Θεόφιλος: «Κάθε φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από το προηγούμενο – 85% η αύξηση στο κόστος ενέργειας, 100% η αύξηση στο κόστος καυσίμων στον Δήμο»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 09:25

Θεόφιλος: «Κάθε φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από το προηγούμενο – 85% η αύξηση στο κόστος ενέργειας, 100% η αύξηση στο κόστος καυσίμων στον Δήμο»

Όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αργοστολίου για τις επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας του Δήμου

Ο Δήμος Αργοστολίου και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση, καλείται να παλέψει με … λιοντάρια και χίμαιρες!

Και κάθε φορά καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από το προηγούμενο!

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αργοστολίου και αρμόδιο για τα οικονομική θέματα του Δήμου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, όπως και από τον Πρόεδρο της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ. κ. Σταύρο Σπαθή, σχετικά με τις επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας του Δήμου και της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ., όπως και στα δημοτικά έργα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων.

Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φόρτες.

«Κάθε φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα καινούργιο πρόβλημα, μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Μετά το σπάσιμο των δήμων, μετά την πανδημία, έρχεται η ακρίβεια που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία του δήμου» τονίζει ο Δήμαρχος Αργοστολίου και συνεχίζει: «Το κόστος λειτουργίας του δήμου έχει ανέβει πάρα πολύ και πήραμε μια απόφαση να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχυθεί, γιατί πάντα είναι δίπλα στον πολίτη. Και εμείς διακδικούμε χρήματα και πόρους απο την Κυβέρνηση».

DSC 0001

O Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος 

Στα… στατιστικά που πραγματικά δίνουν επακριβώς το στίγμα της δύσκολης κατάστασης ο κ. Μιχαλάτος ανέφερε: «Για το πρώτο πεντάμηνο του 2021 το κόστος ενέργειας (λογαριασμοί από την ΔΕΗ) στον Δήμο Αργοστολίου ήταν 308.040 ευρώ. Για τo πρώτο πεντάμηνο του 2022, το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε στις 571.108 ευρώ.

Υπάρχει δηλαδή 85% αύξηση στο κόστος ενέργειας για τον δήμο Αργοστολίου!

Επίσης το κόστος καυσίμων έχει ανέβει σχεδόν στο 100% . Εκεί που τον Οκτώβριο του 2021 το κόστος καυσίμου στα οχήματα του Δήμου, ανήλθε στις 11.249 ευρώ, τον Μάιο του 2022 ανήλθε στις 21.861 ευρώ. Με όλες αυτές τις αυξήσεις, μπορεί να μας βγει έξω ο προϋπολογισμός περί τις 600.000 ευρώ.

Οι Ναυαγοσώστες που πρέπει να καλυφθούν στις παραλίες και το κόστος λειτουργίας του δήμου που επιβαρύνεται είναι ένα μεγάλο ζήτημα».

Και το ζήτημα μεταφέρεται και στα έργα. Εκεί που λέγαμε ότι έχουμε εντάξει έργα στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και στο "Φιλόδημο" και σε άλλα προγράμματα, πλέον έχουν την δυνατότητα οι εργολάβοι να αναστείλουν τις εργασίες τους ή να παρατήσουν το έργο γιατί έχει αυξηθεί το κόστος. Παρακαλάμε πλέον τους εργολάβους να ξεκινήσουν τα έργα» ήταν τα λόγια του κ. Μιχαλάτου, τα οποία περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί

Σπαθής: "Καμία αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΔΕΥΑΚ"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ κ. Σταύρος Σπαθής ανέφερε στην απάντησή του στον κ. Φόρτε αλλά και σε όλο το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε εδώ και τόσο καιρό, είναι πλέον δυσβάσταχτο και για τις επιχειρήσεις ύδρευσης το ενεργειακό κόστος που έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια “πνίγοντας” τις ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα και στην Κεφαλονιά και “εκτοξεύοντας” τις δαπάνες, την ίδια ώρα που η λειτουργία τους έχει από τις υψηλότερες απαιτήσεις και τα κυβερνητικά μέτρα παραμένουν ισχνά.

Συμφωνούμε μαζί σας κύριε Φόρτε, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Κυβέρνησης και η Αυτοδιοίκηση παρακολουθεί παθητικά το πρόβλημα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι πολίτες, ότι όπως ισχύει σχεδόν σε Πανελλαδικό επίπεδο, έτσι ισχύει και στην ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, οι αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί είναι μεγάλες και αγγίζουν το 80 με 100 τοις εκατό στο σύνολο των λογαριασμών που λαμβάνουμε από την ΔΕΗ, τόσο για τον Δήμο Αργοστολίου, όσο και για τους άλλους δύο Δήμους του νησιού μας και αφορούν σύγκριση του πρώτου τετραμήνου του 2022 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ένα κόστος που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους».

SPATHIS

Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής 

Συγχρόνως, και η Ένωση, η ΕΔΕΥΑ υποστηρίζει ότι οι ΔΕΥΑ δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι΄αυτό άλλωστε δεν επιθυμούν να μεταφέρουν το κόστος στους πολίτες, διότι εκτός από το ότι υπηρετούν την κοινή ωφέλεια, θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο οι πολίτες εν μέσω γενικότερων ανατιμήσεων να αναλάβουν ένα κόστος που δεν τους αναλογεί. Η ΕΔΕΥΑ στην συζήτηση που έκανε με τα αρμόδια υπουργεία, ζήτησε εκτός των άλλων και την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6%.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, η ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή-αύξηση της τιμολογιακής της πολιτικής τόσο για την περιοχή του Αργοστολίου, όπου υφίσταται το εργοστάσιο της αφαλάτωσης, όσο και εκτός αυτού. Επίσης, όπως εύκολα είναι αντιληπτό δεν μπορούμε ακόμη, ως υπηρεσία να προβούμε στην οποιαδήποτε αλλαγή της τιμολογιακής μας πολιτικής, αν πρώτα δεν έχουμε στοιχεία για το σύνολο της χρονιάς και κυρίως αν πρώτα δεν ενημερωθούμε και αξιολογήσουμε τις προθέσεις και τις ενέργειες που θα κάνει η Κυβέρνηση συνολικά επί του καυτού αυτού θέματος.

DSC 0005

Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αναφορά που κάνατε για το προϋπολογισθέν ποσό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ότι πέρυσι οι συνολικές τιμολογήσεις ανήλθαν στο ποσό των 2.448.419,71 ευρώ, περίπου δηλαδή στα 2.450.000,00 ευρώ. Για φέτος λοιπόν, αντιλαμβανόμενοι από νωρίς την δύσκολη κατάσταση που έρχεται προϋπολογίσαμε το ποσό των 2.732.000,00 ευρώ, το οποίο έως και σήμερα δεν έχει χρειαστεί να υποστεί ακόμη κάποια τροποποίηση, ενώ οι έως τώρα τιμολογήσεις για το μισό σχεδόν του χρόνου ανέρχονται στα 1363.764,47 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, προς το παρόν ελέγχουμε την κατάσταση αυτή.

Τέλος, όπως υποστηρίζει η Ένωση μας, αλλά και κάθε ΔΕΥΑ μεμονωμένα για να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει:

1.            Να αυξηθεί αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2022 όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

2.            Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.

3.            Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και δράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση.

Κλείνοντας, συμφωνούμε μαζί σας κύριε Φόρτε, όπως πιστεύουμε ότι είναι επιθυμία και του κάθε αιρετού εδώ μέσα, να υπάρξει έμπρακτα αντίδραση για ουσιαστική οικονομική στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ από την Κυβέρνηση, στο μέτρο που το κόστος αυτό να γίνει διαχειρίσιμο και να επανέλθουν οι ΔΕΥΑ στην ομαλή τους λειτουργία".

Γιώργος Χαλαβαζής 

Το σχετικό θέμα και οι απαντήσεις από το σημείο 3’.18’’.50

{https://www.youtube.com/watch?v=eZ2U9Q_RT1w}

DSC 0002DSC 0008DSC 0009DSC 0012DSC 0013




00 inkefalonia general ad 300X250