Βασίλης Ρουχωτάς: « Το Γηροκομείο Αργοστολίου με απόλυτη ευθύνη της (Aν) Ισχυρης Κεφαλονιάς κινδυνεύει σοβαρότατα να μην ολοκληρωθεί ποτέ»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 07:14

Βασίλης Ρουχωτάς: « Το Γηροκομείο Αργοστολίου με απόλυτη ευθύνη της (Aν) Ισχυρης Κεφαλονιάς κινδυνεύει σοβαρότατα να μην ολοκληρωθεί ποτέ»

Για μία ακόμη φορά το Αργοστόλι και κατ επέκταση ολόκληρη η Κεφαλλονια, γίνονται θεατές μιάς φαρσοκωμωδίας στην οποία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Αργοστολίου είναι τα θύματα της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να μας πείσουν ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ή εκείνες οι οποίες γίνονται για να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο του Γηροκομείου Αργοστολίου, είναι οι σωστές.

Από τα γραπτά στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας προκύπτει ότι

1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υπ αριθ πρωτ 36042/ΕΥΣ από 20 Αυγούστου 2013 εγκύκλιο του εντέλλεται " Έργα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις (δηλαδή να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση) πρέπει κατά κανόνα να απενταχθούν από το ΕΣΠΑ".


2. Στις 19 Δεκεμβρίου 2013 και σε ερώτηση του συμβούλου κ Γεράσιμου Φόρτε προς τον τότε Γραμματέα της ΠΙΝ ποια έργα θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ σε εκτέλεση των προβλέψεων της ως άνω εγκυκλίου, ο Περιφερειάρχης απαντά ότι θα απενταχθεί, μεταξύ των άλλων, και η Β Φάση του Γηροκομείου.
3. Το Υπουργείο Ανάπτυξης με νέα εγκύκλιο του με αριθμ. πρωτ. 17912 απο 14 Απριλίου 2014 εντέλλεται οτι "αναστέλλονται οι εντάξεις και η υπογραφή συμβάσεων... δηλώνει ότι οι δαπάνες δεν θα εγγραφούν στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων... και ζητά οι τελικοί Δικαιούχοι να μην προβούν σε ανάληψη δεσμεύσεων" δηλαδή να μην υπογράψουν συμβάσεις.


Εν προκειμένω τελικός δικαιούχος για το έργο της κατασκευής της Β Φάσης του Γηροκομείου είναι ο Δήμος Κεφαλλονιάς.

Παρά τις επισημάνσεις τις εγκύκλιου από το 2013, ο Δήμος Κεφαλλονιας ως τελικός Δικαιούχος (τελών εν γνώσει της απαγόρευσης υπογραφής σύμβασης σύμφωνα με την υπ αριθμ. 17912/14. 4. 2014 εγκύκλιο), και το Δημοτικό Γηροκομείο ως κύριος του έργου, υπογράφουν την με αριθμ. πρωτ. 2169 σύμβαση εκτέλεσης του έργου την 9η Μαΐου 2014.!!!! γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του (ο Δήμος) τις έννοιες γνώση, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σεβασμό συνεργατών.

Τέλος ο Περιφερειάρχης, με την υπ αριθμ. πρωτ. ΟΙΚ.2247/25.8.14 απόφαση του, ανακαλεί την ένταξη της κατασκευής του έργου στο ΕΣΠΑ (και επομένως δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την συνέχεια του) με την αστεία δικαιολογία ότι το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 31.12.2015


.Κατά την άποψη μας η δικαιολογία του Περιφερειάρχη είναι εντελώς αστήρικτη αφού, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, προκύπτει αβίαστα ότι ο ανάδοχος του έργου μέχρι σήμερα έχει επιδείξει και την διάθεση αλλά και την τεχνική επάρκεια και ικανότητα για να ολοκληρώσει το έργο πολύ πριν από την 31.12.2015.


Όμως από τα ανωτέρω αναφερόμενα προκύπτει ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος, εν γνώσει τους, παρέβησαν όλες τις οδηγίες και εντολές του Υπουργείου Ανάπτυξης και προχώρησαν στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπήρχε καμία δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου.


Είναι προφανές ότι η τελική ευθύνη υπογραφής της σύμβασης ανήκει στον Δήμο, ο οποίος παρέβη την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και παρέσυρε στην υπογραφή της σύμβασης τόσο τον πρόεδρο του Γηροκομείου όσο και τον ανάδοχο του έργου οι οποίο δεν είχαν γνώση της εγκυκλίου εκθέτοντας τους σε προβλήματα τα οποία δεν τους αναλογούν.

Όλα τα περαιτέρω αποτελούν "καραγκιοζιλίκια" για να κρύψουν την ανεπάρκεια της (ΑΝ)ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ να διοικήσει το Δήμο.
Περαιτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόσφατη πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να χαρακτηρισθεί η Β Φάση του Γηροκομείου Αργοστολίου ως 'Εργο Υποψήφιο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 2020' και η αποδοχή αυτής της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργεί θυμηδία και προκαλεί την νοημοσύνη των συμπολιτών μας και δεν χρήζει περαιτέρω κριτικής.


Επομένως η Διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου κ Νίκου Σκλάβου, η οποία δημοσιεύθηκε στον τύπο, σχετικά με τα διαδραματισθέντα στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου, υπήρξε επιβεβλημένη ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανικανότητα, και όχι μόνο, της Δημοτικής Αρχής καταδεικνύοντας ότι η ολοκλήρωση του Γηροκομείο Αργοστολίου με απόλυτη ευθύνη της (ΑΝ) ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ κινδυνεύει σοβαρότατα να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Με αφορμή αυτήν την διαμαρτυρία του κ Σκλαβου αλλά και τα γεγονότα τα οποία παρατίθενται ανωτέρω, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου στα νομικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά βέβαιοι ότι το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβούλιου του Δημοτικού Γηροκομείου τελούσε εν πλήρει αγνοία όλων των ανωτέρω, καθώς και των πολιτικών κινήτρων που ώθησαν την Δημοτική Αρχή σε αυτές τις πρακτικές.

Για την "ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ"

Βασίλης Ρουχωτάς
Δημοτικός Σύμβουλος




00 inkefalonia general ad 300X250