Σταύρος Τραυλός: “4 χρόνια στο Δημόσιο είναι λίγο χρόνος για να ολοκληρώσεις ένα έργο”- Συνέντευξη στον InKefalonia 89,2

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 11:20

Σταύρος Τραυλός: “4 χρόνια στο Δημόσιο είναι λίγο χρόνος για να ολοκληρώσεις ένα έργο”- Συνέντευξη στον InKefalonia 89,2

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, επιχειρώντας έναν απολογισμό της τετραετούς θητείας του που λήγει 31 Δεκεμβρίου.

«Ο Δεκέμβρης είναι  ένας τελευταίος μήνας σε έναν κύκλο 4 ετών που με ωραία συναισθήματα αποχωρώ από την Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Για μένα ήταν μία μεγάλη εμπειρία , μία μεγάλη σχολή, πέρασα μία 4ετία με μεγάλες δυσκολίες , καταφέραμε και βγήκαμε ζωντανοί , επιζήσαμε από  3 θεομηνίες και από τον covid-19 και όταν έχεις περάσει όλα αυτά , άλλα προβλήματα καθημερινά σου φαίνονται πάρα πολύ εύκολα προς επίλυση. Όταν βουτήξεις πολύ στα βαθιά, αν επιβιώσεις, γίνεσαι πολύ ποιο δυνατός».

Ο κ Τραυλός χαρακτηρίζοντας ως αρνητικό παράγοντα τις θεομηνίες και την πανδημία  που υποχρέωσε την Περιφερειακή Αρχή να τρέχει πίσω από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα αντί να προχωρήσει σε αναπτυξιακά σχέδια, σημείωσε ότι μετέστρεψε σε ευκαιρία τις καταστροφές  ειδικά του «Ιανού» και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς  έγινε αποδέκτης  χρημάτων που δεν είχαν ξανάρθει ποτέ και αν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα τα έργα είναι θέμα δημόσιων διαδικασιών. «Ένας από τους λόγους που δεν ξανακατέβηκα υποψήφιος ήταν ότι δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με αυτούς τους χρόνους του δημοσίου  , όμως η επόμενη θητεία του συναδέλφου που θα αναλάβει , θα βγούν πάρα πολλά και σημαντικά έργα  ειδικά αντιπλημμυρικά, που θα είναι από τα χρήματα και τις μελέτες που εμείς έχουμε ξεκινήσει και προετοιμάσει. Έτσι είναι η μοίρα του αιρετού, 4 χρόνια για το δημόσιο είναι πολύ λίγο για να ξεκινήσεις και να τελειώσεις ένα έργο».

Αναφέρθηκε στα όσα κατά την θητεία του σε συνεργασία με τους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης υλοποιήθηκαν σε αθλητικούς χώρους , αθλητικές διοργανώσεις , το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης , Οδυσσειακό Κέντρο Ιθάκης , πολιτιστικές εκδηλώσεις, την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων (προσωπικός στόχος του που δεν πέρασε σε συζήτηση στην Λευκάδα από στελέχη προσκείμενα στην Περιφερειακή Αρχή).

Για τις όποιες ευθύνες επιβράδυνσης διαδικασιών στο έργο της Περιφέρειας, ανέφερε ότι η ευθύνη είναι ομαδική και συνολική και αν ο μεγαλύτερος δεν δένει σωστά τους μικρότερους, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, αλλά υπάρχουν και εγγενή προβλήματα ( σ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον κυκεώνα που υπάρχει σε σχέση ακόμα και με την αλλαγή σε λάμπες φωτισμού-Κρανιά- την αδυναμία μόνιμης πρόσληψης χειριστών οχημάτων έργου, την αδυναμία άμεσης εκτέλεσης έργου μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, καθυστέρηση στους διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών κλπ ).

«Υποτίθεται ότι η Περιφέρεια είναι ο Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης που ουσιαστικά έχει τον επιτελικό ρόλο και θα έπρεπε να συντονίζουμε τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, να μοιράζουμε τα λεφτά στους Δήμους να κάνουν τα έργα τους κι να μην έχουμε ούτε τους μαθητές στην δικαιοδοσία μας , ούτε να κόβουμε τα κλαδιά από τους δρόμους  που έχουμε πρόβλημα με τους διαγωνισμούς . Είμαστε δύσκαμπτος οργανισμός η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων- έφερε τα ανάλογα παραδείγματα και ανέφερε ότι δεν εισακούγεται ούτε η ΕΝΠΕ, γιατί η Κυβέρνηση θέλει να έχει τον έλεγχο των όποιων δαπανών και τόνισε ότι είναι άδικο ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ο ίδιος σε πολύ δύσκολες μάλιστα καταστάσεις.-».

Ο κ Τραυλός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε  πρόσφατα με την επίσκεψη του στο Υπουργείο Οικονομικών στον E.Γ. Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ-ΤΣ) κ. Γεώργιο Ζερβό για την εξεύρεση λύσης για τους πληγέντες της θεομηνίας «Ιανός» στους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID - 19, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του νησιού, αναφέρθηκε στο χρονικό της όλης ιστορίας και άφησε να εννοηθεί, ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης.

Στάθηκε στην καλή συνεργασία με τους Δήμους και τις προγραμματικές συμβάσεις για την ευκολία τους χρόνου ως προς τις μελέτες μεταξύ τους για την κατασκευή έργων και στα προβλήματα που έχουν προκύψει πανελλαδικά με τις ανατιμήσεις των υλικών με αποτέλεσμα την στάση στη κατασκευή έργων κάνοντας αναφορά στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό  4μιση εκατομμυρίων της Αγίας Ευφημίας που βγήκε άγονος λόγω της αύξησης των τιμών, με ζητούμενο άλλα 2 εκατομ για να ξαναπροκυρηχθεί αφήνοντας αιχμές για την χρονική αμέλεια των προηγούμενων Περιφερειακών αρχών.

Ο κ Τραυλός έκανε λόγο για ένα δύσκολο μέλλον και τέλος όσον αφορά τα αιολικά θαλάσσια πάρκα δήλωσε υπέρμαχος αλλά με συνετή κατασκευή , έκανε αναφορά στην ΑΔΕΛΦΌΤΗΤΑ Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για την βράβευση των πρωτοετών φοιτητών , για την επιβαλλόμενη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου που αφορά στο οδικό δίκτυο Αργοστόλι –Πόρος.

Κλείνοντας άφησε ανοιχτό το να επανακάμψει στην πολιτική τα επόμενα χρόνια , για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση όμως  θα πρέπει να ξαναδεί η Κυβέρνηση κάποια θέματα, όπως τους νέους επαγγελματίες  και ενημέρωσε ότι θα γίνουν δύο συνεντεύξεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για τον απολογισμό της Θητείας του ίδιου και των συνεργατών του τους οποίους και  ονομάτισε.   

Σημ. Έκανε και ανάλογη αναφορά στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250