"Αν είχαμε επανεκλεγεί, θα πετούσαν ήδη τα υδροπλάνα" - τονίζει ο Γαλιατσάτος στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 08:27

"Αν είχαμε επανεκλεγεί, θα πετούσαν ήδη τα υδροπλάνα" - τονίζει ο Γαλιατσάτος στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά και π. Περιφερειάρχης  Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος για τα υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση μ αυτά.

Ο κ. Γαλιατσάτος, σε σχέση με όσα κοινοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νίκος Χαραλάμπους  για τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων στο Ιόνιο , ανέφερε ότι ως επιχειρηματία τον κατανοεί, όμως αυτό που του έκανε εντύπωση είναι ότι θεώρησε σκόπιμο να επιρρίψει ευθύνες  στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και με τρόπο που δεν είναι κοντά στην αλήθεια:

 «Εμείς κάναμε αυτό που θεωρούσαμε απαραίτητο υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χρήμα. Εμείς για τα υδατοδρόμια είχαμε κάνει και το ξέρει και ο κ. Χαραλάμπους , μια σοβαρή εργασία , η οποία είχε φτάσει στο 90%  της αδειοδότησης . Είχαμε εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση η οποία υπήρχε στους κωδικούς της Περιφέρειας όταν το 2019 φύγαμε από την διαχείριση των υποθέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να τα μηδενίσει και να ξεκινήσει από την αρχή μια άλλη διαδικασία . Αύξησε τον προϋπολογισμό από 770.000 σε 3.000.050  ευρώ. 

Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα, είπε ότι  οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτό το έργο, πράγμα που δεν είναι αληθές. Είπε θα προσλάβω μία εταιρεία, την ΔΕΠΑ, ένα Δημοτικό Δίκτυο, που έχει  όμως εμπορικό χαρακτήρα και δεν είναι δημόσιου χαρακτήρα και στο οποίο ανέθεσε τα πάντα. 

Έπρεπε να είχε κάνει διαγωνισμό και ανέθεσε απευθείας σ αυτή την εταιρεία το έργο. Έτσι προκύπτουν τα υπέρογκα ποσά. Αυτά τα θέματα  εμείς, τα υποβάλλαμε στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  που ελέγχει τις αποφάσεις της Περιφέρειας το 2020. Η αρμόδια επιτροπή, απέρριψε την προγραμματική Σύμβαση που είχε κάνει η Περιφέρεια και τους είπε διορθώστε τα πράγματα. Επανήλθε η Περιφέρεια μετά από 1 χρόνο με ελάχιστες τροποποιήσεις  στην αρχική της προσπάθεια , όμως αυτή τη φορά η απόρριψη δεν ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι από τον Γαλιατσάτο και την παράταξη του. 

Επομένως ο κ. Χαραλάμπους πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν λέει αυτά τα λόγια. Πρέπει να ξέρει, απλώς ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις.»

Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι δουλειά τους είναι να προστατεύουν το δημόσιο χρήμα και ότι η Περιφερειακή Αρχή τώρα δεν έχει κάποιο σχεδιασμό για τα υδατοδρόμια  ,είναι στο μηδέν και από την πλευρά τους θέτουν το ερώτημα τι πρόκειται να πράξει. 

Για την ΑΝΑΣΑ όπως είπε η παρουσία των υδατοδρομίων στο Ιόνιο είναι πολύ σημαντική για την συνοχή της Περιφέρειας και  την οικονομία του τόπου, γι αυτό θέλουν πραγματικά να γίνουν .

 Τόνισε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε αυτή η Περιφερειακή Αρχή το θέμα είναι που οδήγησε τα υδατοδρόμια στα βράχια και το εντυπωσιακό είναι ότι δε βρήκε μια λέξη αυτοκριτικής. «Εμείς επιμένουμε ότι είναι η ώρα να τα δύον τα πράγματα σωστά, να μειώσουν τα κόστη και να βρούμε μία λύση για να έχουμε υδροπλάνα και αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.» 

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον της παράταξης του για τα υδροπλάνα και σημείωσε ότι αν είχαν επανεκλεγεί θα πετούσαν ήδη. «Παρότι πολιτικά επιβεβαιωνόμαστε, πραγματικά δεν μας αρέσει αυτό, είναι πρόβλημα για τον τόπο, χάνουμε ευκαιρίες και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό σε εποχές που κάθε περιοχή πρέπει να κατακτά μια θέση παραπάνω μέσα σ αυτό τον καμβά της οικονομίας αλλά και των δυνατοτήτων που ανοίγονται. Και εμάς μας ενοχλεί πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη. Και με τον ΦΟΣΔΑ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, γιατί υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες.»

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




00 inkefalonia general ad 300X250