Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου συγχαίρει την θεατρική ομάδα «της σκηνής και της Παλικής»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 08:29

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου συγχαίρει την θεατρική ομάδα «της σκηνής και της Παλικής»

Το έργο «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που χθες απέδωσε αριστοτεχνικά σε μια καταπληκτική θεατρική παράσταση η θεατρική ομάδα «της σκηνής και της Παλικής», σε συνεργασία με το σύλλογο ΑΝΆΚΑΡΑ, ήταν μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση στην μικρή μας κοινωνία.

Η συγκεκριμένη παράσταση πρόσφερε σοβαρό κοινωνικό προβληματισμό, πλεγμένο με καυστικό χιούμορ και μια πρωτότυπη σάτιρα που η συμπολίτισσά μας, σκηνοθέτιδα του έργου, Μαργαρίτα Λιναρδάτου, της έδωσε και τοπικά χαρακτηριστικά.

Το έργο πραγματεύεται την διαμόρφωση μύθων πάνω στους οποίους στηρίζονται οι πολιτικές εξουσίες, καθώς και την διαφήμιση «ονομάτων» και «προτύπων» που τις εξυπηρετούν. Σε αυτό το περιβάλλον όλα γίνονται για το θεαθήναι και μόνο η απάτη και τα ψέματα, χωρίς ηθικές αξίες και ουσία, βασιλεύουν. Η εμφάνιση έχει περισσότερη αξία από τα ιδανικά και την αλήθεια. Ο πόλεμος γίνεται για οικονομικά συμφέρονται και διαλύει κοινωνίες και συνειδήσεις, νικητών και ηττημένων εξίσου, ενώ η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επιβληθούν πολιτικά περιοριστικά μέτρα στην ελευθερία, την ενημέρωση, την ελεύθερη μετακίνηση. Είναι ένας κόσμος πολιτικής απάτης και χειρισμού, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, παραπληροφόρησης και σκευωρίας για προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα των ολίγων. Η εξουσία χειραγωγεί το λαό που εύκολα υποκύπτει σε ψευδοσύμβολα, σε παρελάσεις και θεάματα, στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση. Η εξουσία, το χρήμα και η τουριστική ανάπτυξη είναι οι νέες «αξίες» των λαών που δεν έχουν ηθικά ερείσματα. Ένα έργο επίκαιρο και καυστικό που συγκλονίζει το θεατή, ακόμη κι αν έχουν περάσει 70 χρόνια από τη συγγραφή του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συγχαίρει όλους τους συντελεστές της παράστασης που είναι οι παρακάτω:

Σκηνοθεσία : Μαργαρίτα Λιναρδάτου

Βοηθός σκηνοθέτη : Αναστασία Θωμά και Μαρία Τζωρτζάτου

Τα πρόσωπα του έργου :

ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Βασίλης Μοσχονάς

ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΣ: Κωστής Ταβουλάρης

ΠΥΡΡΟΣ-ΚΙΡΚΗ: Κορίνα Κατσούρη

ΕΛΠΗΝΟΡΑΣ-ΝΙΚΙΑΣ: Θεόδωρος Μάργαρης

ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ-ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ: Θεοδώρα Παπακωνσταντίνου

ΚΛΕΙΤΟΣ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ: Αγγελική Παπαδάτου

ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ: Σόνια Χριστοφοράτου

ΑΓΑΘΙΑΣ: Ελένη Ευθυμιάδη

ΝΕΦΕΛΗ : Μαργαρίτα Λιναρδάτου

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φοίβη Ρίζου

ΚΛΕΙΩ: Μαρία Μουρελάτου

ΦΩΝΗ ΕΚΦΩΝΗΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ : Μαρία Τζωρτζάτου και Σοφία Μαρκέτου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ και η ομάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: ΣΟΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΥ και η ομάδα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ (SGV)

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν η Τέχνη και ιδιαίτερα το θέατρο συναντιέται με το λαϊκό συναίσθημα, μεγαλουργεί και αφυπνίζει συνειδήσεις. Όπως έλεγε ο Ντάριο Φο, «το θέατρο είναι το αμεσότερο όπλο ενάντια στον εφησυχασμό». Ελπίζοντας ότι την παραπάνω αλήθεια δεν την επαληθεύει η παντελής απουσία της Δ.Αρχής από την σημαντική αυτή παράσταση, θεωρούμε πως όλα τα λουλούδια της τέχνης πρέπει να ανθίσουν στην νέα προοπτική που ανοίγεται στο Δήμου Ληξουρίου με ψηφοδέλτιο νίκης, αυτό της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ληξούρι 23/8/2023                             Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου




00 inkefalonia general ad 300X250