Επιστολή Σωτήρη Κουρή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ΔΟΥ Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 14:31

Επιστολή Σωτήρη Κουρή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ΔΟΥ Αργοστολίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ι. έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής. Η επιστολή έχει θέμα τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την συγχώνευση της ΔΟΥ Αργοστολίου και την κατάργηση των ΔΟΥ Ληξουρίου και Ιθάκης. Ακολουθεί η επιστολή: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σε συνέχεια ψηφίσματος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων της Κεφαλονιάς αλλά και της υπ. αριθμ 24931/7391-16-5-2013 επιστολής μας, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών με την οποία επισημαίναμε το φλέγον ζήτημα της κατάργησης συγκεκριμένων Υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ Αργοστολίου, καταδεικνύοντας τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις που συσχετίζονται με αυτό. Παράλληλα εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκεια μας αλλά και αδιαπραγμάτευτη πρόθεσή μας να αντιταχθούμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας, σύσσωμοι, συστρατευόμενοι με την τοπική κοινωνία ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσης ευθύνης

Τα νησιά μας ήδη πλήττονται από σωρεία προβλημάτων λόγω της νησιωτικότητας και των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την φυσιογνωμία τους. Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των ΔΟΥ, τα ήδη εξαιρετικά σοβαρά τους προβλήματα, θα καταστούν εντονότερα από την αύξηση της ταλαιπωρίας και του κόστους των υπηρεσιών φορολόγησης.

Είναι σαφές ότι αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο προκαλώντας την δυσμένεια του κράτους έναντι των πολιτών αλλά και την ενδεχόμενη ευρύτατη άρνηση όλων μας στο να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα το ζήτημα των φορολογικών μας υποχρεώσεων . Κατ΄ αντιστοιχία οι διοικητικές και οικονομικές υποθέσεις των ίδιων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, που προϋποθέτουν συνεργασία με τις ΔΟΥ, θα παρουσιάσουν κωλυσιεργίες και αδυναμία γόνιμης διεκπεραίωσης, με τελικό κοινωνό όλων των παραπάνω δυστοκιών, την ίδια την οικονομία μας, στο όνομα της οποίας δρομολογούνται αβασάνιστα και επιδερμικά όλες αυτές οι αποφάσεις και οι πράξεις.

Δεν μπορούμε πραγματικά, να αντιληφθούμε την ουσία και το κοινωνικό έρεισμα αυτών των ενεργειών που υποδαυλίζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών τορπιλίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Ειδικά την εποχή που διανύουμε, που η κρίση είναι πολύ-επίπεδα ορατή, θεωρείται σχήμα οξύμωρο, οι πολίτες να στερούνται σημαντικό ποσοστό των αποδοχών τους και παράλληλα να καλούνται να αποδείξουν την υπευθυνότητα και την φρόνησή τους σε μια υπερ-πιεστική φορολόγηση που ενισχύεται από την διαρκώς αυξανόμενη ταλαιπωρία τους.

Για το νησί μας, η ΔΟΥ Αργοστολίου, μετά την κατάργηση της ΔΟΥ Ληξουρίου και Ιθάκης, αποτελεί την καθ΄ ύλην αρμόδια υπηρεσία για τα δικαστικά και ελεγκτικά θέματα σε όλη την Κεφαλονιά και Ιθάκη και διαχειρίζεται αυτόν τον λειτουργικό της ρόλο με πλήρη επιτυχία.

Η μετακίνηση στην Πάτρα των τμημάτων της ΔΟΥ θα προκαλέσει ασύγγνωστες συνέπειες σε όλους μας. Συγκεκριμένα οι πολίτες μας και οι επαγγελματίες που διαχειριζόταν τα φορολογικά ζητήματα, θα υποχρεωθούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την διεκπεραίωση των θεμάτων τους, γεγονός που για τα συγκοινωνιακά δεδομένα του τόπου μας και γενικά των νησιωτικών περιοχών συνεπάγεται υψηλότατο κόστος και περιορισμένη ευελιξία διακίνησης ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η μετακίνηση από Κεφαλονιά προς την Πάτρα διαρκεί περί τις 4 με τεσσεράμισι ώρες, με επιβάρυνση μετ΄ επιστροφής περίπου 200 ευρώ άνευ διανυκτέρευσης. Εξαιτίας της ελλείψεως βολικών αυθημερόν δρομολογίων και δει όταν οι διαδικασίες απαιτούν συνεργασία τμημάτων και υπαλλήλων, η διανυκτέρευση με το επιπλέον κόστος που αυτή συνεπάγεται συνήθως κρίνεται αναπόφευκτη.

Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού, θα δημιουργήσει δυσθεώρητες δυστοκίες στην περαίωση των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών και των υπηρεσιών, πολλών δε απουσία στοιχείων αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να ικανοποιούνται επαρκώς οι ανάγκες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και φορέων. Επιπρόσθετα το πλεονέκτημα όλων των υπάλληλων που επί έτη υπηρετούν με αποτελεσματικότητα τον συγκεκριμένο ρόλο έχοντας αποκτήσει συσσωρευμένη εμπειρία, γνωρίζοντας ενδελεχώς και επί της ουσίας τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τα προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες, θα παραμένει αναξιοποίητο ενώ οι ίδιοι θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, σε νέο ρόλο ως εργαζόμενοι αλλά και ως άνθρωποι και οικογενειάρχες, με δυσβάστακτες επιπτώσεις.

Επιπλέον το κλείσιμο των συγκεκριμένο τμημάτων ΔΟΥ, δεν διαφαίνεται να επιλύει τα κακώς κείμενα αλλά προσφέρει το έργο τους βορά σε ιδιωτικές κατεξοχήν κερδοσκοπικές φοροεισπραχτικές εταιρείες, που συνιστούν τα ατυχή υποκατάστατα των βασικών λειτουργιών και καθηκόντων του κράτους.

Με γνώμονα τα παραπάνω θεωρούμε άκαιρη, επιπόλαια και άστοχη, την απόφαση συγχωνεύσεων και καταργήσεων των ΔΟΥ και ειδικά αυτών στις νησιωτικές περιοχές, όπως η ΔΟΥ Αργοστολίου, η ΔΥΟ Ληξουρίου και η ΔΥΟ Ιθάκης.

Η αυστηρότητα της εφαρμογής των αποφάσεων της Τρόικας η κατάργηση, η υποβάθμιση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων στην νησιωτική περιοχή των Ιονίων Νήσων ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πολίτες και υποβαθμίζει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών και την διαβίωσή τους.
Δεν θα επιτρέψουμε την μεθοδευμένη προσπάθεια ακύρωσης του ρόλου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με απώτερο στόχο την τελική της κατάργηση, η οποία ενισχύεται με όλες αυτές τις στοχευόμενες παύσεις λειτουργίας, συγχωνεύσεις και μεταφορές αρμοδιοτήτων.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΙΘΑΚΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ.

Η άμεση ανάκληση των όποιων ενεργειών και η άρση των σχετικών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί η μαζική και ανεξέλεγκτη αντίδραση, σύσσωμου του πληθυσμού των Ιόνιων Νησιών, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους φορείς και η πλήρη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Είμαστε όλοι από κοινού αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να προασπίσουμε την δυναμική και τον ρόλο της περιφέρειάς μας.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση επανεξέταση των πράξεων και αποφάσεων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, με μελέτη και συνεκτίμηση όλων των δεδομένων και παραγόντων που αφορούν σε κάθε περιοχή και διεκδικούμε το άμεσο της παρέμβασής των ιθυνόντων, παραμένοντας πλάι σε όλους τους φορείς και τους πολίτες του τόπου μας.»

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗ




00 inkefalonia general ad 300X250