H Λαϊκή συσπείρωση για τη λειτουργία των σφαγείων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 10:06

H Λαϊκή συσπείρωση για τη λειτουργία των σφαγείων

Εισήγηση για την ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

Είναι σε όλους γνωστό το χρόνιο πρόβλημα της μη λειτουργίας σφαγείων στο νομό Κεφαλονιάς. Τόσο οι λόγοι για τους οποίους τα σφαγεία έκλεισαν κάποτε όσο και η διαχρονική εγκατάλειψή τους από όλες τις τοπικές διοικήσεις και τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το συνεχόμενο έγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων αλλά και των κατοίκων – καταναλωτών σε όλη την επικράτεια του νομού μας.  Η  στάση αυτή  είναι απολύτως συμβατή και σύμφωνη με την στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ, και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να τσακίσει την κτηνοτροφική παραγωγή και συνολικά τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να δώσει ζωτικό χώρο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια στην παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και συνολικότερα της πρωτογενούς παραγωγής. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σήμερα τα βιώνουμε με μια πλήρη ανατροπή στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και με την διάλυση και την καταστροφή χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και νοικοκυριών. Η  κτηνοτροφική παραγωγή πανελλαδικά σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της ΕΣΥ, παρουσιάζει μεγάλη μείωση.

Η μη λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός σφαγείων μέχρι σήμερα, ανεβάζουν το κόστος για κτηνοτρόφο και καταναλωτή, έχουν δώσει και δίνουν καθοριστικό πλήγμα στην παραγωγή κρέατος. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Κεφαλονιά με 217 χιλιάδες αιγοπρόβατα, περίπου 80 χιλ αμνοερίφια χάνουν καθημερινά αξία για έναν κλάδο που στη κυριολεξία στέκεται σε μια κλωστή. Στα 3.800  βοοειδή επίσης η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη αφού το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο (60%-70%),  αφού δεν υπάρχει πρωτογενής διατροφή αλλά και υποδομές (φράγματα, αρδευτικά κ.α) ώστε να αυξήσουν την σανοδοτική απόδοση και να μειώσουν την εξάρτηση των άλλων εισαγόμενων ζωοτροφών. Αντίθετα μάλιστα η τελευταία μεθόδευση αποκλεισμού από τις επιδοτήσεις σε όσους βόσκουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «Νατούρα»-Δασικές βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στους κτηνοτρόφους. Το παραπάνω πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο λόγω της μεγάλης αύξησης που παρουσιάζει ο ζωικός πληθυσμός αφού συνδέεται με τις  επιδοτήσεις ζώντων ζώων χωρίς όμως να υπάρχει αντιστοιχία σε παραγωγή κρέατος. Και όλα αυτά την στιγμή που πανελλαδικά και τοπικά χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αλλά και που σημαντικό κομμάτι του λαού μας δεν έχει πρόσβαση σε ντόπιο φτηνό και υγιεινό κρέας. Αντίθετα το κρέας σήμερα είναι εισαγόμενο ενώ εκτός των άλλων διαπιστώνουμε συχνά και την αποκάλυψη διατροφικών  σκανδάλων. Τέλος η ταυτόχρονη μείωση τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση, δείχνει ότι κερδισμένοι είναι οι έμποροι και βιομήχανοι και χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές.

Μέχρι σήμερα διαχρονικά κυβερνήσεις και ΕΕ με την άμεση εμπλοκή των τοπικών αρχών (Δημοτικών Νομαρχιακών και Περιφερειακών) και με διάφορα προσχήματα, (τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις των σημερινών σφαγείων στο Αργοστόλι και Ληξούρι, την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους και το ISO, την έλλειψη χρηματοδότησης και φορέα διαχείρισης, την παρουσία των «Ρομά» στα σφαγεία κ.α.) κρατάνε σε εκκρεμότητα το πρόβλημα. Σκόπιμα επίσης προσπάθησαν και προσπαθούν να εμπλέξουν και να εξαπατήσουν τους μικρούς κτηνοτρόφους και κρεοπώλες γεμίζοντας τους αυταπάτες να γίνουν δηλαδή συνδιαχειριστές, να αποδεχτούν αλλά και να συνεισφέρουν στην ίδρυση σφαγείων Α.Ε. μαζί με άλλους φορείς.

Τους καλούσαν δηλαδή να προωθήσουν την δημιουργία ιδιωτικών σφαγείων στον νομό, ώστε άλλη μια ανάγκη του λαού μας για σύγχρονα και δωρεάν σφαγεία, να γίνει πεδίο κερδοσκοπίας και επιχειρηματικής δράσης. Και σήμερα οι ίδιες δυνάμεις προβάλλουν ως πανάκεια την λειτουργία ιδιωτικών σφαγείων και μάλιστα επικαλούνται ότι η κατασκευή και η δημόσια λειτουργία τους «δεν βγαίνει» …

.Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα εξελίξεις και στο πρόβλημα των σφαγείων την επιβεβαιώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο για το χαρακτήρα της και τις πραγματικές τους επιδιώξεις κυβέρνησης - ΕΕ . Αυτές δεν είναι άλλες από το ξεχαρβάλωμα  της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στο νομό και στη χώρα συνολικότερα, καθώς και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που τους θέλει καταχρεωμένους και βορά για τις πολυεθνικές, τους μεσάζοντες και τους μεγαλέμπορους.

Το πρόβλημα «σφαγεία» είναι πρόβλημα που αφορά όλο τον λαό που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα.

 

Είναι ανάγκη άμεσα να διεκδικήσουμε την κατασκευή σύγχρονων δημόσιων σφαγείων  χωρίς καμιά ανταποδοτική λειτουργία, με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Μέχρι την κατασκευή νέων σύγχρονων δημόσιων σφαγείων, να δοθεί παράταση λειτουργίας των υπαρχόντων όχι μόνο στις περιόδους των εορτών και για αυτό τον λόγο, να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες εργασίες εκσυγχρονισμού τους.

Να στελεχωθεί παράλληλα άμεσα η κτηνιατρική υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό, να μην δίνουν προσωπικές εισφορές για την πληρωμή εργασίας τους στα σφαγεία οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες με δωρεάν πρόσβαση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να κάνουν δική τους υπόθεση το παραπάνω πρόβλημα να οργανωθούν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την λειτουργία των σφαγείων στην Κεφαλονιά. Τους  καλεί επίσης να συμβάλουν στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μέσω της Λαϊκής Συμμαχίας μπορούμε να αντισταθούμε και στην πορεία να ανατρέψουμε όχι μόνο την ΚΑΠ αλλά συνολικά το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Έτσι μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας με αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, με τα μέσα παραγωγής και την γη να γίνονται λαϊκή ιδιοκτησία.

Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής με την κοινή καλλιέργεια της γης, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία, αφού θα ενταχθεί στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, θα εξασφαλίσει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς το άγχος διάθεσης της παραγωγής, αποζημιώσεων για ζημιές από φυσικά αίτια, εξευτελιστικών τιμών που σήμερα λαμβάνουν οι αγρότες.

Για αυτό ζητάμε :

Να μπει στην ημερήσια διάταξη της  αμέσως προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

                                                         Αργοστόλι 15 Γενάρη 2014

                                                     Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250