Απολογισμός λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Κεφαλονιάς (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 16:00

Απολογισμός λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Κεφαλονιάς (εικόνες)

(ΙΟΥΛΙΟΣ 2020-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021)

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( Κ.Η.Φ.Η.) αποτελεί μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με Αριθ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ. 14963/9-10-2001 υπουργική απόφαση ( Β΄1397) , όπως ισχύει. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας – Σύνδεσμος ( ΦΕΚ. 1719 /6.5.20 τ. Β΄) ως δικαιούχος της Πράξης συνέχισε τη λειτουργία του, με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα   του ΕΣΠΑ «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με την κάλυψη της στελέχωσης του, καθώς και του κόστους των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών του, με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το ΚΗΦΗ έχει έδρα τα Αντυπάτα Πυλάρου λειτουργεί σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00π.μ.-16:00μ.μ., εφαρμόζοντας ημερήσιο ευέλικτο πρόγραμμα φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική διαβίωση των 20 ωφελουμένων, που εξυπηρετεί ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, τηρώντας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εφαρμόζονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες, με σκοπό την φροντίδα και την ομαλή ψυχοκοινωνική κατάσταση των ηλικιωμένων.

Η παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα κυρίως αφορά σε

– Νοσηλευτική φροντίδα

- Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης

               -Ατομική υγιεινή

-           Σίτιση ( καθημερινά σε 20 ωφελούμενους )

  • Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ( χειροτεχνία, ζωγραφική κ.α)
  • Ψυχαγωγία ( εκδρομές , εκδηλώσεις , περίπατοι κ.α)
  • Μετακίνηση ωφελουμένων από και προς το ΚΗΦΗ με το ειδικό όχημα που διαθέτει.
  • Το ΚΗΦΗ είναι στελεχωμένο με κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, Βοηθός Νοσηλεύτρια, Κοινωνικούς Φροντιστές, Βοηθητικό Προσωπικό και Οδηγό.

Συγκεκριμένα, η νοσηλεύτρια, σε καθημερινή βάση, επικοινωνεί με τα άτομα, εκτιμώντας τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παρόντα μέλη, πραγματοποιώντας μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχαρώδη διαβήτη, περιποίηση κατακλίσεων, επίβλεψη φαρμακευτικής αγωγής, και εν συνεχεία ενημερώνει τον ατομικό φάκελο του κάθε μέλους. Παρατηρεί την εξέλιξη υγείας των μελών και έρχεται σε επικοινωνία με την οικογένεια και τους ιατρούς, πραγματοποιώντας περαιτέρω συνεργασία. Πέραν των παραπάνω, και έχοντας πλήρη εικόνα της υγείας των μελών, πραγματοποιεί συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων, ενημερώνοντας συχνά κάθε ωφελούμενο, για θέματα υγείας και διατροφικές συνήθειες που τον αφορούν, με σκοπό έναν καλύτερο ποιοτικά τρόπο ζωής.

Η δράση των κοινωνικών φροντιστών, είναι καθημερινή και ουσιαστική. Η υποδοχή των ωφελουμένων με στοργή και φιλικότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα μια σχέση εμπιστοσύνης δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για τους ωφελούμενους να εκφραστούν ελεύθερα, μα και δεχτούν την απαιτούμενη βοήθεια στη σωματική τους υγιεινή ( μπάνιο ), στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής καθώς και την υγιεινή προ και μετά των γευμάτων. Συμβάλλουν επίσης, στη μεταφορά και τη μετακίνηση των μελών εντός και εκτός του κέντρου, στις κοινωνικές εξόδους και εκδηλώσεις.

Το βοηθητικό προσωπικό καθημερινά, παρασκευάζει τα γεύματα των 20 ωφελουμένων, ασχολείται με την καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κέντρου για τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής των μελών και των εργαζομένων. Διεκπεραιώνει εργασίες που ανατίθενται από την υπεύθυνη της δομής, όπως η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ψώνια, και η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Ο βοηθητικός υπάλληλος, συμμετέχει στη διανομή του φαγητού, σε άτομα που δεν εισήλθαν στο ΚΗΦΗ, εκείνη τη δεδομένη ημέρα, με τη βοήθεια του οδηγού, ο οποίος, είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση των μελών με ειδικό όχημα από τις οικίες τους προς τη δομή και από τη δομή προ τις οικίες τους. Επίσης συμμετέχει στη μεταφορά των μελών στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ενόψει του νέου ιού και στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού CΟVID -19, ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, και έχοντας υπόψη το υπ΄αριθμ. πρωτ. Α.Π.12066/δ12341/11-3-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορά οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και διασποράς του νέου ιού στα ΚΗΦΗ, οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΗΦΗ είναι οι απολύτως αναγκαίες όπως η σίτιση και η νοσηλευτική φροντίδα και όχι υπηρεσίες ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση , η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών συνίσταται να γίνεται με χρονικό προγραμματισμό τέτοιο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ωφελουμένων στον ίδιο χώρο.

Συνοπτικά και στα πλαίσια αυτά από το Ιούλιο 2020 – Δεκέμβριο 2021 πραγματοποιήθηκαν στο ΚΗΦΗ οι παρακάτω δράσεις και δραστηριότητες:

  • Στις 01-07-2020,τα μέλη μας παρακολούθησαν τον εκκλησιασμό λόγω της εορτής των Αγ. Αναργύρων στο χωριό Ραυτοπουλάτα Κεφαλληνίας και επιστροφή στο χώρο μας για καφέ και κέρασμα , τηρώντας πάντα και αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.
  • Στις 08-07-2020 πραγματοποιήθηκε συζήτηση εκ νέου για την πανδημία , με νέες πληροφορίες από τους ειδικούς.
  • Στις 22-07-2020 τα μέλη μας συμμετείχαν στα επιτραπέζια παιχνίδια( τράπουλα και σκάκι) για ενδυνάμωση της μνήμης.
  • Στις 27-07-2020 τα μέλη μας συμμετείχαν στον εκκλησιασμό στη περιοχή Μακρυώτικα Κεφαλληνίας.
  • Στις 06-08-2020,τα μέλη μας παρακολούθησαν τον εκκλησιασμό λόγω της εορτής του Σωτήρος στο χωριό Φερεντινάτα Πυλάρου και επιστροφή στο χώρο μας για καφέ και κέρασμα , τηρώντας πάντα και αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.
  • Στις 11-08-2020 συζήτηση εκ νέου για την πανδημία , με νεότερες πληροφορίες και μέτρα προφύλαξης.
  • Στις 14-08-20 τα μέλη μας παρακολούθησαν τον εκκλησιασμό στην Παναγία της Κρήνης.
  • Στις 18-8-20 η ομάδα κουζίνας των μελών μας έφτιαξαν κουλουράκια για τον καφέ μας.
  • Στις 21-08-2020 με μουσική χορέψανε με αποστάσεις στα πλαίσια της ενδυνάμωσης του σώματος.
  • Στις 25-8-20 τα μέλη μας συμμετείχαν στα επιτραπέζια παιχνίδια( τράπουλα και σκάκι) για ενδυνάμωση της μνήμης.
  • Στις 28-08-2020 τα μέλη μας, περπάτησαν στα δρομάκια του χωριού μας.
  • Στις 01 & 02-09-2020,τα μέλη μας καλωσορίζοντας τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου ζωγραφίσανε φθινοπωρινά τοπία και απολαύσανε την ώρα της δημιουργίας και την παρέα του καφέ.
  • Στις 04-09-2020 με τα μέλη μας περπατήσανε στα σοκάκια του χωριού μας.
  • Στις 08-09-20 θρησκευτική ημέρα σήμερα , το Γενέσιο της Θεοτόκου και κάνανε συζήτηση με τα μέλη μας για την ημέρα αυτή.
  • Στις 14-09-20 ημέρα του Τίμιου Σταυρού ο εκκλησιασμός δεν ήταν εφικτός λόγω της πανδημίας του covid 19,αλλά με τα μέλη μας κουβεντιάσανε για τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας αυτής, κάνοντας ανάγνωση από το διαδίκτυο.
  • Στις 16-09-2020 τοπική εορτή, της Αγ. Ευφημίας όπου επισκεφθήκανε την εκκλησία μας, τηρώντας πάντα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα.
  • Στις 22-9-20 συζητήσανε με τα μέλη μας για τις εποχικές αλλεργίες.
  • Στις 24-09-2020 με τα μέλη μας επισκεφθήκανε την εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας στο χωριό.
  • Στις 06-10-2020 με τα μέλη μας συζητήσανε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εγκεφαλικής παράλυσης.
  • Στις 07-10-2020 ημέρα χειροτεχνίας και τα μέλη μας ζωγραφίσανε ντεκουπάζ πάνω σε θαλάσσιο βότσαλο.
  • Στις 13-10-20 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα μέλη μας για την παγκόσμια ημέρα για την αρθρίτιδα.
  • Στις 15-10-20 αθλητική δραστηριότητα με περπάτημα στα σοκάκια του χωριού μας.
  • Στις 19-10-2020 παραμονή του Αγ. Γερασίμου – Προστάτη του νησιού μας και μέσω διαδικτύου διαβάσανε την ιστορία του και ακούσαμε τους ύμνους του.
  • Στις 27-10-2020 κατασκευή της ελληνικής σημαίας από τα μέλη μας στα πλαίσια της χειροτεχνίας .
  • Από τον μήνα Νοέμβριο του έτους 2020 έως τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες λόγω των μέτρων προστασίας και προφύλαξης κατά της πανδημίας, τα μέλη μας, στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην οικία τους, εμείς όμως τους παρείχαμε υπηρεσίες κατ΄οίκον ( φαγητό, μέτρηση ζωτικών σημείων) καθώς και καθημερινή σχεδόν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστούν προκειμένου να μην μετακινηθούν.
  • Η Νοσηλεύτρια του ΚΗΦΗ από 3/9/2021 με απόφαση του Προέδρου του Οργανισμού μας ( αρ.πρωτ. 1013/3/9/21 /ΑΔΑ: 9ΕΝΕΟΚΟΙ-ΨΙ0) έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα το άρθρου 206 του ν. 4820/2021( ΦΕΚ 130/Α΄/23-07-2021). Τα καθήκοντα της ανωτέρω ανατέθηκαν σε υπάλληλο του κλάδου Δ.Ε ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτών του Δήμου Σάμης, σύμφωνα με τα οριζόμενα της απόφασης με (αρ. πρωτ. 7485/7-09-2021/ ΑΔΑ: ΨΔΓ446ΜΓ3Ι-9ΘΞ). Η Υπηρεσία μας, έχει δρομολογήσει την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 207 του ν. 4820/2021 (Ανακοίνωση ΣΟΧ /1056/15-09-2021/ ΑΔΑ: 6ΦΛΤΟΚΟΙ-ΜΣ0).
  • Επίσης, μία εκ των Κοινωνικών Φροντιστών που εργάζονται στη δομή του ΚΗΦΗ σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 6426/03.08.2021 Απόφαση Δημάρχου Σάμης, έχει τεθεί σε Αναστολή Καθηκόντων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Τα καθήκοντα της ανωτέρω, μετά από αίτημα της υπηρεσίας μας, ανατέθηκαν σε υπάλληλο του Δήμου Σάμης του ίδιου κλάδου και της ίδιας ειδικότητας σύμφωνα με την (αρ. πρωτ. 7485/7-09-2021/ ΑΔΑ: ΨΔΓ446ΜΓ3Ι-9ΘΞ) απόφαση Δημάρχου Σάμης, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες υπηρεσιακές ανάγκες του προγράμματός του «Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κεφαλληνίας».

Το ίδιο χρονικό διάστημα προτεραιότητα του κέντρου ήταν η άμεση και σωστή ενημέρωση και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού των μελών μας, καθώς και η μεταφορά τους με το λεωφορείο που διαθέτει το ΚΗΦΗ στο εμβολιαστικό κέντρο (Νοσοκομείο Αργοστολίου συνοδεία της Νοσηλεύτριάς μας).

               Από τον Ιούλιο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2021, που τα μέτρα για την πανδημία το επέτρεψαν πραγματοποιήθηκαν στο ΚΗΦΗ οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Την 01/10/21 στο χώρο του ΚΗΦΗ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.
  • Στις 26/10/21 τα μέλη μας συμμετείχαν σε εκκλησιασμό στη περιοχή Μακρυώτικα λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου.
  • Στις 04/11/21 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Ληξούρι και επίσκεψη στην έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων από την συλλογή του Χρήστου Κατσαμπούνη.
  • Στις 08/11/21 οι ωφελούμενοι συμμετείχαν σε εκκλησιασμό στα Αντυπάτα λόγω της εορτής των Αρχαγγέλων .
  • Στις 10/12/21 στο χώρο του ΚΗΦΗ τα μέλη μας στόλισαν το δέντρο και έφτιαξαν μελομακάρονα.
  • Επίσης στις 20/12/21 η ομάδα χειροτεχνίας δημιούργησε Χριστουγεννιάτικες κάρτες.
  • Καθημερινή διανομή φαγητού σε είκοσι (20) ωφελούμενους μας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κεφαλλονιάς

Αντυπάτα Πυλάρου -Τηλ. Fax: 2674-61633, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: ΚΗΦΗ Κεφαλλονιάς - Ιστότοπος:http:www.khfh-kefalonias.gr

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΡΓΟΥ : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Ο.Κ.Α.Π.)- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Λ. Βεργωτή 131- Αργοστόλι, Τηλ: 26710-22425 ( εσωτ. 3)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ok100

ok101

ok102


ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΗΦΗ

okkk01

ok103

ok105

ok104

ok106

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

678ok0ok1ok2ok3ok4ok5ok6okk2okkk0


Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ –ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250