Επερώτηση περιφερειακών συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 10:23

Επερώτηση περιφερειακών συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Κύριε Περιφερειάρχη, To τελευταίο διάστημα στα πλαίσια της σκληρής αντιλαϊκής και ανθυγιεινής πολιτικής της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, στην κυριολεξία ξηλώνονται μία - μία οι υπηρεσίες και οι υποδομές στην υγεία, καθώς και το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό στα νοσοκομεία και ΚΥ και στο νομό Κεφαλονιάς Ιθάκης . Πιο συγκεκριμένα:

Δεκάδες δημοσιεύσεις σε όλα τα Αθηναϊκά sites φέρονται να κάνουν λόγο για κλείσιμο 13 Νοσοκομείων μεταξύ των οποίων και το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο. Υπενθυμίζω ότι αρκετό καιρό τώρα υποτίθεται (όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης που απαρτίζουν σχετική επιτροπή που θα «έσωζε»... το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ), ότι εκκρεμεί η κατάθεση και η ψήφιση σχετικής τροπολογίας που θα εξασφάλιζε την μη κατάργησή του.
Καταργούνται αντί να συστήνονται νέες αναγκαίες οργανικές θέσεις ιατρών. Καταργήθηκαν π.χ. στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου, δύο οργανικές θέσεις Ιατρικού προσωπικού (Δερματολόγου και Παθολογίας ή Αιματολογίας ) που αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν χρόνιο αίτημα του λαού της Κεφαλονιάς . Μετά από αυτήν την εξέλιξη το ΓΝΝοσοκομείο Αργοστολίου δεν διαθέτει γιατρούς στις παρακάτω ειδικότητες : Ω.ρ.λ, Οφθαλμίατρο , δεύτερο Καρδιολόγο , δεύτερο Νεφρολόγο , Βιοπαθολόγο.

Αφήνονται με βλάβες και στο έλεος της αδιαφορίας και της υποχρηματοδότησης βασικά ιατρικά και διαγνωστικά μηχανήματα των Νοσοκομείων,. Αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρικού προσωπικού που όση φιλότιμη και αν είναι, δεν μπορεί να αναχαιτίσει τους κινδύνους και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην δουλειά τους. Σήμερα π.χ δεν λειτουργούν ο μαστογράφος (είναι χαλασμένος εδώ και 8 μήνες), ο Αξονικός τομογράφος, το Ακτινολογικό μηχάνημα ο Υπέρηχος καρδιάς, το Γαστροσκόπιο, το Κολονοσκόπιο κ.α . Η παραπάνω κατάσταση εκτός του ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών σπρώχνει στην κυριολεξία τους ασθενείς στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επιβαρύνοντάς τους οικονομικά ακόμη περισσότερο ή επιβαρύνοντας τα ταμεία τους.

Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης (Κ.Υ.) που είναι η μοναδική μονάδα δημόσιας υγείας στο νησί των 3,5 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα και πολλαπλάσιων το καλοκαίρι, υπάρχει επίσης μια εγκληματική αποψίλωση σε μέσα και προσωπικό. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας Ιατρός καρδιολόγος ως Δ/ντής, δύο γενικής Ιατρικής και μια αγροτικός που σε λίγο αποχωρεί. Αυτό το προσωπικό δεν φθάνει για να καλυφθούν οι επείγουσες και πιεστικές ανάγκες όταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα, λείπουν οι ειδικότητες του γυναικολόγου, μικροβιολόγου κ.α ενώ η μοναδική παρασκευάστρια πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο χρόνια χωρίς να αντικατασταθεί.

Ο καρδιολόγος που εκτελεί και χρέη Διευθυντή, αναγκάζεται να καλύπτει και τα παθολογικά περιστατικά αλλά και να μετακινείται στην Κεφαλονιά στο ΓΝΝ Αργοστολίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού και σε αυτό το Νοσοκομείο. Στο ασθενοφόρο του Κ.Υ. υπάρχει μόνο ένας οδηγός σε διαρκή εφημερία για 24 ώρες την ημέρα και όλο το χρόνο χωρίς να έχει πάρει άδεια επί τριετία !!! Το ίδιο το κτίριο του ΚΥ χρήζει άμεσων και σοβαρών επισκευών καθώς και παρέμβασης στον φέροντα οπλισμό αφού έχει εκτεταμένες φθορές, βάζοντας σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή περιοχή.

Όλα τα παραπάνω πραχτικά σημαίνουν ότι μόνο είκοσι μέρες εφημερεύει γιατρός στο Κ.Υ Ιθάκης, ότι παρότι υπάρχει μικροβιολογικός εξοπλισμός δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, ότι σε περίπτωση παράλληλου περιστατικού που απαιτεί χρήση ασθενοφόρου δεν μπορεί ουσιαστικά το ένα από αυτά να καλυφθεί βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο μια ζωή, ότι κάθε μέρα εκτίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Επιπλέον χρειάζεται να σημειωθεί ότι στο περιφερειακό ιατρείο του Σταυρού δεν υπηρετεί κανένας αγροτικός ιατρός με αποτέλεσμα όλη η βόρειος Ιθάκη ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση να κατεβαίνει στο Βαθύ προσθέτοντας απίστευτη ταλαιπωρία κυρίως στους ηλικιωμένους, οικονομικά αδύναμους και ανήμπορους ανθρώπους.

Με βάσει όλα τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε :
• Να αποτραπεί το κλείσιμο και η υποβάθμιση του ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου.
• Να στελεχωθεί το Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ και τα ΚΥ Ιθάκης και Σάμης με όλο το απαραίτητο, βοηθητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλη την εβδομάδα όλο το 24ωρο,
• Να επισκευαστούν άμεσα τα χαλασμένα ιατρικά και διαγνωστικά μηχανήματα για να διευκολυνθούν οι γιατροί στην δουλειά τους και να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν επιπλέον το κόστος στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

 Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Θ.Γουλής, Ι. Κορφιάτης , Δ. Μαντζουράτος




00 inkefalonia general ad 300X250