ΟΚΑΠ: Απολογισμός Δράσεων έτους 2022 (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 10:54

ΟΚΑΠ: Απολογισμός Δράσεων έτους 2022 (εικόνες)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Ο.Κ.Α.Π.)

Αυτοτελές  Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Ομάδων

Συνοπτικός Απολογισμός Δράσεων έτους 2022

            Το Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κεφαλληνίας, του ΚΗΦΗ, καθώς και για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων φροντίδας ατόμων της 3ης ηλικίας. Μεριμνά για την υποστήριξη των ατόμων της 3ης ηλικίας ώστε να παραμείνουν, αυτόνομα, ενεργά και ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών , ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους.

Με την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκαν δράσεις τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Συγκεκριμένα:

  • Δραστηριότητες Κοινωνικής υπηρεσίας Αργοστολίου

            Διενεργήθηκαν 33 κοινωνικές έρευνες σχετικά με την εισαγωγή ηλικιωμένων στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων στα πλαίσια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πραγματοποιήθηκαν 65 επισκέψεις κατ΄οίκον  για κοινωνική εργασία με άτομα και οικογένεια. Ενώ συνεχίστηκαν και την χρονιά αυτή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα μέλη μας για την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του ΚΑΠΗ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αρκετές εγγραφές νέων μελών και εκδόθηκαν   νέες κάρτες ενώ ανανεώθηκαν και αυτές, που ήδη είχαν εκδοθεί. Τηρήθηκε και ενημερώθηκε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα μέλη και τηρήθηκε και χειρόγραφο αρχείο των μελών του ΚΑΠΗ.

2) Δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ

            Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω μετακινήσεις των μελών μας  θρησκευτικού –ψυχαγωγικού κυρίως χαρακτήρα:

  • Την 1/5/2022 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στην Αγία Ευφημία και τη Σάμη για την Πρωτομαγιά.
  • Στις 23/6/2022 έγινε μετακίνηση των μελών των ΚΑΠΗ Αργοστολίου και Λειβαθούς , στα Φωκάτα στον ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου για τον εσπερινό της γιορτής και τη συμμετοχή στο εορταστικό πρόγραμμα που ακολούθησε.
  • Στις 19/7/2022 πραγματοποιήθηκε μετάβαση των μελών στα Ραζάτα για τον εσπερινό της γιορτής του Προφήτη Ηλία και τη συμμετοχή τους στο εορταστικό πρόγραμμα που ακολούθησε.
  • Στις 7/9/2022 μέλη του ΚΑΠΗ μετέβησαν στη Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας στα Διλινάτα για τον εσπερινό και το εορταστικό πρόγραμμα που ακολούθησε.
  • Στις 20/10/2022 μέλη του ΚΑΠΗ Λειβαθούς μετέβησαν στον Ι. Ναό του Αγ. Γερασίμου και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία.
  • Στις 26/10/2022 έγινε μετακίνηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και Αγίου Δημητρίου στα Φαρακλάτα για παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας.
  • Στις 21/11/2022 πραγματοποιήθηκε μετακίνηση των μελών στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Βαλσαμάτα για την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας και στη συνέχεια περίπατος στην περιοχή της Σάμης(προσφορά ταξιδιωτικού γραφείου κ. Κουλουμπή Ευάγγελου).
  • Στις 9/12/2022 τα μέλη μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας στη Λακύθρα για την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τους προσφέρθηκε γεύμα από την κ. Ζαπάντη Άννα ενόψει της ονομαστικής της γιορτής.

3) Οργάνωση εκδηλώσεων

  • Στις 24/2/2022 γιορτάστηκε η Τσικνοπέμπτη.
  • Στις 12/3/2022 πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ εκδήλωση με ομιλία και απαγγελία ποιημάτων και προσφέρθηκαν λουλουδιών στα μέλη για την ημέρα της γυναίκας.
  • Στις 2/5/2022 έγινε πασχαλινή εκδήλωση .
  • Στις 8/5/2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την γιορτή της μητέρας.
  • Στις     18/5/2022   (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελών του ΚΑΠΗ στο Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου με ελεύθερη είσοδο και ξενάγηση.
  • Στις 27/5/2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μικρής ομάδας μελών στο Δημοτικό Θέατρο για την παρακολούθηση της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Η Κεφαλονιά μέσα από την ζωγραφική ματιά της Θεοδώρας Πέσοβα».
  • Στις 8/8/2022 μέλη του ΚΑΠΗ παρακολούθησαν δωρεάν τη συναυλία της χορωδίας και μαντολινάτας Αργοστολίου στον αύλειο χώρο του Ξενία.
  • Στις 26/8/2022 ομάδα μελών του ΚΑΠΗ παρακολούθησαν δωρεάν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Γελάτε γιατί χανόμαστε».
  • Την 1 /10/2022 «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας» τα μέλη μας συμμετείχαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο συνεστιάσεων «Στατέρι».
  • Το μήνα Νοέμβριο συστάθηκε ομάδα από μέλη που ενδιαφέρονται για την εκμάθηση «της τέχνης του ψηφιδωτού» από σχετικό πρόγραμμα του Δήμου.
  • Ομάδα μελών των ΚΑΠΗ Αργοστολίου & Λειβαθούς παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων για «τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», στο Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», ενώ μέλη μας συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή και αναφέρθηκαν σε στοιχεία και μαρτυρίες, που έζησαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους τα χρόνια εκείνα.
  • Στις 10/12/2022 πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο χώρο του ΚΑΠΗ Λειβαθούς με μουσική και φαγητό.

Επίσης, συνεχίστηκαν και τη χρονιά αυτή και οι μηνιαίες συναντήσεις των μελών μας με σκοπό την κοινωνική επαφή μεταξύ τους.

                 4) Παρασκευή γευμάτων

            Συνεχίστηκε και το έτος 2022 η παρασκευή ( 92) γευμάτων στους Παιδικούς σταθμούς της υπηρεσίας μας, για άτομα κυρίως 3η ηλικίας , που το έχουν ανάγκη και σε συνεργασία με τα Προγράμματα « Βοήθεια στο σπίτι» των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε η διανομή τους κατ΄οίκον.

5) Δραστηριότητες της Οικογειακής Βοηθού

  • Καθαρισμός και ευπρεπισμός των χώρων του ΚΑΠΗ.
  • Βοήθεια στη διανομή του φαγητού σε δικαιούχους του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε 2 άτομα.
  • Προσφορά υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΑΠΗ.
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μοιράστηκαν 70 πακέτα νωπών ροδάκινων σε ίσο αριθμό οικογενειών των μελών σε συνεργασία με το Δήμο Αργοστολίου.
  1. Παροχή ιατρικών υπηρεσιών:

            Παροχή ιατρικών υπηρεσιών και συνταγογράφησης μελών των ΚΑΠΗ από ιατρό Παθολόγο. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν 364 μέλη μας και συνταγογραφήθηκαν 1.500 συνταγές και παραπεμπτικά για φάρμακα και εξετάσεις.

7. Συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το έτος 2022 το Τμήμα 3η ηλικίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το Τμήμα Πρόνοιας Δήμου Αργοστολίου, το Δήμο Ληξουρίου και Σάμης   διεκπεραίωσε 77 εισαγωγές στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων ( Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, Οίκος Ευγηρίας, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου). Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Δήμου Αργοστολίου   για την προστασία των αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, τα ΚΑΠΗ Αργοστολίου και Λειβαθούς ήταν διαθέσιμα για να φιλοξενούσαν άτομα, που είχαν ανάγκη στέγασης.

            Τέλος, το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας 3ης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων συνεργάστηκε και υποστηρίχτηκε για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων του, με το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Κ.Α.Π. , τις κοινωνικές υπηρεσίες των επιμέρους δομών και το σύνολο του προσωπικού του, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευόμενων μελών μας. Επίσης, το Τμήμα μας συνεργάστηκε με την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για την παροχή πλήρους υποστήριξης στους ωφελούμενους και στις οικογένειές τους, και την παραπομπή όπου απαιτήθηκε.

                                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                           ΜΙΧΑΛΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ

Φωτογραφικό Υλικό από τις Δράσεις –Εκδηλώσεις 

οκ1οκ3οκ4οκ5οκ6οκ7οκ8οκ9οκ10οκ11οκ12οκ13οκ14οκ15οκ16οκ17οκ18οκ19οκ20οκ21οκ22οκ23οκ24οκ25οκ27οκ29οκ30οκ31οκ32


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250