Γ. Τσιλιμιδός για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Αργοστολίου: «Μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις πολιτισμού» - Επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του ‘53

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 10:06

Γ. Τσιλιμιδός για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Αργοστολίου: «Μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις πολιτισμού» - Επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του ‘53

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023 στον Δήμο Αργοστολίου.

«Το πρόγραμμα μας έχει μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού , ξεκινώντας από τα ήθη, τα έθιμα μας ,τα οποία εκφράζονται μα τα λαϊκά πανηγύρια και τις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων, εικαστικά, μουσικές εκδηλώσεις , δραστηριότητες λόγου και λογοτεχνίας και δίνουμε μία επί πλέον έμφαση στην επέτειο των 70 χρόνων από τους σεισμούς του 1953»;ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Τσιλιμιδού.

Για τους σεισμούς του 1953, δήλωσε εμφατικά: «Η Κεφαλονιά πρίν από 70 χρόνια με τους σεισμούς του 1953 αιμορράγησε από πλευράς έμψυχου δυναμικού, ο κόσμος της πέρα από τα θύματα έφυγε μακριά από την καταστροφή και χάθηκε και ένα μεγάλο μέρος του δομημένου περιβάλλοντος της Κεφαλονιάς. Υπήρχαν οι ανάγκες στέγασης της περιόδου εκείνης οπότε η φασόν δόμηση ήταν ένα στοιχείο που επιβαλλόταν από την ανάγκη που είχε προκύψει. Στην πορεία των χρόνων το δομημένο περιβάλλον της Κεφαλονιάς πήρε την δική του ταυτότητα κάνοντας διαφοροποιήσεις από τη πρώτη μορφή που υπήρχε. Αυτό που έμεινε από τους σεισμούς είναι ότι η μνήμη ενός κόσμου που έφυγε διατηρήθηκε ακέραιη , την κράτησε ο Κεφαλονίτης βαθιά στην ψυχή του και κράτησε μέσα από αυτές τις μνήμες και τον πολιτισμό και τις αξίες του και τις κληροδότησε στις επόμενες γενιές. Με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε τιμούμε τους ανθρώπους που έζησαν αυτά τα χρόνια τα δύσκολα , γιατί χάρη σ αυτούς η Κεφαλονιά έχει την μορφή που έχει σήμερα».

Ο κ. Τσιλιμιδός αφού τόνισε ότι όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού έχουν την δική τους αξία, επισήμανε κάποιες λόγω του ιδιαίτερου ειδικού βάρους τους.

-Την θεατρική παράσταση «ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ» στις 8 Αυγούστου με τους Αμαλία Αρσένη, Μαρία Τσιμά ,Κυριάκο Μαρκάτο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και μουσική Κώστα Χαριτάτου.

-Την αφιερωματική συναυλία στους σεισμούς του 1953 ,22 Αυγούστου «ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ» με τις Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα, Μαρία Παπαγεωργίου και με μουσικό κουαρτέτο υπό την διεύθυνση και ενορχήστρωση του Τάκη Φραντζή και την συμμετοχή σχημάτων του Δήμου Αργοστολίου.

- Στην παρουσίαση και διανομή του επετειακού τόμου από τα πρακτικά της ημερίδας για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου που θα προβληθεί και ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Χατζή και ομιλητής θα είναι ο Ακαδημαϊκός Αναστάσιος Γερμενής.

-Στις εκδηλώσεις λόγου σχετικές με τους σεισμούς, στις 6 Αυγούστου στο Νάπιερ σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΡΙΦΟΡΤΣΟ» «70 χρόνια από τους σεισμούς του 1953» και στις 12 Αυγούστου στον κήπο του Νάπιερ προς τιμή του Αμερικανού ναύτη Ralf Quinn που θα παραβρεθεί για τον σκοπό αυτό και που βρισκόταν στο Αμερικανικό πλοίο που συνέδραμε τους Κεφαλονίτες το 1953 (ενδεχομένως να παρευρίσκονται και τα εγγόνια των Ισραηλινών που προσέγγισαν πρώτη την Κεφαλονιά προσφέροντας βοήθεια).

- Στην έκθεση «Διονύσιος Σολωμός» της «Ιονικής Ακαδημίας» στις 19 Αυγούστου διάρκειας 6 ημερών με χειρόγραφα ντοκουμέντα του Διονύσιου Σολωμού και εκθέματα του διάσημου εικαστικού Μανώλη Χάρου από τα Κύθηρα.

Για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού , από την Άνοιξη έλαβαν χώρα οι ανάλογες διεργασίες και η προετοιμασία τους. Ο διάλογος, η συμμετοχή πολιτιστικών Συλλόγων, η συμμετοχή στελεχών και συμβούλων του Δήμου μέστωσαν τις εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών. Εικαστικές εκθέσεις συμπατριωτών μας , ο πολύ σημαντικός πλέον θεσμός , το κινηματογραφικό φεστιβάλ τα «ΚΥΜΜΑΤΑ» στον Θαλασσόμυλο πιο εμπλουτισμένο το 2023,το ROK FESTIBAL , καντάδες, βαρκαρόλες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους, παραστάσεις καραγκιόζη σε διάφορες περιοχές, η θεατρική παράσταση «Αλφάβητο Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα» στον Βοτανικό Κήπο.

Ο κ Τσιλιμιδός κλείνοντας επισήμανε: « Μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα του πολιτισμού, γιατί δεν είναι μια ψυχαγωγική ανάγκη όπως λέω και στον πρόλογο του προγράμματος μας, αλλά γιατί μέσω αυτού μπορούμε να αγγίξουμε την ευαίσθητη και δημιουργική πλευρά του ανθρώπου».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-437944251}




00 inkefalonia general ad 300X250