Μικέλης Μαφρέδας: Η επόμενη ημέρα για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 11:17

Μικέλης Μαφρέδας: Η επόμενη ημέρα για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80 στον χώρο που παλιά βρισκόταν δομή για την ψυχική υγεία.

Ήταν ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δομών υγείας σε όλη την χώρα και αντικατέστησε το παλιό ξυλόπυκτο Νοσοκομείο που θύμιζε εγκαταλειμμένο Νοσοκομείο πολεμικής εκστρατείας. Έγιναν τότε και κέντρα υγείας στο νομό μας.

Οι εμπνευστές του προγράμματος αυτού με επικεφαλής τον Γιώργο Γεννηματά πίστευαν στην οργανωμένη και ισχυρή δημόσια υγεία, σε ένα σύστημα αξιόπιστο, λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους.

Το Νοσοκομείο αυτό έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας με πρωτοπόρο βέβαια το προσωπικό του, που διαχρονικά έδινε λύσεις στα διάφορα προβλήματα που προκύπταν.

Τις επόμενες δεκαετίες άρχισε να διαμορφώνεται μια αγοραία νεοφιλελεύθερη λογική ότι το ΕΣΥ φταίει για όλα τα κακά σε ετούτη την χώρα. Και άρχισαν οι λυσσασμένες επιθέσεις  από το 2012 έως το 2014 έσβησαν εν ψυχρό από τον χάρτη 50 Νοσοκομεία, απογύμνωσαν το προσωπικό σε όσα απέμειναν, απέλυσαν γιατρούς και διέλυσαν τους προϋπολογισμούς τους. Καμάρωναν οι αχρείοι και επιζητούσαν ξεδιάντροπα και εύσημα. Υπερασπίστηκαν με πάθος αυτούς που δεν γνωρίζουν ασθενείς αλλά πελάτες, δηλαδή τους ιδιώτες κλινικάρχες. Σήμερα αυτοί που κυβερνούν, ακόμη και νεοφιλελεύθεροι στοχαστές παριστάνουν τους υπηρέτες του λαού, λόγω βέβαια της πανδημίας. Δεν έχω βέβαια καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση των «αρίστων».

Μόνο με την οργανωμένη λαϊκή πίεση μπορεί να επιτευχθεί η ανόρθωση του λεηλατημένου ΕΣΥ.

Πρέπει το νοσοκομείο μας να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα υλικά μέσα, να δημιουργηθεί η ΜΕΘ, να γίνει επιτέλους σεβαστή η δωρεά Βεργωτή.

Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και τους συνεργάτες του, που πρωτοστάτησαν μαζί με τους άλλους Δημάρχους και φορείς του τόπου μας για την θωράκιση των δομών Υγείας στα νησιά μας. Η ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας είναι επένδυση και όχι μειονέκτημα, πρέπει λοιπόν όλοι να προσπαθήσουμε.

Το οφείλουμε στους πρωτοπόρους που οργάνωσαν το Νοσοκομείο μας και υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια το ΕΣΥ.

Το οφείλουμε στην μνήμη αυτών που έφυγαν νωρίς και τίμησαν τον όρκο τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το οφείλουμε στις νέες γενιές που έρχονται για να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά.

MIKELIS4