Σωτήρης Κουρής: Αγία Ευφημία - Ώρα μηδέν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 08:47

Σωτήρης Κουρής: Αγία Ευφημία - Ώρα μηδέν

Επίσκεψη του επικεφαλής του Περιφερειακου Συνδυασμού ΙΟΝΙΟΣ ΕΠΟΧΗ κ Γιάννη Τρεπεκλή με μέλη του Συνδυασμού της Κεφαλονιάς , έγινε στίς 17/8/23 στην Αγία Ευφημία 3 χρόνια μετά τον Μεσογειακό Κυκλώνα ΙΑΝΟ.

Στην επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ,η ανικανότητα και ένδεια της Περιφερειακής Αρχής ΚΡΑΤΣΑ , να υλοποιήσει τα εργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν . Πεσμένοι δρόμοι, βουλωμένα φρεάτια , χωρίς προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων , δημιουργούν μία ασφυκτική ανασφάλεια για το τι θα γίνει με τίς πρώτες βροχές του Φθινοπώρου .

Το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής ΚΡΑΤΣΑ είναι οι απ ευθείας αναθέσεις μελετών εκατομμυρίων και εργων χωρίς να υπολογίζουν ότι 3 χρόνια τώρα δεν έχουν ενδιαφερθεί για την άμεση υλοποίηση των εργων εκείνων που θα προστατεύσουν την περιοχή .

Η μη οριοθέτηση των ρεμμάτων , ο κάκιστος προγραμματισμός για τα εργα που πρέπει να γίνουν παραμένουν ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής που πρέπει να απαντηθούν .

Η μη σύνδεση των καταστροφών με τις ανεμογεννητριες επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί και τρία χρόνια τώρα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η λεκάνη της Πυλάρου και η Αγία Ευφημία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με εργα που θα ξεκινήσουν από τις ορεινές περιοχές και θα καταλήξουν στον ανοικτό αγωγό προς την θάλασσα . Αυτήν την διαδικασία των προτεραιοτήτων των εργων τον γνωρίζει και ο παρά τελευταίος κάτοικος της περιοχής και αναρωτιέται γιατί η Περιφερειακη Αρχή ΚΡΑΤΣΑ επιμένει στην προκήρυξη του κλειστού αγωγού της Αγίας Ευφημίας που αυτός καθ εαυτος δεν λύνει το πρόβλημα .

Η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων στις συμβολές των ρεμματων Δειλινάτων -Φάλαρης και Μακρυωτίκων - Φάλαρης με διπλό σκοπό . Την ανάσχεση των υδάτων και φερτών υλικών και την δημιουργία δεξαμενών νερού για την δωρεάν παροχή στους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής . Οι υπάρχουσες μελέτες δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις , και δημιουργείται το ερώτημα γιατί χρειάζονται νέες μελέτες εκατομμυρίων .

Τρία χρόνια τώρα μετά τον Μεσογειακό Κύκλωπα ΙΑΝΟ η Περιφερειακή Αρχή ΚΡΑΤΣΑ δεν αντιμετώπισε την αποκατάσταση των ζημιών ούτε έχει αρχίσει τα εργα για την μελλοντική θωράκιση της περιοχής .

Σωτήρης Κουρής 17/8/23




00 inkefalonia general ad 300X250