Κίνηση Πολιτών Σάμης: Του λιμανιού τα πάθη!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 17:27

Κίνηση Πολιτών Σάμης: Του λιμανιού τα πάθη!

Την ενάτη του Ιούνη Παρασκευή επέλεξε η Νέα Δημοτική αρχή Σάμης να κάνει την πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας.

Ενός σχεδίου που κάποιος κάπου εμπνεύστηκε , επεξεργάστηκε , ξένος προς τον τόπο που αναφερόταν , ξένος στην ιδιαιτερότητα της φύσης του, ξένος στους κατοίκους του.

 Αγνοώντας,…  από ότι φάνηκε κατά τη διαδικασία,… τις σκέψεις και το όραμα των γηγενών κατοίκων, με την άρρηκτη σχέση αλληλεξάρτησης με τον τόπο αυτό και επεμβαίνοντας στο τοπίο με τρόπο που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων.  

Ούτε η επιλογή της ημερομηνίας , ούτε ο τρόπος και η τακτική μας εξέπληξαν καθώς αποτελούν συνέχεια της πολιτικής αλληλοστήριξης  που τελείται την τελευταία διετία μεταξύ της διοικητικής ομάδας του δημάρχου και του βουλευτή κ. Π.Καππάτου . 

Κείνη όμως η αντίληψη που ήταν διάχυτη στην αίθουσα καθώς ξεδιπλωνόταν η παρουσίαση του αντικειμένου, ήταν ότι η συμμετοχή του δημάρχου και της Νέας Δημοτικής αρχής σε αυτό το προσχέδιο που εμφάνιζαν ήταν μηδενική, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους της Αγίας Ευφημίας αλλά και όσους παρακολουθούσαμε συνδημότες και συνδημότισσες άλλων περιοχών.

Και βέβαια οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες σε πρώτο χρόνο όταν παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους μια μεγάλη επέμβαση αναμόρφωσης του λιμανιού με πρόφαση την ανάπτυξη, η οποία όμως απάλειφε αυτή τη γραφικότητα που χαρακτήριζε το τοπίο και αποτελούσε σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν της Αγίας Ευφημίας.

Στο επόμενο αμέσως διάστημα όμως, συνέβη κάτι πιο εντυπωσιακό και ουσιώδες.

Με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις και προτάσεις οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι , δημότες  και δημότισσες ακύρωσαν την ξενόφερτη πρόταση της ανεξάρτητης … επιστήμονος  που συμπαρουσίασε  ο δήμαρχος,… εμφανίζοντας την ανεπάρκειά της και καθιστώντας την μέχρι επικίνδυνη για τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο συνολικά, χερσαίο και παραλιακό.

Για δεύτερη δε συνεχόμενη φορά στον ίδιο χώρο για τα ίδια ζητήματα η Νέα Δημοτική αρχή συναντά τεκμηριωμένους και αποφασισμένους κατοίκους για την επόμενη μέρα της Αγίας Ευφημίας.

Αναγκάζεται σε αναδίπλωση…. εκτιθέμενη, χωρίς συνέπεια αλλά και χωρίς δικό της σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής.

Δήμαρχος και επιτελικά στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται είτε ως ανεπίδεκτοι των μαθημάτων που λαβαίνουν από τους κατοίκους της Αγίας Ευφημίας…

Είτε ως υπονομευτές των συναντήσεων,.. έτσι ώστε να έχουν εξολοκλήρου την κυριότητα και αποκλειστικό χειρισμό των όποιων αποφάσεων, εκπληρώνοντας συμφωνίες που έχουν συνάψει με κυβερνητικούς παράγοντες μακριά και πέρα από τις απόψεις και τα συμφέροντα  των δημοτών και δημοτισσών του δήμου Σάμης.

Καθόλου τυχαίες και οι συνεπίκουρες  δημόσιες θέσεις και εμφανίσεις  του κ. Καππάτου… προς τον δήμαρχο και τη Νέα Δημοτική αρχή…

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στο κεφαλαιώδες ζήτημα του δήμου μας την αναβάθμιση του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας και αφουγκραζόμενοι τις επιστημονικές τεκμηριώσεις συνδημοτών και συνδημοτισσών καταλήγουμε στην πρόταση :

Οι επεμβάσεις που πρέπει αναμφισβήτητα να γίνουν θα είναι ήπιες και σε στάδια λαμβάνοντας υπόψη·

α΄.  Τη γραφικότητα του τοπίου και την αισθητική αναβάθμιση σε συνάφεια με το όραμα των κατοίκων για το λιμάνι τους.

β΄. Οι επεμβάσεις θα γίνονται παράλληλα και με κατεύθυνση από τις  χερσαίες προς τις παραλιακές, έτσι ώστε το  φορτίο που διαμορφώνουν οι συνθήκες της χερσαίας ζώνης να μπορεί να αφομοιώνεται από την παραλιακή ετοιμότητα.

Αντί κάποιας παρόμοιας , η Νέα Δημοτική αρχή εμφάνισε πρόταση ξεκομμένη από τα προαναφερθέντα, μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στο κυβερνητικό αφήγημα, (πλωτές μαρίνες παντού)με στόχο το ξεπούλημα τους στους λεγόμενους επενδυτές ντόπιους και μη, δεσμεύοντας έτσι το παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας σε ξένα προς τους κατοίκους συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται γι΄αυτούς !!!

Εγκαταλείποντας δε την ιδέα του περιφερειακού δρόμου της Αγίας Ευφημίας, δημιουργεί στην καρδιά του χωριού μια λεωφόρο που θα δέχεται όλη την κίνηση των οχημάτων από Σάμη (λιμάνι) προς Πύλαρο, Έρισο και Παλική με καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που επιχειρούν στην περιοχή.

Φίλοι και φίλες η συνάντηση της Αγίας Ευφημίας  δικαίωσε σε απόλυτο βαθμό την άποψη που είχαμε εκφράσει σε ευκαιρίες όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι το δυναμικό που αποτελεί την ισχύ για την πορεία ανάπτυξης του δήμου μας είστε και βρίσκεστε εκτός και πέρα από τη Νέα Δημοτική αρχή, όπως αυτή  μεταλλάχτηκε κατά τη διάρκεια της διοικητικής περιόδου.

Είστε συνδημότες και συνδημότισσες  νέοι και νέες με όραμα για τον τόπο τους με απόφαση να διεκδικήσετε το μέλλον και με επιστημονική κατάρτιση και τεκμηρίωση στα βήματά σας.

Σε όλους εσάς απευθυνόμαστε στη δύσκολη αναμφισβήτητα εποχή που διανύουμε καθώς επείγει πλέον να αξιοποιήσουμε το χρόνο ώστε να καλύψουμε χαμένο έδαφος .

Σε εσάς που έχετε την απόφαση να διεκδικήσετε το όραμά σας , το όραμά μας…

Σε εσάς που έχετε την τεχνογνωσία και την επιστημονική τεκμηρίωση…

Σε εσάς που ονειρεύεστε μια ζωή άλλη… πιο κοντά στα θέλω σας…

Σε όλους και όλες εσάς προτείνουμε να συμπαραταχτείτε μαζί και πλάι στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης  στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, για την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας, για την ενδυνάμωση του δήμου μας, για την δημιουργική διαδρομή που αξίζουμε και μπορούμε !

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣΑΜΗΣ           16/6/2023




00 inkefalonia general ad 300X250