Δύο πιλοτικά προγράμματα στη καινοτόμο διαχείριση αποβλήτων ξεκινά άμεσα ο Δήμος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 09:24

Δύο πιλοτικά προγράμματα στη καινοτόμο διαχείριση αποβλήτων ξεκινά άμεσα ο Δήμος

Πολύ σύντομα ο Δήμος σε συνεργασία με τοπικό ΦοΔΣΑ (ΕΔΑΚΙ ΑΕ), θα υλοποιήσει δύο πιλοτικά προγράμματα στη διαχείριση αποβλήτων.

 

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην πιλοτική εφαρμογή υπογειοποιημένων κάδων αστικών αποβλήτων με τον πλέον σύγχρονο μηχανισμό που αποτρέπει τόσο την οπτική επαφή με τα απόβλητα όσο και την διάδοση των οσμών τους. Αρχικά αυτό προβλέπεται να εφαρμοστεί σε δύο θέσεις στην περιοχή του Αργοστολίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε διάφορους Δήμους της χώρας και η λειτουργία του έχει σκοπό να αναβαθμίσει αισθητικά τις περιοχές όπου θα τοποθετούνται τέτοιου είδους κάδοι, ειδικά σε κεντρικά σημεία πόλεων.

Το πρόγραμμα σε διάστημα μηνών εφαρμογής του θα δώσει δείγματα γραφής σε επίπεδο λειτουργικότητας, συντήρησης και στεγανότητας, ενώ ειδικά για το Αργοστόλι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραλιακή και πως θα μπορούσε εκεί να αξιοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και δωρεάν διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Με αυτό το πρόγραμμα επιχειρείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων που δεν χρειάζεται να μεταφερθούν για καταστροφή σε χωματερές και τα οποία μπορούν να γίνουν λίπασμα. Έτσι, επιτυγχάνεται και η συνολικότερη μείωση των αποβλήτων, κάτι που θεωρείται βασική πολιτική του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και ευελπιστούμε οι κάτοικοι να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην προμήθεια τέτοιων κάδων. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιου είδους προσπάθειες κρίνει και την επιτυχία τους.

Τα στελέχη το Δήμου, μηχανικοί Παναγής Δελακάς και Σωκράτης Πατρίκιος που συντάσσουν τα σχετικά τεύχη, υποστηρίζουν τεχνικά την ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ ΑΕ και από την παρακολούθηση στην πράξη των δύο πιλοτικών προγραμμάτων αναμένεται η ευρύτερη εφαρμογή τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΟΝΩΝΙΑΣ




00 inkefalonia general ad 300X250