Νίκος Σκλάβος: "Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το κτήριο του Γηροκομείου"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 12:49

Νίκος Σκλάβος: "Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το κτήριο του Γηροκομείου"

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα, την Τετάρτη 3/6 συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του δημοτικού γηροκομείου, του οποίου είμαι μέλος, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος», παρουσία των αντιδημάρχων Διον. Λυκούδη και Σοφ. Γαρμπή.

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της εταιρίας που κατασκευάζει το έργο της δεύτερης φάσης του νέου γηροκομείου ότι κατατέθηκε αίτηση διάλυσης της σύμβασης.

Και ακόμη ότι «Η κίνηση αυτή έγινε, όπως ειπώθηκε από τον επιβλέποντα μηχανικό, λόγω των μεγάλων οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μέχρι τώρα στη χρηματοδότηση του έργου και αγγίζουν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λυκούδης φέρεται να είχε «τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον ίδιο τον εργολάβο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι προχώρησε σ' αυτή την κίνηση περισσότερο ως μέτρο πίεσης προκειμένου να κατοχυρώσει τα χρήματα του και ξεκαθάρισε ότι εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια στη χρηματοδότηση του έργου θα προχωρήσει αμέσως σε ανάκληση της συγκεκριμένης αίτησης».

Τα ίδια περίπου για τις προθέσεις της εταιρίας φέρεται να δήλωσε σε τοπική εφημερίδα και ο Πρόεδρος του ιδρύματος κ. Αποστολάτος, ενώ δηλώνεται ότι θα επιδιωχθεί «να γίνει άμεσα συνάντηση με τη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη προκειμένου η Κεφαλονιά να διεκδικήσει τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο».

Με βάση τα παραπάνω και επειδή ΠΟΤΕ δεν καλέστηκα στην εν λόγω συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πολύ περισσότερο που έγινε παρουσία.. δημοσιογράφων, θα ήθελα δημόσια να επισημάνω τα εξής:

1. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Σπύρου και η δημοτική αρχή του κ. Παρίση όταν υπέγραφαν τη σύμβαση του έργου της β΄ φάσης στις 9/5/2014 δεν γνώριζαν αυτό που 3 μήνες μετά στις 28/8/2014 ανακαλύφθηκε ότι «το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως 31.12.2015»;

2. Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Παρίση δεν σταμάτησε όπως όφειλε το έργο, αφού απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, οπότε και δεν είχε χρηματοδότηση;

3. Από πού θα πληρωθεί τώρα το εκτελεσμένο έργο της β΄ φάσης, όταν είναι άγνωστο πότε και αν θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει αν η συγκεκριμένη δαπάνη θα μπορεί να πληρωθεί;

4. Η διαβεβαίωση του εργολάβου ότι η αίτηση διάλυσης της σύμβασης έγινε «ως μέτρο πίεσης προκειμένου να κατοχυρώσει τα χρήματα του και εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια στη χρηματοδότηση του έργου θα προχωρήσει αμέσως σε ανάκληση της συγκεκριμένης αίτησης», είναι τουλάχιστον παρελκυστική αφού εικονικές αιτήσεις διάλυσης εργολαβιών δεν υφίστανται και η αίτηση πρέπει υποχρεωτικά να γίνει δεκτή από το Δήμο και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό αίρεση. Εξάλλου αν ο εργολάβος θέλει πραγματικά «να κατοχυρώσει τα χρήματα του» ένας και μοναδικός νόμιμος τρόπος υπάρχει: Να τα διεκδικήσει δικαστικά από τον εργοδότη του που είναι ο Δήμος Κεφαλλονιάς.

Συνεπώς το ίδρυμα δεν πρόκειται να στεγαστεί στο νέο κτίριο,

αφενός γιατί η πρώτη φάση δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, αυτή τη στιγμή να βρεθούν τα χρήματα που οφείλονται στον εργολάβο,

αφετέρου γιατί και να τελειώσει η πρώτη φάση, αν δεν ολοκληρωθεί και η δεύτερη, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ομαλά το ίδρυμα. Η δεύτερη φάση με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής του κ. Παρίση και του τέως Περιφερειάρχη κ. Σπύρου είναι κυριολεκτικώς «στον αέρα».

Σκλάβος Νικόλαος

Δημοτικός σύμβουλος

και μέλος Δ/Σ γηροκομείου




00 inkefalonia general ad 300X250