Λαϊκή Συσπείρωση: Για την επισκευή του δημαρχείου Ληξουρίου και τις άλλες δημοτικές υποδομές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 08:35

Λαϊκή Συσπείρωση: Για την επισκευή του δημαρχείου Ληξουρίου και τις άλλες δημοτικές υποδομές

Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που η περιοχή της Παλικής δοκιμάστηκε σκληρά από τους σεισμούς εκείνης της περιόδου.

Οι σεισμοί αυτοί ανέδειξαν με τραγικό τρόπο τη «γύμνια» των δημόσιων υποδομών στο σύνολο τους όσον αφορά την στατική τους επάρκεια και την φροντίδα του κράτους και της τοπικής διοίκησης στην συντήρησή τους. Έτσι:

  • Τα σχολεία επισκευάστηκαν πρόσφατα ενώ το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου δεν έχει καν ξεκινήσει να επισκευάζεται παρότι υπάρχει χρηματοδότηση εξασφαλισμένη.
  • Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (διατηρητέο κτίριο που ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας) παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του Εφορευτικού της Συμβουλίου καθώς και ομάδας ντόπιων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει επισκευαστεί ακόμα, ενώ δεν υπάρχει η ελάχιστη κυβερνητική δέσμευση και προοπτική.
  • Το Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης του αναδόχου ώστε επιτέλους και μετά από 10 χρόνια και χωρίς καμιά κρατική και Περιφερειακή χρηματοδότηση δρομολογείται να επισκευαστεί με το ποσό που προοριζόταν για το παραλιακό μέτωπο και προερχόταν από την δωρεά άλλης περιφέρειας. Με καίρια ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής Γ. Κατσιβέλη και της προηγούμενης Παρίση δεν προστατεύτηκε όπως έπρεπε το κτίριο μετά τους σεισμούς, με αποτέλεσμα οι βλάβες και οι φθορές ακόμη και στον βασικό εξοπλισμό σήμερα να είναι πολλαπλάσιες και -εν πολλοίς- άσχετες με το σεισμικό γεγονός.
  • Οι εργατικές κατοικίες Ληξουρίου βρίσκονται σε φάση μελέτης (!) η οποία ανατέθηκε σε ιδιώτες μηχανικούς και παρ’ όλες τις υποσχέσεις των αρμοδίων (κυβερνήσεις και Δήμος) πως «η μελέτη θα γίνει από τη ΔΑΕΦΚ» , με εντελώς άγνωστο χρονοδιάγραμμα επισκευής και ανακατασκευής τους. Υπενθυμίζουμε ότι δέσμευση όλων των κυβερνήσεων ήταν ότι θα επισκευαστούν και θα κατασκευαστούν οι κατεδαφισμένες με 100% κρατική συνδρομή!!!
  • Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο περιμένει ακόμη την επισκευή του και πριν το 2012 ακόμη παρότι υπάρχει μελέτη και χρηματοδότηση. Τα εργολαβικά παιχνίδια και η κυβερνητική και δημοτική αδιαφορία το αφήνει να σαπίζει μέχρι τελικής πτώσεως!
  • Μια σειρά από άλλες υποδομές (επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο) είτε παραπαίουν και «σέρνονται» επί μία δεκαετία παραμένοντας ημιτελή με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια (ήδη στο οδικό δίκτυο της Παλικής έχουμε θρηνήσει 2 θύματα το 2022 και αρκετά άλλα ατυχήματα), είτε γίνονται αποσπασματικά με «σημειακές παρεμβάσεις» που σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι ελάχιστες προεκλογικές και με όρους απευθείας ανάθεσης τσιμεντοστρώσεις ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας που υλοποιεί τελευταία η Δημοτική Αρχή αφορούν 40 χιλιόμετρα σε σύνολο 600 (!) που διαθέτει η Παλική.

Ειδικότερα όμως για το Δημαρχείο Ληξουρίου, το έργο επισκευής του  ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και μάλιστα η μελέτη έγινε και αυτή με απευθείας ανάθεση. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι εκτός από τις κατεδαφίσεις δεν έχει προχωρήσει καμία άλλη εργασία στο κτίριο αυτό. Μάλιστα, μετά την καθαίρεση των τοιχοπληρώσεων το κτίριο αυτό τώρα είναι εξαιρετικά αδύναμο έναντι σεισμικών δονήσεων ακόμα και μικρού μεγέθους, ζήτημα που έχουμε θέσει επανειλημμένως στο Δ.Σ. χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε στην καθυστέρηση του έργου ήταν ότι « …η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του έργου….» καθώς και ότι «το έργο συνεχίζεται..». Δηλαδή όσο το υπουργείο δεν πληρώνει τον εργολάβο, αυτή η κατάσταση στο κέντρο της πόλης μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και 10 χρόνια όσα δηλαδή χρόνια συνεχίζονται και τα έργα στην Κριτωνού!

ΑΥΤΉ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  1. Να επανεκκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του Δημαρχείου Ληξουρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στη μελέτη και να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις το προβλεπόμενα χρονοδιάγραμμα εργασιών ώστε το έργο να παραδοθεί στην ώρα του. Κυβέρνηση και Δημ. Αρχή ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
  2. Να απαντήσει ευθέως και χωρίς περιστροφές η δημοτική αρχή αν είναι εξασφαλισμένη τελικά η χρηματοδότηση, ποιες ενέργειες και σε ποια κατεύθυνση έχει κάνει για το γεγονός αυτό;
  3. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει η επανεκκίνηση των εργασιών, να γίνουν άμεσα εργασίες υποστυλώσεων με ικριώματα από εξειδικευμένο συνεργείο και έπειτα από μελέτη.
  4. Από ότι έχουμε πληροφορηθεί η μελέτη επισκευής του Δημαρχείου Ληξουρίου δεν περιλαμβάνει εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμοπρόσοψης ούτε και τοποθέτησης ανελκυστήρα. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ληξουρίου να συμπεριλάβει τις εργασίες αυτές ως συμπληρωματικές στο έργο (χωρίς τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του), ώστε τελικά να αποδοθεί στο λαό της Παλικής ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο.

Ληξούρι, 11 Σεπτέμβρη 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου




00 inkefalonia general ad 300X250