«Είμαι ομοφυλόφιλος» δηλώνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της εθνικής Γερμανίας Τόμας Χιτζλσπέργκερ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 15:36

«Είμαι ομοφυλόφιλος» δηλώνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της εθνικής Γερμανίας Τόμας Χιτζλσπέργκερ

O Τόμας Χιτζλσπέργκερ, πρώην άσος της εθνικής Γερμανίας, δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit την Πέμπτη και αποσπάσματά της κυκλοφόρησαν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη το μεσημέρι, ο 31χρονος πρώην ποδοσφαιριστής λέει: «Εκφράζω ανοιχτά τη σεξουαλικότητά μου διότι θέλω να προάγω τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ομοφυλοφιλία στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού». Ο Χιτζλσπέργκερ, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια ένα πολύτιμο γρανάζι στη μεσαία γραμμή της Νασιονάλμαντσαφ - μετράει 52 διεθνείς συμμετοχές από το 2004 ως το 2011 -, τονίζει στη συνέντευξή του ότι ένοιωσε πως είναι πια η σωστή στιγμή να μιλήσει.

Πριν από τέσσερις μήνες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ύστερα από μια καριέρα στο αγγλικό, το ιταλικό και το γερμανικό πρωτάθλημα: Αγωνίστηκε στην Αστον Βίλα, την Στουτγκάρδη, τη Λάτσιο και τη Βόλφσμπουργκ.

Στη συνέντευξή του στην Die Zeit δηλώνει πως θεωρεί ότι το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στο ποδόσφαιρο «αγνοείται εσκεμμένα».

Σε πιο προσωπικό επίπεδο ο Χιτζλσπέργκερ αποκαλύπτει ότι μόλις τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε πως προτιμάει να ζήσει με έναν άνδρα.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στον επαγγελματικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα της ανοχής προς τους γκέι, με πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημόσια αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας από τον αστέρα του ΝΒΑ Τζέισον Κόλινς, το θέμα αποτελεί ακόμη ταμπού για τον χώρο του ποδοσφαίρου που παραμένει ένα ιδιαίτερα σκληρό «macho» περιβάλλον.

Στις ΗΠΑ και στο άσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, προέκυψε τον Φεβρουάριο η περίπτωση του Ρόμπι Ρότζερς, ο οποίος αφού πέρασε για λίγο από την Πρέμιερ Λιγκ και τη Λιντς χωρίς να έχει κάνει γνωστή την ομοφυλοφιλία του, επέστρεψε στην πατρίδα του και έγινε παίκτης των Λος Αντζελες Γκάλαξι, όντας πια δηλωμένος γκέι.

Ο ίδιος ο Χιτζλσπέργκερ σημειώνει στη συνέντευξή του στην Die Zeit ότι πήρε το θάρρος να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία του, μόνο αφού αποχώρησε από τα γήπεδα.

Ο Φίλιπ Λαμ, αρχηγός της εθνικής Γερμανίας είχε δηλώσει προ τριετίας ότι δεν είναι καλό για τους ίδιους τους γκέι ποδοσφαιριστές να δηλώνουν δημοσίως την ομοφυλοφιλία τους, διότι οι διακρίσεις εις βάρος τους θα ήταν υπερβολικές και δύσκολο να τις αντέξουν.

Είχε δε υπενθυμίσει την τραγική ιστορία του Βρετανού Τζάστιν Φάσανου, που στη δεκαετία του '80 είχε γίνει ο πρώτος δηλωμένος γκέι του ποδοσφαίρου αλλά στο τέλος αυτοκτόνησε.

Πηγή: tanea.gr




00 inkefalonia general ad 300X250