το καλύτερο.
Ευχαριστούμε για τα καλοπροαίρετα σχόλια, όσο για τα κακοπροαίρετα, δεν πρόκειται να ανακόψουν αυτήν την προσπάθεια.

8ο. Μιας και το φετινό Καρναβάλι πέρασε, μιας και τελικά κα Νεοφύτου παρελάσατε, προτείνουμε ακόμη και μέσα από απρόοπτες καταστάσεις να στεκόμαστε στην ουσία των πραγμάτων, εμείς είμαστε πάντοτε θετικοί, λαμβάνουμε υπόψη μας τις γνώμες των Δημοτών, τις οποίες θεωρούμε μια δυναμική διαδικασία βελτίωσης.

9ο. Η ψυχραιμία σε απρόοπτες αλλαγές προγράμματος από αστάθμητους παράγοντες είναι απαραίτητη.
Καλή Σαρακοστή και του χρόνου με ηλιοφάνεια!!!

Με εκτίμηση

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

 

Το αρχικό μήνυμα της καθηγήτριας

 

Με αφορμή τη μη ολοκλήρωση της αποκριάτικης παρέλασης στο Αργοστόλι ,το Σάββατο 13/3/2016,θα θέλαμε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις και να καταθέσουμε τα συναισθήματα που μας γέννησε το γεγονός αυτό.

         Όπως είναι γνωστό ,η παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έντονης βροχόπτωσης .Πολλά , βέβαια , έχουν ειπωθεί στο παρελθόν για τον κακό χαρακτήρα του Μάρτη: άστατος , απρόβλεπτος , κυκλοθυμικός , αναξιόπιστος , αγενής .Καλύτερα να σου βγει  το μάτι παρά το όνομα… Όμως , τώρα πια , στον 21ο αιώνα  , η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας μπορεί να αντιμετωπίσει και τον πιο άξεστο μήνα .Συγκεκριμένα , η μετεωρολογία – ΕΜΥ  το καλλιτεχνικό της – με τα μηχανήματα που διαθέτει μας είχε ενημερώσει εγκαιρότατα  ότι στις 13/3/2016 και από τις 15:00μ.μ. ο καιρός θα επιδεινωθεί , ο αέρας θα κοπάσει και θα μας επισκεφθεί η νεροποντή. Εσείς τι κάνατε;  Όποιος βρει τη σωστή απάντηση κερδίζει ένα αδιάβροχο:

 

1)    Μεταθέσατε την παρέλαση των καρναβαλιστών λίγες ώρες νωρίτερα ;

2)    Πραγματοποιήσατε την εκδήλωση σε κλειστό χώρο , ώστε να μην ντυθούμε όλοι  παπιά;

3)    Προβάλατε με αυταπάρνηση τα στήθη-τα δικά μας –στον κατακλυσμό και ξεκινήσατε την εκδήλωση ακριβώς την ώρα που η ΕΜΥ σας είχε ενημερώσει ότι ο Μάρτης θα κάμει τα κουρλά του και ο Νώε θα περνά από μπροστά μας;

Η σωστή , αν και άκρως παράλογη , απάντηση είναι το …3 !!!

Ουδέν σχόλιον, ουδείς συμβολισμός…

         Και περνάμε στα συναισθήματα. Δεν ξέρουμε αν έχετε συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα , αλλά καλού κακού ας σας τα υπενθυμίσουμε:

α) Πάρα πολλοί  αμέριμνοι  ποπολάροι ξοδέψαμε χρήματα για να φτιάξουμε άρματα και στολές. Έχουμε την εντύπωση ότι δεν μας περίσσευαν , ούτε είχαμε κάμει κανένα τάμα στην Κυριακή την Τυροφάγο να ντυθούμε χωρίς λόγο χίπις και Φουρέιρες ( με το μπαρντόν).

β) Επίσης πάρα πολλοί αφελείς είχαμε ξοδέψει ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για να στηρίξουμε το καρναβάλι , αφιερώσαμε πολλές  ώρες δουλειάς για να προετοιμάσουμε την παρουσία μας , όπως εκπαιδευτικοί , μαθητές , πολιτιστικοί σύλλογοι  κλπ.

γ) Τέλος , όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί περιμέναμε με ανυπομονησία αυτή τη μέρα , για να ξαλεγράρει λίγο το μυαλό μας , να γελάσουμε , να διακωμωδήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις , να επικοινωνήσουμε. Όχι να αρπάξουμε πνευμονίες. Τι λέτε να νιώθουμε:

1) Θαυμασμό για την οργανωτικότητα   και την προνοητικότητά σας ;

2) Χαρά και ικανοποίηση , γιατί μας έμειναν αμανάτι  οι στολές , τα άρματα και η λαχτάρα , κυρίως των παιδιών;

3) Απογοήτευση και θυμό;

     Πολύ πιθανόν να ψάχνετε ακόμη να βρείτε τη σωστή απάντηση οι κατέχοντες θώκους. Όμως εμείς , νομίζουμε πως όσα γράφουμε βρίσκουν σύμφωνους του νοήμονες συμπολίτες μας.

     Και το τελευταίο κουίζ:

1)    Να ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα σέβεστε τον πολίτη που έχει δικαίωμα στη διασκέδαση και στην ψυχαγωγία , πόσο μάλλον όταν έχει συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις;

2)    Να ευελπιστούμε ότι θα συνειδητοποιήσετε πως η προχειρότητα  που επιδεικνύετε και οι επιλογές που κάνετε σε θέματα πολιτισμού σάς εκθέτουν ;

3)    Ή είναι πιθανότερο να γίνει πιο συνεργάσιμος και κόσμιος ο Μάρτης;…

  Η υπεύθυνη της αποκριάτικης ομάδας  του  3ου  Γυμνασίου Αργοστολίου

                                         Σοφία Νεοφύτου , φιλόλογος

 

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή Ληξουριώτικου Καρναβαλιού

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή της κυρίας Νεοφύτου.

Έκπληξη μας προκάλεσε τόσο το περιεχόμενο όσο , κυρίως , το ειρωνικό ύφος της και η επίθεση στον κ. Κωνσταντάκη.

Θεωρούμε ότι τόσο ειρωνικό ύφος δεν συνάδει με τον πολιτισμό στον οποίο αναφέρεται η κυρία Νεοφύτου ούτε ταιριάζει με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο που διαθέτει ως εκπαιδευτικός.

Το καρναβάλι διεξάγεται σε μια χρονική περίοδο , καρδιά χειμώνα , που ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού δεν είναι εύκολο ούτε να προβλεφτεί ούτε να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει παρέλαση στο Ληξούρι με βροχή και με δυνατό αέρα και είχε να κάνει κυρίως με τη διάθεση των συμμετεχόντων...

Αλήθεια ποιος μπορούσε να προβλέψει με σιγουριά την ώρα που θα "άνοιγαν οι ουρανοί";

Οι προγνώσεις όλων των site έδειχναν βροχές και καταιγίδες τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή , γεγονός που μας ανάγκασε να αναβάλλουμε τη συναυλία με το Φοίβο Δεληβοριά στο Ληξούρι!!

Το Σάββατο όμως έγινε η νυχτερινή παρέλαση και ακριβώς μετά το τέλος της έπιασε καταιγίδα!

Την Κυριακή σχεδόν σε όλη την Κεφαλονιά έβρεχε και στο Ληξούρι είχε ηλιοφάνεια!!
Φέτος μας χαμογέλασε η τύχη...
Πέρσι δεν έγινε παρέλαση την Κυριακή λόγω κακοκαιρίας...

Πιστεύουμε ότι το ¨Σύμφωνο κεφιού Πόρου Αργοστολιού και Ληξουριού" όπως το εμπνεύστηκε και το οργάνωσε η ΚΕΔΗΚΕ λειτούργησε θετικά και αμοιβαία ώστε να γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις και στα τρία μέρη και ανέδειξε την Πανκεφαλληνιακή μορφή του καρναβαλιού.
Σε κάθε περίπτωση μας ενώνουν περισσότερα πράγματα πολιτισμού , χαράς και κεφιού παρά μας χωρίζουν...

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να συμμετέχετε στην παρέλαση στο Ληξούρι την Κυριακή όπως έκαναν αντίστοιχα κι άλλα γκρουπ από Αργοστόλι.

Τέλος πιστεύουμε ότι προσφέρουμε στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις και όχι κάνοντας ανέξοδη κριτική εκ του ασφαλούς κι εκ των υστέρων.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250