Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης: "Στοχευμένη αποδυνάμωση διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, μετάθεση πολιτικών ευθυνών στο προσωπικό"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 00:40

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης: "Στοχευμένη αποδυνάμωση διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, μετάθεση πολιτικών ευθυνών στο προσωπικό"

 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΣΧΕΤ.:   α)  Το με αρ. πρωτ. 69068/13180/25-8-2022 έγγραφο του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Υποδομών & Μεταφορών της Π.Ι.Ν.

               β)  Το με αρ. πρωτ. 68554/29375/23-8-2022 έγγραφο του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων της Π.Ι.Ν.

               γ)   Η από 12-8-2022 αναφορά υπαλλήλων του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλληνίας

               δ)  Το με αρ. πρωτ. 21/1-9-2021 δελτίο τύπου του Συλλόγου Υπάλληλων Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Με το (γ) σχετικό, στις 12-8-2022, σας απεστάλη αναφορά εκ μέρους των τριών εναπομεινάντων υπαλλήλων του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλληνίας, σχετικά με την πλήρη αποδυνάμωση της εν λόγω υπηρεσίας και ειδικότερα σε σχέση με τα παρακάτω:

  • Την αποχώρηση επτά υπαλλήλων μέσα σε ένα χρόνο και στην αδυναμία της υπηρεσίας να φέρει εις πέρας το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία.
  • Την ανάθεση των καθηκόντων του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ως υπηρεσιακό, σε υπάλληλο που δεν έχει σχετική με το αντικείμενο εμπειρία, δεδομένου ότι δεν έχει τοποθετηθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα, λόγω της απαράδεκτης, χρόνιας και μόνιμης άρνησης προκήρυξης θέσεων ευθύνης από την Περιφερειακή Αρχή.
  • Την αδρανοποίηση - παύση έργων που αφορούν τη συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο, λόγω επιμήκυνσης χρονοδιαγράμματος κατ’ εφαρμογή του Ν. 4938/22 (ΦΕΚ-109/Α’/6-6-2022 άρθρο 153) που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ σε πλήρη αντιδιαστολή, παραμένει σε ισχύ διάταξη της σχετικής νομοθεσίας του άρθρου 7 του Ν. 3481/06 (ΦΕΚ-162/Α’/2-8-2006), περί ευθύνης των υπηρεσιών σχετικά με τη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Την αποχώρηση του μοναδικού υπαλλήλου (λόγω συνταξιοδότησης) από τις εγκαταστάσεις μηχανολογικού εξοπλισμού της Π.Ε. Κεφαλληνίας, με αποτέλεσμα την απουσία φύλαξης της περιουσίας της Περιφέρειας και συντήρησης του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικών.
  • Στην απουσία εργατικού προσωπικού, στη μη προμήθεια ψυχρού αφαλτομίγματος (έτος 2022) και του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και αποκατάστασης, τυχόν επικίνδυνων λακκουβών που διαπιστώνονται.
  • Την τουριστική περίοδο που διανύουμε, με μεγάλο αριθμό τουριστών να κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο, χωρίς να έχουν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί βασικά έργα συντήρησης, λόγω της ισχύος του "εργολαβο-κεντρικού" άρθρου 153 του Ν. 4938/22.

Με την εν λόγω αναφορά ζητούνταν άμεσες ενέργειες από την Περιφερειακή Αρχή, δηλαδή από εσάς, για ενίσχυση του προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για εργατοτεχνικό προσωπικό, για μηχανολογικό κ.λπ. εξοπλισμό, για τοποθέτηση Προϊσταμένου της υπηρεσίας με άμεση προκήρυξη θέσεων ευθύνης, ως απολύτως αναγκαία κίνηση προκειμένου να μπορεί η υπηρεσία να ανταπεξέλθει στο πλήθος των αρμοδιοτήτων και αντικειμένων και να μην είναι εκτεθειμένη.

Αντίστοιχα, έγιναν αναφορές κι από το Τμήμα Κτιριακών Υδραυλικών Έργων (Τ.Κ.Υ.Ε), όπου τονίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 και εντεύθεν, με την αποχώρηση πολλών υπαλλήλων, πέραν της αποδιοργάνωσης της διοικητικής δομής της Υπηρεσίας, ο εργασιακός φόρτος επιβάρυνε σημαντικά τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Στο Τ.Κ.Υ.Ε., εντός του μηνός Ιουλίου, αποχώρησε το 50% του δυναμικού του τμήματος, μεταξύ αυτών και η Προϊσταμένη του Τμήματος. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Τμήμα μόλις δύο τεχνικοί υπάλληλοι και είναι πλέον πρακτικά αδύνατο με την υφιστάμενη κατάσταση, την απότομη αποδυνάμωση της Υπηρεσίας και τη μη αναπλήρωση του προσωπικού, να υπάρξει έγκαιρη και ορθή ανταπόκριση στις απαιτήσεις του Τμήματος. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ενεργή εργολαβία για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ υπηρεσιακές κι άλλες μελέτες δεν είναι έτοιμες προς δημοπράτηση και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ετοιμότητας. Δεδομένης της ταυτόχρονης πλήρους ανυπαρξίας εργατοτεχνικού προσωπικού, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια (πλην κάποιου έκτακτου προσωπικού κατά διαστήματα), η Π.Ε. Κεφαλληνίας είναι ουσιαστικά ανοχύρωτη στα επικείμενα καιρικά φαινόμενα του Φθινοπώρου.

Κι ενώ υπάρχουν συνεχείς αναφορές και γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, στις 23-08-2022 με το (β) σχετικό έγγραφό του, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τομέα Υποδομών & Τεχνικών Έργων, χωρίς να λάβει υπόψη την πλήρη υποστελέχωση των υπηρεσιών, την απουσία ενεργών εργολαβιών, την αδρανοποίηση - παύση έργων λόγω του σχετικού νόμου, τα υπομνήματα που έχουν γίνει, ζήτα από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Ι.Ν., τις άμεσες ενέργειες όσον αφορά μέτρα ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, καθώς και την προώθηση όλων των διαδικασιών ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων, «νίπτοντας τας χείρας του» ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Ακολούθησε στις 25-8-2022, το (α) σχετικό "επείγον" έγγραφο της Γενικής Διεύθυνση Υποδομών & Μεταφορών της Π.Ι.Ν ζητώντας, από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, να ενημερώσουν άμεσα απευθείας την Περιφερειακή Αρχή (!) σχετικά με τα ως άνω θέματα, ενώ είναι ήδη ενημερωμένη πλήρως.

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, τουλάχιστον για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλληνίας, γνωρίζετε πλήρως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, καθώς η κατάσταση αυτή οφείλεται σε δική σας απόλυτη, αποκλειστική και ξεκάθαρη πολιτική και διοικητική ευθύνη, για την οποία αν μη τι άλλο σας είχαμε προειδοποιήσει αρκετές φορές, σε συναντήσεις μας, αλλά και με υπομνήματα και παρεμβάσεις μας.

Μάλιστα πριν ακριβώς ένα χρόνο, την 1-9-2021, εκδόθηκε το (δ) σχετικό δελτίο τύπου του Συλλόγου μας, σύμφωνα με το οποίο: «Η Περιφερειακή Αρχή με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: οικ. 67388/16529/27-8-2021 Απόφαση Περιφερειάρχη, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μετακίνηση έμπειρων υπαλλήλων, κλάδου πολιτικών μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας, στοχεύοντας αν μη τι άλλο, στην αποδυνάμωση της εν λόγω Διεύθυνσης και εν τέλει στη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή της. Αναιτιολόγητα, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό για την μετέπειτα κατάσταση και χωρίς επί της ουσίας να εξυπηρετεί άλλες ανάγκες ή να ενισχύει άλλη υπηρεσία, προχωράει σε μια αδιανόητη στον κοινό νου αλλαγή, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εν λόγω Διεύθυνση και κατ’ επέκταση στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας & Ιθάκης και στην Περιφέρεια, καθώς πλήθος κρίσιμων τρεχόντων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές αποκαταστάσεις των προβλημάτων του Ιανού μένουν στον αέρα. Ενόψει και του ερχομού του χειμώνα, η Περιφερειακή Αρχή μετακινεί βασικό στελεχιακό δυναμικό με τεράστια εμπειρία αποδυναμώνοντας τη νευραλγική υπηρεσία του τομέα των τεχνικών έργων με πολύ σημαντικό έργο, απαξιώνοντας την εμπειρία και την επιστημονική τους κατάρτιση και επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.».

Περαιτέρω, οι σταδιακές αποχωρήσεις που ακολούθησαν και η μη ανταπόκρισή σας στις μεταβολές και στις συνεχείς εκκλήσεις για την ενίσχυση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, οδήγησαν εντέλει στη σημερινή πλήρη αποδυνάμωση της. Η μόνη σας επωδός ήταν ανέκαθεν η εξαθλίωση των δημόσιων υπηρεσιών, στην οποία στοχεύατε εξ αρχής, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης «Αναπτυξιακού Οργανισμού A.E.» και η υποκατάσταση τους από «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα που λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα παραμείνουν αποθετήριο ευθυνών για τις ποινικές και αστικές ευθύνες.

Ως Περιφερειακή Αρχή εν τέλει, όχι μόνο δεν υλοποιήσατε τα όσα με τόση παρρησία ανακοινώνατε κατά καιρούς για την ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών (εν προκειμένω για την τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Κεφαλληνίας), αντιθέτως φροντίσατε, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, για τη σταδιακή αποδυνάμωση της. Συγκαλύπτοντας την ενοχή σας, καλείτε τώρα τους υπαλλήλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα!

Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη πρακτική σας και σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να στελεχώσετε και να εξοπλίσετε, άμεσα και σοβαρά (και όχι με πυροσβεστικά μέτρα) τις δημόσιες υπηρεσιακές δομές και να σταματήσετε να μεταφέρετε τις ξεκάθαρες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες σας στους υπαλλήλους με επιστολές – τελεσίγραφα, καλώντας τους να κάνουν λίγο πολύ τους "μικρούς μάγους" (άμεση αντιμετώπιση πασών των προβλημάτων), και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.

                                                                                                                                  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ετικέτες: