Λαϊκή Συσπείρωση: «Αρνήθηκαν να τιμήσουν τον εκτελεσμένο μαθητή ήρωα των Μουζακάτων»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 05:46

Λαϊκή Συσπείρωση: «Αρνήθηκαν να τιμήσουν τον εκτελεσμένο μαθητή ήρωα των Μουζακάτων»

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου [ΔΣ] του Δήμου Κεφαλονιάς [ 29-10-2015 ] ως Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε προς συζήτηση τα κάτωθι θέματα:

1. Ζητήσαμε να συζητηθεί η αίτηση που είχε υποβληθεί από την ΕΛΜΕΚΙ προς την Δημοτική Αρχή[ΔΑ] (από τον Μάιο του 2015), για την λήψη σχετικής απόφασης τοποθέτησης αναμνηστικής πλακέτας στον χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος Σάμης προς τιμή του νεολαίου των ηρωικών Μουζακάτων δεκαοκτάχρονου Πέτρου Μιχαλάτου που εκτελέσθηκε το 1944 από τους ναζί καταχτητές. Η Η ΔΑ [ ΝΔ ] με προεξάρχοντα τον Αντιδήμαρχο Πυλαρέων Γεράσιμο Αλυσσανδράτο, αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει το ανωτέρω θέμα παραπέμποντάς το ουσιαστικά στις καλένδες με την πρόφαση ότι αυτό δεν είναι κατεπείγον!!!!!!!.

Είναι προφανές ότι αυτό που ενοχλεί την άρχουσα τάξη και το ξεφτισμένο πολιτικό προσωπικό της είναι ότι ο Πέτρος Μιχαλάτος μπορεί και στις μέρες μας να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα αγωνιστικότητας, αυτοθυσίας, συλλογικότητας, θάρρους και προσφοράς απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική ενέργεια, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και αφορμή προβληματισμού και διδαχής για την νέα γενιά. Η αναγνώριση και η ελάχιστη τιμή της τοποθέτησης της αναμνηστικής πλακέτας στον Πέτρο Μιχαλάτο είναι μια αναγνώριση συνολικά για τους νέους που αγωνίσθηκαν στη διάρκεια της κατοχής, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές.

2. Θέσαμε ως κατεπείγον και ζητήσαμε την λήψη σχετικής απόφασης και την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων των Καμιναράτων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση « Μωρού» στα Κηπούρια Παλλικής από την εταιρεία «ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.». Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην παραπάνω περιοχή, όπως και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση « Λαχτιές – Πολέμη Σωρος» στον Αθέρα Παλλικής, εντάσσεται στον σκληρό και ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους, με την υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.

Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται, είναι εάν η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Εάν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό με παράλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ή εάν αντίθετα θα αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν εμπόρευμα. Προτείναμε ως πρωταρχικό στοιχείο την άμεση ενημέρωση, κινητοποίηση και οργάνωση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής, με ευθύνη του Δήμου λήψη άμεσων και συγκεκριμένων αγωνιστικών μέτρων που θα αποτρέψουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή, παράλληλα με την επικαιροποίηση της σχετικής απόφασης που είχε λάβει το Δ.Σ. το 2013, και την άσκηση όλων των ενδίκων μέσων κατά της ανωτέρω εγκατάστασης.

Η ΔΑ και οι παρατάξεις της « Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς» και της « Ενωμένης Τετράπολης» αρκέσθηκαν μόνο στην επικαιροποίηση της παλιάς απόφασης του Δ.Σ., στην άσκηση προσφυγής στην δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή που αναγνώρισαν ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα και φιλομονοπωλιακό. Καταψήφισαν την πρόταση μας για την οργάνωση με ευθύνη του Δήμου κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους για την συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

3. Συζητήθηκε μετά από αίτηση της πολυεθνικής εταιρείας LIDL Ελλάς και Σια ΟΕ η επέκταση της άδειας ίδρυσης του υπάρχοντος καταστήματος τροφίμων που διατηρεί στην Κρανιά Αργοστολίου στα 3.000 τ.μ. περίπου. Ανάλογο αίτημα μικρότερης επέκτασης της άδειας λειτουργίας της είχε υποβάλλει η ανωτέρω πολυεθνική και το 2013 στο Δ.Σ. και τότε η Δημοτική Αρχή ενέκρινε έμμεσα το αίτημά της, αφού εν γνώσει της δεν έφερε το θέμα εμπρόθεσμα προς συζήτηση αλλά με καθυστέρηση 3 μηνών, με αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να θεωρήσει αυτοδικαίως ότι έχει χορηγηθεί η άδεια επέκτασης του καταστήματος της εν λόγω πολυεθνικής. Για την εξέλιξη αυτή η Δημοτική Αρχή έχει την κύρια πολιτική ευθύνη που θα σημάνει περαιτέρω χτύπημα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων του Νομού μας από το εν λόγω μονοπώλιο, κατ΄εφαρμογή του σχετικού αντιλαϊκού και φιλομονοπωλιακού θεσμικού πλαισίου. Στην παραπάνω συνεδρίαση που έγινε στις 29-10-2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο και την λήψη της αρνητικής απόφασης για επέκταση της άδειας λειτουργίας της ανωτέρω πολυεθνικής, απείχε από την συζήτηση και την ψηφοφορία ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Μιχαλάτος, μη παίρνοντας ουσιαστικά θέση για την μη έγκριση της επέκτασης της ανωτέρω πολυεθνικής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του νομού μας και τα άλλα λαϊκά στρώμματα να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την ανάπτυξη που οραματίζεται η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση του νομού μας [ συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση] -και από τις θέσεις τους στα ανωτέρω ζητήματα-, ανάπτυξη που είναι σε όλους τους τομείς προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και η οποία τσακίζει τα δικαιώματα και την ζωή των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να οργανώσουν το αγώνα τους με πρώτο βήμα την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη, συγκροτώντας μια κοινωνική συμμαχία που στόχο θα έχει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων προς όφελος της δικής τους εξουσίας.

Αργοστόλι 3 Νοέμβρη 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250