H "Eπτανησιακή Πρωτοβουλία" για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 16:22

H "Eπτανησιακή Πρωτοβουλία" για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή ώστε όλοι να αναλογιστούμε ποια είναι η θέση μας και πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν την περιβαλλοντική αλληλουχία.

Η ανθρώπινη παρουσία, κυρίως έπειτα από την υψηλή συγκέντρωση πληθυσμών στα αστικά κέντρα, έχει επιδράσει με επιβλαβή τρόπο στο περιβάλλον, διαταράσσοντας τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συνεπώς έχει παρατηρηθεί ότι η τεχνολογική εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης ζωής, λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα με την προστασία της ζωής του πλανήτη και την θωράκιση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από αυτή την συνθήκη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η τουριστική δραστηριότητα, όταν μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζεται από μαζικότητα και ανεξέλεγκτη άνοδο των τάσεων υπερτουρισμού, πυκνής δόμησης με την χρήση βαρέων υλικών που προκαλούν τόσο επιβαρύνουν το υπέδαφος και αλλοιώνουν το τοπίο.

Η συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα στον τουρισμό έχει ήδη ανοίξει, ενώ μόλις την περασμένη χρονιά ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σειρά δράσεων και κατευθύνσεων που συγκλίνουν στην άποψη ότι το μέλλον της τουριστικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτή την φιλοσοφία.

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα του χώρου, ώστε να μην γίνεται υπέρβαση στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και κάθε στοιχείου που μπορεί να αντλήσει ο άνθρωπος σε μια συγκεκριμένη χωρική ενότητα.

Η φύση πάντα ανταμείβει την σύνεση, την υπομονή και τον ορθολογισμό του ανθρώπου.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να γίνει αμείλικτη όταν γίνονται υπερβάσεις και αυθαιρεσίες κάθε είδους.

Δεν πρόκειται για τιμωρία των απερισκεπτων ανθρώπων, αλλά για νουθεσία , που ακόμη και μέσα από τραγικά γεγονότα αναδεικνύεται η σοφία του σύμπαντος.

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250