Στ. Σπαθής: Σημαντικά οφέλη για την ΔΕΥΑΚ από την εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε 7 αντλιοστάσια

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 13:28

Στ. Σπαθής: Σημαντικά οφέλη για την ΔΕΥΑΚ από την εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε 7 αντλιοστάσια

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά που επί της προεδρίας μου η  ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα CoordiNet (https://coordinet-project.eu).

Το CoordiNet αποτελεί ένα έργο «σφραγίδα» για τα Ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα του είδους του, από άποψη προϋπολογισμού, ο οποίος αγγίζει τα 19,2 εκατ. ευρώ ενώ συμμετέχουν 33 εταίροι από 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συντονιστής της κοινοπραξίας του CoordiNet έχει οριστεί η Ισπανική εταιρεία ENDESA, η οποία μαζί με άλλους 22 φορείς και 10 εξωτερικούς συνεργάτες, από 10 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης απαρτίζουν την ομάδα του έργου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Σκοπός των Διαχειριστών είναι η χρήση των διεσπαρμένων μονάδων παραγωγής (κυρίως Φωτοβολταϊκών) που είναι εγκατεστημένες στο Δίκτυο Διανομής, η οποία, μαζί με την σταδιακή εγκατάσταση νέων τεχνολογιών, όπως οι ηλεκτρονικοί μετρητές και τα ηλεκτρικά οχήματα, να αναβαθμίζουν τον ρόλο των Δικτύων Διανομής στη συνολική λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων.

Οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου, δοκιμάστηκαν σε 3 χώρες: Ελλάδα, Ισπανία και Σουηδία.

Στη χώρα μας, οι πιλοτικές εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς και στα Μεσόγεια Αττικής, μάλιστα με φυσικό τρόπο, δηλαδή με παρεμβάσεις στο φυσικό δίκτυο και όχι μέσω προσομοιώσεων.

Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε 7 αντλιοστάσια, πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής σε μελλοντικές αγορές ευελιξίας, υπάρχουν και σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς και τους Δήμους του νησιού.

Αναλυτικότερα, καθώς τα αντλιοστάσια είναι αρκετές φορές σε δυσπρόσιτα σημεία, σήμερα έχουμε: 

  1. Γνώση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης λειτουργίας των αντλιοστασίων
  2. Παρακολούθηση   βασικών μεγεθών (ενέργεια, συντελεστής ισχύος, καμπύλες ζήτησης και αιχμές κ.λπ.)
  3. Δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου 
  4. Καταμέτρηση των ωρών λειτουργίας ανά αντλιοστάσιο  ώστε να προγραμματίζεται η προληπτική συντήρηση. 

Σημαντικότερες είναι οι μελλοντικές δυνατότητες αξιοποίησης: 

  1. Δυνατότητα προσθήκης ενδεικτικών στάθμης νερού, για βελτιστοποίηση της  λειτουργίας των αντλιών
  2. Δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού
  3. Δυνατότητα λήψης alarms σε περίπτωση δυσλειτουργιών 
  4. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με βάση την απαιτούμενη ροή ενέργειας ανά ώρα, κατάλληλη διαστασιολόγηση συστήματος και άρα μέγιστο όφελος για τη ΔΕΥΑΚ και το δίκτυο. 

Η συνολική συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν άψογη και θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Λεωνιδάκη για την σημαντική συμβολή της και βοήθεια στην υλοποίηση του έργου, ενώ κατά τη φάση εγκατάστασης του εξοπλισμού στα αντλιοστάσια από την υπεύθυνη εταιρεία υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και δεν υπήρξαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις. 

Ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης σε κάθε τομέα, έχω θέσει στόχο το όφελος των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την επάρκεια των υδάτινων πόρων στο νησί μας.

Κάθε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης συνιστά σε κάθε πόλη έναν από τους σημαντικότερους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία της, ιδίως δε στις τουριστικές περιοχές όπως η Κεφαλονιά, αποτελεί έναν μεγάλο καταναλωτή ενέργειας και η Διοίκησή της έχει τη μέγιστη ευθύνη της διαχείρισης του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού!

Με την αρωγή του Δήμου Αργοστολίου, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης και του Υπουργείου Ενέργειας, θεωρώ πως η συμμετοχή μας στο Coordinet θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μελλοντικά έργα τόσο στη διαχείριση και παραγωγή ενέργειας όσο και έργα διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

  • Ο κ. Σταύρος Σπαθής είναι Προεδρος της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς

Πηγή: Energypress.gr 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250