HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ληξούρι: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφερειακής Αρχής για την Παλική (ηχητικά)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 19:37

Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ληξούρι: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφερειακής Αρχής για την Παλική (ηχητικά)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ληξούρι για τις θέσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσον αφορά την ανάπτυξη της Παλικής. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

 Το θέμα «Προοπτικές και προτάσεις για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλικής. Το παρόν και το μέλλον» εισήγαγε στο σώμα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος ανέπτυξε τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής, όσον αφορά την ταλαιπωρημένη μετά τους σεισμούς Περιφερειακή Αρχή (Ολόκληρη την τοποθέτηση μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω).

Εν συνεχεία τον λόγο πήραν κάτοικοι, φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής , οι οποίοι εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εστιάζοντας στην εγκατάλειψη της περιοχής που έχει φέρει ως συνέπεια ο Καλλικράτης, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από το ΤΑΣ και την ΥΑΣ και πολλά άλλα.

Μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Ρουχωτάς, Ο Μάκης Θεοτοκάτος, ο Διονύσης Αραβαντινός, ο Ηλίας Παρίσης, ο Δημήτρης Μαντζουράτος, ο Παναγής Βλάχος, η Σοφία Αράβου Παπαδάτου. Κοινή συνισταμένη είναι ότι όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουν για την ομαλή και γρήγορη αποκατάσταση της ταλαιπωρημένης περιοχής.

Με Δελτίο Τύπου η Περιφέρεια αναφέρει τα εξής

Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλλικής


Κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ Ιονίων Νήσων της Κυριακής 26/4 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς συζητήθηκε το θέμα «Προοπτικές και προτάσεις για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλλικής. Το παρόν και το μέλλον», παρουσία κατοίκων της περιοχής , οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.


Στην εισήγηση του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα του Ληξουρίου και της Παλλικής που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς τον Ιανουάριο του 2014, τις παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής ενώ κατέθεσε σχέδιο ανάταξης της περιοχής με σχεδιασμένη και ταχεία αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, θεσμική διόρθωση με την αποκατάσταση της τοπικής αυτοτέλειας μέσω της κατάργησης-τροποποίησης του «Καλλικράτη» και σταδιακή επαναφορά των υπηρεσιακών δομών που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

«Το πρόγραμμα που αποτελεί σήμερα και εξαγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας η εικοσαετίας και θα εντάξει κάθε συζήτηση σχετικά με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο όπως:
• Ο πολιτισμός της Ιακωβατείου, της Φιλαρμονικής, του Βικεντίου Δαμωδού, των εκκλησιατικών μνημείων.
• Ο τουρισμός με το αγροδιατροφικό μοντέλο του.

Τα έργα υποδομής φράγμα Κατωγής, αρδευτικό Σκηνέα, το καταφύγιο της Κουνόπετρας.

• Τα έργα του παραλιακού μετώπου.
• Η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, το ΒΙΟΠΑ
• Η καθιέρωση σημαντικών θεσμών πολιτιστικών και αθλητικών.
• Η εδραίωση του ΤΕΙ , η ανάπτυξη της έρευνας των σεισμών.
• Το δίκτυο της σχολικής εκπαίδευσης με τα νέα σχολικά κτίρια και την στήριξη του ΕΠΑΛ, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες και πολλές προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής κατέληξε ο περιφερειάρχης», υπογραμμίζοντας ότι προγραμματίζονται παράλληλα και άμεσες δράσεις για να κινηθεί η αγορά.

Οι προτάσεις του περιφερειάρχη, έτσι όπως διαμορφώθηκαν και μετά τις παρεμβάσεις των κατοίκων, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Ενημέρωση Γαλιατσάτου για συνάντηση με Α. Τσίπρα

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε το ΠΣ για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν το Σάββατο οι περιφερειάρχες της χώρας με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αναφορικά με τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ. Όπως δήλωσε ο Θ.Γαλιατσάτος ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στους περιφερειάρχες ότι πρόκειται για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την ομαλή χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ δεν αποτελεί δέσμευση των χρημάτων της αυτοδιοίκησης , αλλά μια αναγκαστική διαδικασία ενώ τονίστηκε ότι μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα οι ΟΤΑ θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν και να τα διαχειριστούν αναλόγως.

Ενημέρωση και για το ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα και για απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, με αφορμή σχετική ερώτηση από την παράταξη Σπ. Σπύρου, που τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής έφτασε τα 48 εκατ. το χρόνο ενώ κατά τη θητεία Σπύρου, όπως σημείωσε με έμφαση, ο ρυθμός απορροφητικότητας ήταν στα 21 εκατ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η εκτίμηση της Διαχειριστικής Αρχής είναι ότι η απορροφητικότητα θα φτάσει στο 100% και αυτό γιατί η παρούσα περιφερειακή αρχή κάνει σταθερά και ουσιαστικά βήματα.
«Το μήνυμα μας προς την τοπική κοινωνία, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σταθερά και με πρόγραμμα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να χαράξουμε το μέλλον».
Απάντηση για τη μείωση του ΦΠΑ
Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης Νέο Ιόνιο Γ. Τσιλιμιδού για τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή έχει ήδη ετοιμάσει σχετική μελέτη που αποδεικνύει με οικονομικά στοιχεία τις αρνητικές συνέπειες από την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας γενικότερα από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ.

« Είμαστε είπε, πανέτοιμοι από πλευράς τεκμηρίωσης και θα οργανώσουμε τη δική μας ομάδα που θα αναλάβει να ετοιμάσει φάκελο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα σταλεί στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την ευρωπαϊκή επιτροπή ζητώντας την ένταξη των νησιών του Ιονίου στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ».
Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί μα διαπαραταξιακή επιτροπή υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη για το συντονισμό του αγώνα.

Επίσης εγκρίθηκαν από το Π.Σ

• Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς σχετικά με τα αίτημα των κατοίκων να σταματήσει η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη θέση Καούρας τοπικής κοινότητας Κατωγής, Δημοτικής Ενότητας Ληξουρίου - Δήμου Κεφαλονιάς.

• Γνωμοδότηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: «Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας με κωδική ονομασία ΑΙΝΟΣ ( 1000289) της εταιρείας VODAFONE »
• Γνωμοδότηση για μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) : Σταθμός Ξηράς ΟΤΕ ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας & ευρυζωνικότητας ( Λίμνη Κερίου Τ/Σ – 0520034 )»

Επικεφαλής της παράταξης Μεγάλο Ιόνιο ο Γ. Τσιλιμιδός

Ο Γ. Τσιλιμιδός, όπως ανακοινώθηκε από την παράταξη θα είναι ο επικεφαλής του Μεγάλου Ιονίου στο περιφερειακό συμβουλίου μετά την παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου. Τη θέση της κας Γκερέκοου κατέλαβε στο Π.Σ ο Δ. Μπιάνκης.

Παρακάτω ηχητικά από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την Παλική

Εισήγηση Περιφερειάρχη


Record audio or upload mp3 >>

 

Τοποθέτηση Βασίλη Ρουχωτά

 


Record audio or upload mp3 >>

Τοποθέτηση Μάκη Θεοτοκάτου

 


Audio recording >>

Τοποθέτηση Διονύση Αραβαντινού


Record audio or upload mp3 >>

Τοποθέτηση Ηλία Παρίση

 


Audio recording and upload >>

Τοποθετήσεις επικεφαλής Περιφερειακών Παρατάξεων

Τοποθέτηση Σπύρου Σπύρου (Παράταξη «Νέα Ιόνιος Πολιτεία»)


Record music and voice >>

Τοποθέτηση Γιώργου Τσιλιμιδού (Παράταξη "Μεγάλο Ιόνιο")


Record audio or upload mp3 >>


Audio and voice recording >>

Τοποθέτηση Γιάννη Κορφιάτη (Παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση)

Τοποθέτηση Νίκου Λεμόντζη (Παράταξη Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο)


Online recording software >>

Τοποθέτηση τέως αντιπεριφεριάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή


Record music and voice >>


Ετικέτες: