Γαλιατσάτος στον COSMOS 96,5 : Απεντάξεις έργων εκατομμυρίων ευρώ και σε υποθήκευση το νέο ΕΣΠΑ με ευθύνη Κράτσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 21:23

Γαλιατσάτος στον COSMOS 96,5 : Απεντάξεις έργων εκατομμυρίων ευρώ και σε υποθήκευση το νέο ΕΣΠΑ με ευθύνη Κράτσα

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο τ. Περιφερειάρχης ,Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά Θόδωρος Γαλιατσάτος,  κάνοντας αναφορά στις επερωτήσεις που κατέθεσε η ΑΝΑΣΑ  για τα Περιφερειακά Συμβούλια της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου.   

Για την επερώτηση γιατί δεν δόθηκε η επιχορήγηση που είχε εγκριθεί για το 2021 από το αρμόδιο υπουργείο στα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην Λευκάδα και την Κεφαλονιά, ο κ Γαλιατσάτος ανέφερε: «Είχαμε την πληροφορία ότι το Γηροκομείο της Λευκάδας έχασε την επιχορήγηση για το 2021 και ερευνώντας την όλη ιστορία, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο δομές που δικαιούνται στην Κεφαλονιά, ο «Υπερίωνας» και τα «Φιλανθρωπικά Καταστήματα Ληξουρίου –το Γηροκομείο» δεν έχουν πάρει τα χρήματα για το 2021. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλα τα ποσά (6.000 ευρώ), αλλά για τις ανάγκες των δομών αυτών, είναι αρκετά σημαντικές οι επιχορηγήσεις, διότι καλύπτουν κάποια λειτουργικά έξοδα και κυρίως τα έχουν προϋπολογίσει και τα περιμένουν». 

 

Πως λειτουργεί η όλη διαδικασία και το ζητούμενο : «Αυτά τα λεφτά, αφού γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, αποφασίζει το Υπουργείο  σε ποιους φορείς που έχουν τις προϋποθέσεις θα πάνε. Κατανέμει τα ποσά, έρχονται στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη  να καλέσει τους φορείς να καταθέσουν  τα ανάλογα δικαιολογητικά και να τους δώσει την επιχορήγηση. Για κάποιους λόγους που δεν είναι σαφείς ακόμη για την Κεφαλονιά,-για την Λευκάδα γνωρίζω- δεν κινήθηκε η διαδικασία όπως έπρεπε ούτως ώστε να λάβουν οι φορείς την επιχορήγηση. Οι επιχορηγήσεις αυτές όταν δεν δοθούν στον χρόνο που πρέπει, μετά επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε την πληροφόρηση, ότι αυτά τα χρήματα δυστυχώς έχουν επιστραφεί και είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα . Ο σκοπός που κάνουμε αυτή την επερώτηση , είναι ακόμα κι αν έχουν επιστραφεί , να μην μείνουμε στην λογική ότι θα τους δώσουν για το 2022, γιατί αυτά είναι χρήματα του 2021. Κάθε χρόνο δικαιούνται αυτά τα ιδρύματα και οι φορείς να έχουν την επιχορήγηση και θα πρέπει και σε συνεργασία με το Υπουργείο να επιστραφούν τα χρήματα και να δοθούν στους δικαιούχους. Υπάρχει νομική δυνατότητα για να διευθετηθούν όλα. Πρέπει να προσέξουμε, μη γίνει κανένα «ατύχημα» και το 2022. Για το 2021, ήταν 6 χιλιάδες για τα «Φιλανθρωπικά Καταστήματα Ληξουρίου», 6.000 χιλιάδες για τον «Υπερίωνα» και 13. 670 για το Γηροκομείο Λευκάδας , υπάρχουν κι άλλοι φορείς στη Ζάκυνθο και τη Κέρκυρα, που προφανώς χρηματοδοτήθηκαν και αυτό είναι το θέμα, αλλού δόθηκαν και αλλού όχι. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του , αντί να βγάζει φωτογραφίες η κ. Περιφερειάρχης με τους Υπουργούς διατρανώνοντας την καλή σχέση μαζί τους, να σπεύσει να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει αλληλογραφία, που αποδεικνύει ότι η Περιφερειάρχης είχε επανειλημμένα οχλήσεις από αυτά τα ιδρύματα και δεν έχει απαντήσει πουθενά, που σημαίνει ότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Περιμένουμε την κ. Περιφερειάρχη να απαντήσει και ανάλογα θα δούμε και εμείς πως θα κινηθούμε».

 

Για τις καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια για τον «Ιανό», ανέφερε: « Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια , έχει προστεθεί και ο «Μπάλος» με ότι συνέπειες είχε και η βοήθεια πρέπει να δίνεται στην ώρα της. Μπερδευτήκαν τα πράγματα για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και από κεντρικά και υπάρχει μείζον ζήτημα , γιατί κάποιοι συμπολίτες μας εξ αιτίας της αρχικής κατεύθυνσης, πλήρωσαν για να καταθέσουν αιτήσεις και δικαιολογητικά και τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς να απολαύσουν τίποτα. Απ όλα αυτά βγαίνει μια λειτουργία η οποία δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα πραγματικά προβλήματα  από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής ,και εδώ βέβαια μπλέκεται και η Κυβέρνηση. Βάζουν στο χορό εκατοντάδες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις  και στην συνέχεια τους τραβούν το χαλί. Αν απ αυτό το πρόγραμμα την συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσαν να βοηθηθούν  όλοι, θα έπρεπε για τους υπόλοιπους να υπάρξει μια νέα τεκμηρίωση και νέα δυνατότητα χρηματοδότησης. Τώρα τελευταία η Περιφερειακή Αρχή και οι Αντιπεριφερειάρχες ρίχνουν τις ευθύνες για την δική τους απραξία και αναποτελεσματικότητα  σε άλλους. Φταίει που δεν έχουν προσωπικό, φταίει η Κυβέρνηση, το ακούω κι αυτό και μου κάνει εντύπωση, η φταίει ο Γαλιατσάτος. Μας ρίχνουν ευθύνες για το ότι φταίμε εμείς που τους εμποδίζουμε να κάνουν έργο, κάποιος άλλος εν γένει φταίει , αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας προσέξουν τον χρόνο που τους μένει μήπως μπορέσουν τουλάχιστον να είναι ωφέλιμοι για τον τόπο, γιατί τίποτα άλλο δεν μπορούν να κάνουν πλέον».

 

Για την επερώτηση: «Η άθλια διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την περιφερειάρχη οδηγεί σε απεντάξεις έργων εκατομμυρίων ευρώ και σε υποθήκευση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.» « Θα έχουμε απεντάξεις έργων σίγουρα και το λένε οι αριθμοί. Από τη στιγμή που έχει προχωρήσει η κ. Κράτσα σε εντάξεις έργων 442 εκατομ και το πρόγραμμα είναι 200 εκατομ, μας λείπουν 242 εκατομ. Αν δεχτούμε ότι τα 100 απ αυτά τα μεταφέρει στο νέο ΕΣΠΑ, υποθηκεύοντας το 35-36% του νέου προγράμματος, όπως λέει η Επιτροπή Παρακολούθησης τελευταία, μας μένουν άλλα έργα 142 εκατομ, αυτά τι θα τα κάνει, δεν έχει άλλη λύση παρά να τα απεντάξει. Χάνεται εργασία, εργατοώρες, έβαλε φορείς και έκαναν προτάσεις, τους ενέκρινε, τους έβαλε να δουλεύουν για να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να δημιουργηθούν συμβάσεις και ξαφνικά θα τους πει δεν μπορώ , πηγαίνετε στο επόμενο, αν βρείτε. Αυτή την πολιτική την είχαμε επισημάνει εμείς εγκαίρως, λέγαμε δεν μπορείς να κάνεις υπερδεσμεύσεις αυτού του ύψους, το πολύ να το πας 205 πάνω, ήρθε η ώρα να πάμε ταμείο και βλέπουμε δυστυχώς που πάει το πράγμα. Η  Περιφερειάρχης αντί να βλέπει το πρόβλημα που δημιούργησε, βγάζει ανακοινώσεις μες διθυράμβους. Δεν είναι αυτή η αλήθεια και δυστυχώς θα αναγκαστεί μέσα στο 2023, να αρχίσει να απεντάσει έργα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 




00 inkefalonia general ad 300X250